Spaima care i-a blocat pe români să mai cumpere concedii și pachete de turism de la agenții, imediat după izbucnirea războiului, a trecut, după cum arată datele din industrie, astfel că ritmul de rezervări a început să se apropie de cel din 2019.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) susține că în acest moment se produce o revitalizare a rezervărilor făcute de turiștii români, astfel că nivelul este apropiat de cel din 2019, mai ales după 15 martie. Imediat după 24 februarie, românii au suspendat pur și simplu orice achiziție de concedii, toate deciziile în acest segment fiind amânate din cauza războiului din Ucraina. „Turiștii au realizat că vorbim despre un conflict care nu ne aparține și că a sosit momentul să ne trăim viața normal”, spun reprezentanții ANAT.
”Faptul că România a eliminat total restricțiile începând cu 9 martie a contribuit enorm la creșterea cererii turistice. Turiștii optează atât pentru destinații externe, cât și pentru România, pe care o consideră o destinație sigură. De altfel, știm cu toții, inclusiv refugiații ucraineni au fost foarte bine primiți și s-au simțit în siguranță în țara noastră, iar echipa ANAT a contribuit la sprijinirea lor”, a declarat Dumitru Luca, președintele ANAT.
În acest moment, ANAT precizează că vacanțele se pot desfășura în România fără probleme, restricțiile fiind eliminate atât pentru turismul intern, cât și pentru românii care revin din alte țări ori pentru străinii care sosesc în țara noastră. Mai multe țări au renunțat total la restricții sau urmează să renunțe: Franța, Spania, Italia (de la 1 aprilie), Grecia, Marea Britanie, Israel și Iordania. În plus, cei din turism susțin că tarifele negociate de agenții în toamna lui 2021 rămân neschimbate.
ANAT mai spune că a solicitat guvernului să urgenteze emiterea voucherelor de vacanță pentru ca turiștii să poata beneficia de reducerile programului Înscrieri Timpurii.
Turismul este unul dintre segmentele cele mai afectate în cei doi ani de pandemie, 2020 – 2021, pierderile înregistrate de companii și agenții soldându-se în multe din cazuri cu concedieri masive și cu închideri definitive de unități de cazare.