Creșterea TVA de la 1 august, acciza mărită la combustibil și facturile mari la energie electrică pentru firme vor aduce un val de scumpiri.
Printre primele produse care se vor scumpi se numără articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și electronicele și electrocasnicele, sectoare puternic influențate de evoluția cursurilor valutare.
Patronatul din sectorul textilelor și a încălțămintei vorbește de costuri de producție mai mari chiar și cu până la 20%, în contextul epuizării stocurilor dat fiind faptul că de la 1 ianuarie 2026 vor intra în vigoare noile reglementări cu privire la folosirea codului QR care va furniza informații despre trasabilitatea produsului, dar și obligativitatea ca în procesul de producție 40% din materia primă să reprezinte materii recuperabile.
Mihai Păsculescu, președintele FEPAIUS – Federația Patronală a Textilelor, Confectiilor si Pielărie, susține că firmele care au activitate în acest sector se așteaptă la o majorare a costurilor de producție de 10-20%, depinde, însă, și de cursul leului pentru că mai mult de 90% din materia primă este adusă din import.
De la 1 august, accizele la carburanți se vor mări cu 10%, potrivit pachetului de măsuri fiscale, la care se va adăuga și creșterea cotei standard de TVA de la 19% la 21%.
Aceasta înseamnă că la un preț de 7,4 lei/litrul de motorină, cam cât este acum în medie la benzinăriile din România, de luna viitoare vom avea un preț de circa 7,8 lei/litru. În cazul benzinei este estimată o majorare de 40-50 de bani pe litru, scrie termene.ro.
Cota generală de TVA se va majora de la 19% la 21%, începând cu luna august, în timp ce cotele reduse de 5% și 9% vor fi desființate, urmând să fie introdusă o cotă de 11%.
TVA redusă va fi doar la alimente, medicamente, apa pentru irigații, cărți și lemne de foc. De asemenea, industria hotelieră va avea și ea TVA de 11%, cel puțin până la finele anului.
În același timp, toate celelalte servicii și produse vor fi taxate cu 21%. Din august vor creste cu 10% și accizele la carburanți, alcool, tutun și produsele cu zahăr.
Nu în ultimul rând, Guvernul a fost anunțat măsuri importante pentru 2026: impozitul pe dividende va crește la 16% de la 1 ianuarie 2026, urmând să fie instituit un impozit suplimentar de 4% pentru bănci și, de asemenea, se va recurge la contribuții de sănătate extinse.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.