10.2 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 12, 2025

„Canalizarea nu este ghenă de gunoi”, o campanie Apă Canal prin care se apelează la bunul simț

Cele mai citite

Cantități enorme de șervețele umede și scutece de unică folosință infundă canalizările din Sibiu și pun în pericol instalațiile și aparatura celor de la Apă Canal. Acestea însă, nu sunt cele mai rele. „Canalizarea nu este ghenă de gunoi” este campania inițiată de S.C. Apă Canal S.A. Sibiu ce are ca scop principal atragerea atenției sibienilor cu privire la normele de bază privind utilizarea rețelei de canalizare. În ultimul timp, a crescut numărul blocajelor din rețeaua de canalizare, fapt ce duce la repercusiuni directe asupra funcționării întregului sistem de canalizare, dar și al Stației de epurare. „Zilnic, containere întregi de haine, încălțăminte, aparatură electronică, produse de igienă intimă etc, șervețele umede sau scutece de unică folosință înfundă canalizarea, blochează echipamentele de pompare și liniile de epurare. Toate acestea generează cheltuieli suplimentare ce pot duce, în scurt timp, la necesitatea creșterii tarifului la canalizare”, atrage atenția Mircea Niculescu, directorul general al unității. Pe lângă toate acestea nu ar mai avea ce căuta în canal grăsimile, iar în ciuda avertismentelor, restaurantele continuă să le arunce în canalizare, nisipul, cojile fructelor sau ale legumelor și multe alte obiecte casnice, care combinate cu alte materii, nu fac altceva decât să înfunde și să blocheze canalizarea. În cele mai rele situații, reprezentanții Apă Canal au găsit în canalizare balast aruncat de cei care lucrează în construcții, piei, resturi de animale cu blană sau chiar leșuri de porci, cum s-a întâmplat în canalizarea din Cisnădie. Toate acestea amenință funcționare a unui sistem în care au fost investiți zeci de milioane de euro atât din surse proprii cât și din fonduri europene, după cum spun reprezentanții Apă Canal. Toate rezidurile solide sunt duse la Cristian, iar toată grăsimea este colectată și transmisă spre o firmă specializată în procesarea ei. O tonă de grăsime procesată costă în jur de 2500 de euro, în condițiile în care, pe lună sunt colectate din canale aproximativ două tone de grăsime. Reprezentanții Apă Canal spun că aceste sume duc la creșterea continuă a prețului la tratarea apelor și ale colectării apelor uzate. „Pentru ca lucrurile să fie mai simple și mai sigure ar fi nevoie de puțină înțelegere și educație. Noi am început de câțiva ani un element de educare a tinerei generații. Sperăm să-și facă efectul și în câțiva ani să utilizăm sistemul de canalizare pentru ceea ce ar gtrebui să fie utilizat, iar partea grosieră să ajungă la cei care fac colectarea și transmiterea în rampele de selecționare și apoi de depunere a acestor materiale. Vrem ca această campanie să conștientizeze populația că este nevoie de o schimbare totală și radicală de atitudine în modul în care folosim intalațiile de canalizare”, mai spune directorul.
Campania va demara prin mijloacele de informare în masă, prin afișe lipite la asociațiile de proprietari, blocuri de locuințe, mijloace de transport în comun sau scrisori atașate la facturile de apă, după care, din toamnă, va continua în școli și licee, pentru ca mesajul să ajunga la toate categoriile de vărstă.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Două femei transportate la spital după un accident rutier produs în Blăjel

Două femei au fost rănite, sâmbătă după amiaza, într-un accident rutier produs pe Drumul Național 14A, în localitatea Blăjel.În...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect