Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), introdus de guvern în locul indicelui ROBOR pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei cu dobândă variabilă, se aplică și în cazul Prima casă, Prima Mașină și „Investește în tine”, după cum a anunțat Ministerul Finanțelor Publice, deși legislația nu este explicită în acest sens.
BNR a publicat pe 2 mai, pentru prima dată, noul indice de referință IRCC, care va sta la baza calculului dobânzilor la creditele în lei. Acesta nu ar fi trebuit să fie folosit și pentru Prima Casă și alte programe uvernamentale, după cum au spus bancherii, însă cei de la Finananțe au anunțat că IRCC este obligatoriu și pentru aceste programe.
„Astfel, pentru creditele acordate în monedă națională rata de dobândă va fi compusă din indicele de referință calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naționale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară”, transmite MFP.
Noul indice care va fi utilizat de bănci, începând din 2 mai, la formarea dobânzii la creditele în lei cu dobândă variabilă este de 2.36%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală. Indicele ROBOR la 3 luni a fost tot joi de 3.32%.
Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
Noul indice de referință se aplică atât creditelor noi acordate, la refinanțarea creditelor aflate în derulare cât și contractelor aflate în derulare cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit.
Mai multe bănci au afișat deja noile valori ale dobânzilor calculate pentru creditele în lei, pe baza noului IRCC, majoritatea acestor dobânzi fiind mai mici cu circa 1 procent.