România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană la capitolul transferuri de fonduri personale, ca urmare a trimiterilor de bani de către cei care muncesc în străinătate, după cum arată datele Eurostat, biroul de statistică al UE.
România și Portugalia au înregistrat anul trecut cele mai mari sume de bani transferate de persoanele caflate la muncă. Potrivit Eurostat, valoarea intrărilor de fonduri prin transferuri personale s-a ridicat la 3 miliarde de euro în 2018, în timp ce în Portugalia s-au transferat 3,6 miliarde euro, iar în Polonia, 2,9 miliarde euro.
Pe următoarele locuri s-au aflat, anul trecut, Marea Britanie (2,3 miliarde euro) şi Italia (2 miliarde euro).
Fondurile personale transferate în România au provenit aproape în totalitate din UE (2,66 miliarde), restul de 316 miliarde fiind din afara UE. Ieșirile au fost de 172 milioane euro în UE și 91 milioane în afara UE.
Date fiind trimiterile care au ieșit din România, ca transferuri de fonduri personale, țara noastră are excedent 2,7 miliarde euro, în timp ce Portugalia are 3,1 milairde și Polonia 2,5 miliarde. La polul opus se află Franța, cu 10,5 miliarde euro pe minus, asta însemnând că persoanele aflate la muncă și alții au scos din țară mai mulți bani (11,4 miliarde euro) decât au intrat. Germania a avut un deficit de 5,1 miliarde euro, Marea Britanie 4,7 miliarde, Italia, 4,5 miliarde euro.
La nivelul UE, transferurile personale în afara UE au fost de 35,6 miliarde euro, în creștere cu 3 miliarde euro, în timp ce intrările au fost de numai 10,9 miliarde euro.