12.4 C
Sibiu
joi, aprilie 17, 2025

DE CE DEMISIONEAZĂ ANGAJAȚII VALOROȘI?

Cele mai citite

Adesea auzim manageri plângându-se că le pleacă cei mai talentați angajați din organizație, că un departament este destabilizat, că a scăzut productivitatea și cifra de afaceri a companiei. Din păcate aceștia nu înțeleg că cea mai mare parte a angajaților buni nu părăsesc locurile de muncă ci părăsesc managerii. Cele mai frecvente greșeli care aduc demisiile angajaților valoroși sunt:
Epuizarea angajaților
Managerii îi încarcă excesiv pe angajații valoroși cu sarcini pentru a duce la bun sfârșit proiectele suprasolicitante pe considerentul că sunt capabili, talentați, rezistenți la stres și efort prelungit. De acord, dar această practică este rezonabilă pentru perioade scurte sau critice . Ori managerii fac din asta o obișnuință, scâpând din vedere faptul că productivitatea oamenilor scade dramatic la un program de lucru de 50-55 ore/săptămâna. Pentru că nu le oferă perioada necesară refacerii capacității de muncă angajații  suprasolicitați  ajung la epuizare, oboseală și contraproductivitate.În final părăsesc compania  pleacând spre alte orizonturi mai liniștite.
Angajamente neonorate
Încă de la interviul de angajare recrutorul are grijă să photoshopeze compania și poziția vacantă pentru a părea mai interesante. Promit salarii și recompense consistente, bugete pentru formare profesională  prezintă șeful și colectivul într-o lumină pozitivă. Abia după angajare, salariații dau piept cu realitatea care este cu totul altfel.Mai mult, toate promisiunile managerilor rămân neonorate, ceea ce îi determină pe angajații valoroși să-și facă bagajele și să părăsească compania mai repede decât au crezut.
Angajări nepotrivite
Destul de des sunt angajate persoane fără pregatire pentru job-ul pe care-l ocupă prin fenomenul numit “Nepotism”. Acest tip de climat în care unii lenevesc și alții muncesc pentru aceleași recompense nu este tolerat de angajații profesionişti, ba chiar este o insultă la adresa lor. Așadar, cei care  nu–și pot valorifica adevăratul potențial și talent, nu  pot să se autopromoveze, să-și cultive brandul personal, devin total demotivați  cautând să-si urmeze pasiunile  în altă companie.
Lipsa recunoașterii și aprecierii
Angajații de valoare nu sunt doar niste cifre.  Managerii trebuie să comunice frecvent cu cei mai buni, să-i recompenseze pentru munca depusă și pentru rezultatele obținute dacă își doresc repetarea lor. Alături de recunoașterea financiară un bun lider trebuie să aprecieze verbal și să recunoască rezultatele obținute de angajații talentați, să le ofere permanent feed-back, să creeze o legatură de încredere cu ei. În caz contrar ei se vor simți descurajați și vor căuta aprecierea la un alt job.
Reguli stupide
Sunt angajatori care au impresia că salariații vor lucra mai mult dacă le restricționează accesul la internet, facebook ori telefoane personale pentru a nu pălăvrăgi cu familia sau prietenii în timpul programului de lucru. Greșit. Alții impun cerințe ridicule privind ora de sosire sau plecare de la program cu sancțiuni pentru întarzieri de 5 minute. Alții organizează ședinte la ora 7 dimineața sau ora 17.00. În aceste condiții, angajații valoroși vor înțelege că regulile sunt mai importante decât aportul și rezultatele muncii lor. Pentru acest motiv profesioniștii aleg să se pună la dispoziția altui angajator care înțelege că rezultatele obținute ca urmare a implicării lor în activitate sunt net superioare celor 5 minute întârziate la program.
Gabriela Pleşca,
Senior Recruiter HR, Formator specialist resurse umane  & comunicare
Centrul de formare profesională  STAFF 2000

Publicitate
Ultimele știri

Bijuterii auto de epocă în Piața Mare din Sibiu

Sibienii pasionați de automobile de epocă sunt așteptați la Parada Primăverii în ziua de 3 mai între orele 10-12.30.Retromobil...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect