7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeană

Cele mai citite

După lungi amânări și negocieri, Regatul Unit va ieșit, în mod oficial, din Uniunea Europeană, vineri, la miezul nopţii. Decizia vine la 47 de ani după aderare. Relațiile României cu Marea Britanie, de la comerț, la turism sau migrație, vor avea fi afectate.
La 47 de ani după aderare şi la mai mult de trei ani după referendumul de validare a Brexit-ului din iunie 2016, Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană. Ieşirea Regatului Unit din UE se va pronunţa oficial vineri, 31 ianuarie, la 23.00, ora Bruxelles-ului, când drapelul statului va fi retras din toate instituţiile Europene. 
Britanicii vor trece printr-o perioadă de tranziţie, până în 31 decembrie, timp în care vor trebui să se alinieze în continuare la reglementările Uniunii. În această perioadă, relațiile comerciale, condițiile de călătorie, de muncă sau de studiu vor rămâne neschimbate. Până la sfârşitul anului, oficialii de la Londra speră să ajungă la un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. 
Într-un mesaj video, făcut public vineri, premierul britanic Boris Johnson afirma că Brexit-ul constituie “un nou răsărit.” 
Fostul prim-ministru, David Cameron, care a condus campania pro-UE în timpul referendumului, a declarat că e încrezător în abilitatea ţării de a transforma această decizie într-un succes. 
Ieșirea Marii Britanii din UE a fost programat iniţial pentru data de 29 martie, anul trecut, însă a fost amânată în repetate rânduri după ce membrii parlamentului au respins un acord la care fostul premier Theresa May ajunsese cu reprezentanții Uniunii.
Cum îi va afecta Brexit-ul pe români 
După terminarea perioadei de tranziție este posibil ca românii să aibă nevoie de o viză sau altă autorizație electronică pentru a călători în Marea Britanie, în funcţie de cum vor evolua negocierile.
În lipsa unui acord comercial între România şi Regatul Unit, ar putea exista efecte economice negative. Marea Britanie este al nouălea partener comercial al țării noastre și a cincea destinație a exporturilor românești. Valoarea totală a schimburilor dintre România și Marea Britanie în 2018 a fost de 4,6 miliarde de euro, conform datelor INS. 
În cazul unui Brexit dur, bunuri europene de 47 de miliarde de euro ar putea fi taxate suplimentar, inclusiv bunuri de 500 de milioane de euro din România. România exportă anual bunuri de circa 2,9 miliarde de euro către Regatul Unit, inclusiv autoturisme, echipamente electrice și textile.  
Pentru a rămâne în Marea Britanie după Brexit, românii și ceilalți europeni vor trebui să se înregistreze într-un sistem de monitorizare pentru cetățenilor europeni rezidenți în Regatul Unit, numit EU Settlement Scheme. Schema permite obținerea statutului de rezident permanent sau de stabilire provizorie. Potrivit datelor oferite de autoritățile britanice, până la sfârșitul anului trecut, 435.700 de români au aplicat pentru acest program. Se estimează că 3,6 milioane de persoane din state UE locuiesc în Marea Britanie.
Detaliile nu sunt încă stabilite în mod clar, deoarece negocierile privind relațiile bilaterale dintre UK şi UE vor începe de abia peste câteva săptămâni. Premierul Boris Johnson a declarat că dorește o soluție rapidă, care să permită schimburile comerciale fără tarife. Pe de altă parte, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a menţionat că un acord complet este „practic imposibil” de negociat până la finalul acestui an.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect