3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Marius Hociotă, Manager HR, Hendrickson: „Cea mai importantă caracteristică pentru reușita unei organizații este consecvența”

Cele mai citite

Filială a unui grup industrial american, Hendrickson din Sibiu este o companie cufundată în istorie, în care toți angajații se cunosc între ei. Și unde munca în echipă este o valoare cheie. Spiritul de pionierat Hendrickson pentru sisteme de suspensie inovatoare datează de acum mai bine de 100 de ani. Povestea companiei în America de Nord a început în 1913 cu producția primei suspensii durabile în tandem.

Astăzi, Hendrickson este lider mondial în producția și furnizarea de sisteme avansate de suspensie pentru industria globală de vehicule comerciale. Iar Sibiul, un punct forte pe harta „lumii Hendrickson”.

Pentru a afla mai multe despre modul de lucru, relațiile cu angajații, valorile companiei, cum înțelege Hendrikson să își fidelizeze oamenii și cât de important e fiecare angajat în această formulă, am discutat cu Marius Hociotă, Manager HR.

„Avem nenumărate exemple de angajați care, după 9‑12 luni de la angajare, au ajuns să conducă echipe”

Piața globală, inclusiv în zona industriei în care activați, e în continuă schimbare, cu provocările și obstacolele ei. Cum e „viața” de dincolo de ceea ce vedem noi, adică în incinta fabricii? Sau, dacă ar fi să definiți filosofia de lucru Hendrickson, care ar fi principalele coordonate?

Cred că cel mai bine ne definește conceptul de organizație în continuă învățare, care se redefinește și crește împreună cu membrii săi. Nu avem practici rigide sau cutume adânc înrădăcinate, ceea ce ne face flexibili și adaptabili la schimbarea mediului competițional și de afaceri, ne chestionăm întotdeauna cum putem face lucrurile mai bine, mai ușor și mai sigur pentru salariați și clienți. În felul acesta, Hendrickson creează valoare pentru angajații săi, clienții și părțile interesate, prin furnizarea de soluții de deplasare rentabile și inovatoare, pentru a promova industria globală de transport comercial.

Care e profilul unui angajat Hendrickson România? Care ari fi oportunitățile de carieră pentru salariații dvoastră?

Cel mai mult ne uităm la capacitatea angajaților de a învăța, a crește și a se dezvolta profesional în cadrul firmei. Cu alte cuvinte, oferim perspectiva unei cariere pentru fiecare salariat și căutăm oameni care urmăresc, la rândul lor, oportunitatea unui nou început.

Cred că oferim cadrul adecvat pentru o astfel de învățare și evoluție profesională întrucât avem nenumărate exemple de angajați care, după 9‑12 luni de la angajare, au ajuns să conducă echipe formate din salariați cu ștate vechi de plată la Hendrickson sau să desfășoare activități complexe de producție la care nu îndrăzneau să se gândească anterior.

Pentru cei care dovedesc cu adevărat potențial, mergem mai departe și sponsorizăm continuarea studiilor superioare, iar în felul acesta ne pregătim persoanele cheie de care organizația noastră va avea nevoie în viitorul apropiat, oameni care înțeleg procesul nostru de producție și care sunt motivați să-și asume noi responsabilități, să se implice în viața cetății.

Ce schimbări au survenit în rândul personalului (echipei) în anul ultima perioadă? Cum se poate dezvolta cariera unui angajat Hendrickson în interiorul companiei?

Am insistat foarte mult pe creșterea competențelor interne pentru a pregăti operarea noilor linii și celule robotizate, iar pentru aceasta am dezvoltat un program intern de formare și evaluare a conducătorilor de echipamente în care i-am cointeresat pe cei mai experimentați salariați ai noștri.

Prin activitățile și sarcinile curente contribuim fiecare dintre noi la realizarea obiectivelor companiei, prin asumarea de responsabilități noi și îmbunătățirea continuă a modului în care ne desfășurăm activitatea, ne creștem performanțele și devenim mai competitivi, atât ca indivizi, cât și că grup, însă, prin împărtășirea cunoștințelor dobândite către colegii noștri mai tineri, asigurăm de fapt viitorul acestei companii și devenim, la rândul nostru, lideri.

Acesta este filozofia programului nostru intern de formare competențe, care este susținută, bineînțeles, de prime generoase de formare profesională de care beneficiază, pe baza unor evaluări obiective, atât formatorii interni, cât și noii intrați în organizație.

Între clienți: MAN, Volvo-Renault, Scania, Iveco, Daimler, Leyland, Stelantis, Ford

Mai faceți angajări, creați noi locuri de muncă?

