0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Cine a inventat mașina de cusut? Istorie, brevete și scandaluri

Cele mai citite

Cine a inventat mașina de cusut este cea mai frecventă întrebare din comunitatea de cusut. Istoria mașinii de cusut este plină de acuzații, încercări eșuate și un scandal serios.
O formă de artă veche de 20.000 de ani
Istoricul mașinii de cusut nu ar exista fără elementele artistice ale cusutului manual. Oamenii au început să coasă cu mâna în urmă cu aproximativ 20.000 de ani, când primele ace erau făcute din oase sau coarne și firul din tendoanele animalelor. Instinctul inventiv al oamenilor explică progresia naturală de a dori să îmbunătățească tehnicile de cusut și să le facă mai puțin laborioase. Odată cu revoluția industrială din secolul al XVIII-lea, nevoia de a îmbunătăți cusutul manual din fabrici a devenit esențială. În 1755, Charles Weisenthal a primit un brevet britanic pentru un „ac care este proiectat pentru o mașină”. Din păcate, nu există nicio descriere în brevetul lui Weisenthal al vreunei mașini mecanice, dar arată că a fost nevoie de o astfel de invenție.
Istoria mașinii de cusut și cine a inventat-o ​​începe, în esență, din 1790. Englezul Thomas Saint a proiectat prima mașină de cusut, cu un brevet ce descria o mașină alimentată cu o manivelă pentru a fi folosită pentru piele și pânză. Nimeni nu știe dacă Saint chiar a construit un prototip, dar în 1874, William Newton Wilson a găsit desenele de brevet. Au fost atât de detaliate, încât a construit o replică, dovedind că proiectul funcționa.
În 1810, Balthasar Krems inventează o mașină automată pentru coasere. Nu și-a patentat designul, care oricum nu a funcționat. Un croitor austriac, Josef Madersperger, a primit un brevet în 1814. El a fost persistent, încercând mai multe modele diferite, dar niciunul nu a reușit să funcționeze.
În 1818, John Adams Doge și John Knowles inventează prima mașină de cusut din America, dar aceasta putea coase doar câteva bucăți de țesătură înainte de a se strica. În 1830, Barthelemy Thimonnier, un croitor francez, a inventat prima mașină de cusut funcțională, care a folosit un ac agățat și un fir, creând o cusătură în lanț.
După brevetul de succes, Thimonnier a deschis prima companie producătoare de articole de îmbrăcăminte din lume. Meseria lui era să creeze uniforme pentru armata franceză. Cu toate acestea, atunci când alți croitori francezi au aflat de invenția sa nu au fost prea mulțumiți. Aceștia s-au temut că mașina lui va duce la șomaj, așa că i-au ars fabrica în timp ce el era încă înăuntru. Walter Hunt a creat prima mașină de cusut funcțională din America, dar a crezut că o astfel de mașină ar cauza ca multe persoane să își piardă slujba, așa că a decis să nu breveteze designul.
În 1844, inventatorul englez John Fisher a proiectat o mașină de cusut care elimina disparitatea între piesele mobile. Cu toate acestea, o eroare la Oficiul de Brevete a dus la pierderea brevetului său, așa că nu a primit niciodată vreo recunoaștere. Elias Howe a inventat o mașină de cusut care seamănă cu cea a lui Fisher, cu câteva modificări și ajustări. S-a străduit să-și comercializeze designul, orientându-se inclusiv spre Anglia. După o lungă ședere, s-a întors în America ca să descopere că mecanismul i-a fost copiat de mai mulți producători, printre care și Isaac Merritt Singer.
Isaac Merritt Singer este unul dintre cei mai cunoscuți producători de mașini de cusut, construind un imperiu care există și astăzi. Mașinile de cusut iconice Singer sunt frumos ornamentate și oarecum legendare. A dezvoltat prima versiune a mașinii de cusut moderne, cu o pedală de picior și ac sus și jos. A fost inspirat de elementele din invențiile Howe, Hunt și Thimonnier, fapt ce l-a determinat pe Howe să îl dea în judecată.
Singer a fost obligat să îi lui plătească Howe o sumă forfetară, precum și să-i ofere o parte din profiturile Singer & Co.
În ciuda tuturor acuzațiilor, a dramelor și a disputelor legale, Howe și Singer au murit amândoi miliardari și fiecare dintre acești inventatori pionieri au contribuit la masina de cusut moderna.
Fără încercările eșuate timpurii și persistența pură de a crea ceva care să ușureze munca femeilor și a muncitorilor din fabrici, cine știe cum ar arăta industria noastră de confecții vestimentare astăzi. Istoria mașinii de cusut este una complicată și, ca urmare, mulți entuziaști încă dezbat cine poate revendica titlul de inventator.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect