O companie americană care produce carne în laborator, din celule, a primit o finanțare de 161 milioane dolari. Printre oamenii de afaceri care au investit în această firmă se numără și miliardarul Bill Gates.
Firma Memphis Meats produce carne roșie, de pasăre sau fructe de mare, în laborator, din celule animale. Compania a primit o nouă rundă de finanțare din partea unui grup de investitori, condus de compania japoneză SoftBank Group, fondul de investiții Norwest și de Temasek, un fond de investiții susținut de statul Singapore. Miliardarii Bill Gates și Richard Branson se numără printre investitori, potrivit StartupCafe.
După încasarea acestei runde de sponsorizare, de 161 de milioane de dolari, firma a ajuns la investiții totale de peste 180 de milioane de dolari.
Memphis Meats a fost înființată în anul 2015, în San Francisco, de către Uma Valeti, medic cardiolog și profesor universitar de medicină la Universitatea Minnesota. Alături de el au fost alți doi oameni de știință, Nicholas Genovese și Will Clem.
Acest startup face parte dintr-un curent mai larg de afaceri dezvoltate în Statele Unite, care își propun să cultive carne reală, din celule, fără a crește și sacrifica animale. Startup-ul nu a scos, încă, un produs pe piață, dar susține că procesul este în curs, și lucrează cu instituțiile de reglementare pentru a-și asigura o „intrare pe piață în siguranță și la timp”. Produsele lor ar putea apărea pe rafturi din anul 2022.
Reprezentanții companiei susțin că au produs, în premieră mondială, prima chiftea din carne pe bază de celule în februarie 2016. În martie 2017, au realizat primul produs din carne de pui.
Până și marii producători tradiționali de carne din America sunt interesați să finanțeze startup-uri în domeniul producției de alimente „în eprubetă”, ca soluție pentru satisfacerea nevoilor alimentare ale populației Globului, care sunt în creștere rapidă.
„Atât producția convențională de carne, cât și carnea de cultură vor juca un rol important în satisfacerea cererii consumatorilor” a afirmat Sonya Roberts, un oficial din Cargill, citată de Bloomberg.
„Pentru întreaga industrie, o investiție de asemenea amploare întărește încrederea în existența acestei tehnologii în mod concret, astăzi, și nu ca o idee în viitorul îndepărtat. Odată ce va exista o „dovadă a conceptului” și anume un produs disponibil comercial la un preț rezonabil, interesul și investițiile în această industrie vor fi accelerate.” a spus Bruce Friedrich, directorul executiv al institutului Good Food, pentru TechCrunch. „Este o industrie care a apărut aproape peste noapte și este important să menținem un simț al perspectivei. Ideea de a cultiva carne în laborator se vehiculează de aproape un secol, însă primul prototip a fost produs de abia acum șase ani.” a mai declarat el.
Cel mai mare producător de carne din SUA, Tyson Foods, a pus bazele unui fond de investiţii pentru finanțarea startup-urilor centrate pe producția de „hrană sustenabilă”. În decembrie 2016, acest fond de investiții a anunţat preluarea de acțiuni de la producătorul de proteine din plante Beyond Meat. Bill Gates a investit și în această firmă.