Locurile de muncă sunt direct legate de tehnologia din fabrică, iar în această privință noi am făcut și continuăm să facem tranziția de la muncă fizică, brută, către muncă calificată și specializată. Așadar, deși investițiile își vor arăta roadele prin automatizarea muncilor grele și periculoase, noi vom continua să căutăm oameni capabili care doresc să învețe operarea echipamentelor și noile tehnologii robotizate, dornici să de dezvolte profesional, să se reinventeze.

De regulă, angajați doar personal calificat?

După cum am spus mai sus, calificarea o facem noi intern, ne uităm mai degrabă la potențialul și motivația noului venit.

Cât de greu vă e să cooptați în echipa de mentenanță specialiști în domeniul mecanic și electric?

Destul de greu, fiindcă aceste calificări, în special în domeniul electric, sunt „rara avis”. Cu toate acestea am reușit în ultimii doi ani să ne creștem echipa de mentenanță cu peste 30%, oameni cu experiență în domeniul mecanic sau hidraulic, deși avem și aici destule povești de succes cu angajați pe care i-am reorientat profesional și performează la un nivel mai mult decât satisfăcător.

„La fel ca în sport, fără talent nu se poate”

Care au fost, în ultimul an, cele mai solicitate produse? Deconspirați oarece proiecte de viitor?

Noi producem în Sibiu arcurile pentru autovehiculele comerciale, în special cele care transportă marfă, precum și cele care sunt utilizate în diverse aplicații în construcții, iar acestea sunt de două tipuri: arcuri parabolice, ușoare și grele, și arcuri trapez. Clienții noștri sunt principalii producători de camioane din Europa: MAN, Volvo-Renault, Scania, Iveco, Daimler, Leyland, Stelantis, Ford. Aș putea spune că în ultimul an, cel mai dificil a fost să facem față volumelor în creștere solicitate de clienți, în condițiile în care am investit masiv în automatizarea proceselor de fabricație.

Aș putea face o paralelă cu domeniul casnic, în care trebuie sa performezi în regim de telemuncă de la aceeași adresă unde renovezi. În ultimul an și jumătate am avut un colaj între nou și vechi în secția de producție, locuri de muncă ce ne aminteau de istoria acestei fabrici și celelalte care ne-au lăsat să întrevedem viitorul procesului de fabricație și al condițiilor de muncă. Am modernizat inclusiv vestiarele și toaletele din fabrică, am creat locuri de parcare pentru salariați, iar acum renovăm intrarea și locurile de servire a mesei. Cel mai important este că ne apropiem cu pași apăsați de finalizarea investiției, care este preconizată undeva la jumătatea anului viitor.

Cum reușiți să găsiți soluții pentru a performa?

Cred că cea mai importantă caracteristică pentru reușita unei organizații este consecvența. La fel ca în sport, fără talent nu se poate, însă el însuși constituie doar fundația unei construcții care se săvârșește în ani întregi de antrenamente istovitoare, atât mental, cât și fizic. Până la urmă, diferența o vor fac cei care se antrenează cel mai serios, și-și găsesc motivația intrinsecă de a merge mai departe, zi de zi, în același ritm.

„O viață profesională împlinită creează premisele pentru o viață personală reușită și invers”

Cum l-ați descrie, în câteva cuvinte, pe Marius Hociotă?

Sunt un om obișnuit, nimic deosebit față de oricare dintre salariații noștri.

Cum arată o zi obișnuită din viața dvoastră?

Îmi petrec prima parte a zilei la muncă, iar cea de-a doua cu familia, aproape fără excepție.

Există și viață personală a directorului de Resurse Umane? De ce are nevoie un manager pentru a gestiona eficient viața privată cu responsabilitățile profesionale?

Există, bineînțeles, însă eu nu cred neapărat în așa-numitul echilibru dintre viața personală și cea profesională, în primul rând pentru că suntem oameni care avem un sistem neurologic direct influențat de mediu și experiența trăită. De aceea cred mai degrabă în interdependența dintre ele, în sensul în care o viață profesională împlinită creează premisele pentru o viață personală reușită și invers, o viață personală fericită ajută performanța profesională. Iar acest concept încerc să-l implementez în cultura noastră organizațională, la toate nivelurile.

Cum vă „liniștiți” la sfârșitul unei zile? Pasiuni? Și vreme pentru ele?

După cum spuneam mai sus, de cele mai multe ori nu am nevoie să mă liniștesc la sfârșitul unei zile, însă îmi place să citesc și să fac mișcare. Poate pentru că nu mai uit la televizor aproape deloc și nu consum social-media, găsesc suficient timp pentru pasiunile mele, pe care le strecor în timpul petrecut cu familia.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online în noaptea alegerilor. Ce alte cuvinte au mai fost căutate

„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, în noaptea de duminică spre luni, conform unei indexări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect