Europenii din țările centrale și de est vor avea dreptul să se bucure de aceleași produse, din aceleași ingrediente precum cei din Franța sau Germania, în urma unei victorii obținute de negociatorii UE, pentru introducerea unei legislații în acest sens.
Presiunile făcute de țări precum Cehia sau Polonia au dat rezultate și vor avea efecte inclusiv în România. La mijloc au fost produsele cu dublu-standard, reclamate de diferite organizații din mai multe țări din est. Acestea au demonstrat că același produs, cu același nume comercial și aceeași etichetă, are ingrediente diferite, în general mai slab calitative decât cele din țări vestice.
„Produse de zi cu zi, de la Coca Cola la pește sau șampon Head & Shoulders vor trebui să conțină aceleași ingrediente potrivit noilor reguli negociate săptămâna aceasta. Companiile care vor fi găsite vinovate de această practică, cu calitate dublă a produselor, vor fi acuzate de pratici incorecte și amendate cu până la 4% din cifra de afaceri”, scrie Politico, publicație care urmărește procesele legislative din cadrul UE.
Unul dintre oficialii UE a spus că este pentru prima dată când acest lucru este recunoscut oficial, până acum dublul-standard fiind doar o noțiune abstractă, pe care nimeni nu recunoștea că o practică sau că există.
Această prevedere legislativă va face parte dintr-un pachet mai amplu de legi europene destinate protecției consumatorilor din EU, care a plecat de la eforturile de lobby venite din țările din estul UE. De cealaltă parte au existat opozanți nu doar din cadrul companiilor, dar și din cadrul politicienilor, care nu voiau să accepte că așa ceva există.
Una dintre prevederile noii legislații europene spune că „gustul diferit al consumatorilor”, pe care unele companii l-au invocat în apărarea lor, nu va mai putea fi folosit în cazul unei „practici incorecte”.
Vor exista situații înc are produsele vor putea avea „dublu-standard”, ca excepții aprobate de autorități, dar conumatorii vor trebui să fie informați despre diferențele de ingrediente.
Oficialii europeni au spus că va rămâne la latitudinea autorităților naționale pentru a decide de la un caz la altul comportamentul incorect al unei companii, din acest punct de vedere. În plus, textul de lege prevede că Bruxelles-ul ăși rezervă dreptul de a introduce noi măsuri, dacă situația nu se remediază. De asemenea, țările membre pot adopta legislație suplimentară în acest sens.
Noile reguli trebuie să fie votate de Parlamentul European și de Consiliul Europei.