Mulți părinți au început încă din această săptămână „goana după rechizite școlare”. Ca să ne facem idee cât mai costă echiparea unui ghiozdan cu rechizite, de unde și le achiziționează sibienii și cu ce își duc părinții copiii la școală, ținând cont de aglomerația orașului, am luat străzile orașului la pas, în căutare de părinți și bunici.
Părinții așteaptă listele de rechizite de la dascăli
Plecând de pe Bulevardul Victoriei spre Centru, dau de Melania Vâju, care stă alături de fetița ei pe bancă. O întreb cât a cheltuit pe rechizite, de unde le achiziționează și cu ce se deplasează fetița ei la școală. „Am cheltuit aproximativ 200 de lei deocamdată. N-am primit încă lista finală de la profesori. Cumpărăturile le facem din supermarketuri, iar fetița merge pe jos la școală”.
Îmi continui drumul pe Nicolae Bălcescu. E destul de dimineață, nu prea văd părinți însoțiți de copii. La un moment dat, o întâlnesc pe Andreea. „Eu am două fetițe, nu am cumpărat încă rechizitele, așteptăm lista de la școală. Anul trecut am plătit 500 de lei, nu știu la cât să ne așteptăm anul acesta. Cumpărăturile le facem din supermarketuri, iar copilul merge la școală cu autobuzul”, îmi răspunde aceasta.
Alexandra Andriel așteaptă și ea lista cu rechizite de la dascăli: „Nu știu ce rechizite trebuie să iau, aștept lista de la profesori, le voi achiziționa on-line. Copiii merg la școală cu bicicleta, fac mișcare”.
„Nu știu cât voi plăti încă pe rechizite. Copilul intră abia în grupa 0. Anul trecut am plătit undeva la 300 lei. Cumpărăturile le facem din supermarketuri, mi se par mai ieftine, iar copilul îl ducem cu mașina”, îmi spune Selena Han în treacăt.
Cei mici, prima grijă pentru părinți și bunici
Părinții sunt foarte rezervați în expunerea copiilor lor. Încerc să abordez mai mulți părinți însoțiți de copiii lor, dar e greu să îi conving să discute. Iar unii dintre cei care acceptă să stăm de vorbă, nu vor să îmi dea numele complet sau să le fac vreo poză. Dar îmi răspund la întrebările menționate la începutul articolului.
Gina îmi spune: „Copilul meu abia a intrat în clasa pregătitoare. Nu mi-au cerut cine știe ce rechizite, doar un penar echipat, pe care l-am luat din librărie. Copilul îl ducem ori cu autobuzul, ori cu mașina la școală, depinde de programul nostru”.
„Noi ne implicăm foarte mult ca bunici. Am o nepoțică ce merge la grădiniță. Deocamdată i-am luat doar hăinuțe, aproximativ 500 lei m-au costat. Rechizitele le cumpără educatoarea din fondul clasei, dar mai ducem și noi de acasă ce mai este nevoie. Pe nepoțică o ducem la școală cu mașina”, îmi spune Mioara, cu emoție în glas.
În față la Muzeul de Istorie Naturală dau de Sofia. „Anul acesta am cheltuit mai puțini bani. Mi-au mai rămas ceva rechizite din anii precedenți. Am cheltuit în jur de 200 de lei. Rechizitele le iau din supermarketuri, mi se par cam aceleași prețuri ca anul trecut. Copilul merge pe jos la școală”.
Mă tot învârt prin zonele pe care le știu mai aglomerate ale Sibiului. Ajung iar pe Nicolae Bălcescu. Aici dau de Dumitrița Cojocariu. O întreb cât a cheltuit pentru cele două fetițe ale sale. „Cam 3.000 de lei, pentru ambele fetițe. Am cumpărat rechizitele din supermarketuri. Copiii merg pe jos și cu autobuzul la școală”.
În Piața Mare, am dat de o bunicuță care se juca cu nepoțelele sale. Viorica Cornea îmi răspunde: „Noi, bunicii, abia așteptăm să înceapă școala. Copiii merg abia la grădiniță. Am plătit în jur de 200 de lei. Am cumpărat rechizitele din supermarketuri. Copiii sunt duși la școală cu mașina, bunicii îi aduc acasă”.
Iulia Merticaru îmi spune: „Pentru doi copii am cheltuit în jur de 1000 de lei pentru haine și rechizite. Rechizitele le-am luat online și din supermarketuri. Copiii merg pe jos la școală”.
Menționăm că Tursib va suplimenta cursele cu încă 8 autobuze, începând cu data de 9 septembrie.