-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

O mie de miei sacrificați în județul Sibiu de Paști

Cele mai citite

În județul Sibiu s-au sacrificat în abatoare și în locurile autorizate sanitar veterinar de autorități în jur de 1.000 de miei, cu ocazia sărbătorilor pascale din acest an. Informațiile au fost furnizate de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentară Sibiu. Datele sunt valabile până la data de 1 mai 2024. Acestora li s-au adăugat mieii sacrificați în gospodăriile proprii de sibieni.

În aceste zile premergătoare sărbătorilor pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) intensifică controalele specifice. Sunt vizate, în special, pieţele agroalimentare, abatoarele şi spațiile de sacrificare temporare, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor, precum şi unităţile de vânzare. Sacrificarea mieilor se poate realiza în unităţi de abatorizare autorizate sau în spaţii amenajate temporar în condiţiile legii numai în perioada 22 aprilie – 3 mai 2024.

ANSVSA urmărește respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, punând accent pe produsele cele mai căutate din această perioadă. Acestea sunt: carnea de miel, ouăle, laptele şi produsele din lapte, peştele, dar și cozonacii, legumele de sezon etc. Medicii veterinari vor efectua controale şi verificări în unități de procesare, depozitare și vânzare a produselor alimentare. La nivelul direcțiilor județene și circumscripțiilor sanitar-veterinare va fi asigurată permanenţă, inclusiv sâmbăta şi duminica. Programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice neregulă se vor găsi pe site-ul fiecărei Direcții județene sanitar-veterinare.

Ciobanii sibieni s-au pregătit din timp, dar au nevoie de sprijin din partea Statului

Totodată, fermierii sibieni sunt mulțumiți de cum au mers vânzările de miei în această perioadă, chiar dacă sărbătorile pascale au venit în acest an mai târziu ca de obicei. Aceștia s-au pregătit din timp, astfel că costurile cu furajele pentru animale nu au fost prea costisitoare. Ciobanii sibieni au vândut miei la viu în medie cu 22 – 24 de lei, în timp ce kilogramul de miel sacrificat a fost de 50-55 de lei.

„Chiar dacă Paștile au venit mai târziu, noi ne-am pregătit din timp. Prețurile pentru miei sunt normale pe această perioadă. Noi am avut costuri mai mari cu furajele, însă trebuie să ținem cont și de puterea de cumpărare a populației. Prețurile au crescut din cauza inflației, în timp ce salariile oamenilor au rămas cam la fel. Nu putem cere mai mult pentru că știm și noi situația economică a oamenilor”, ne-a declarat Ionuț Crețu, președinte Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Măgura” Loamneş.

Acesta spune că după protestul fermierilor de la începutul anului 2024, lucrurile au început să se miște în ceea ce privește măsurile luate de Guvernul României, prin ministerul Agriculturii. S-a acordat o subvenție importantă pentru cultivarea terenului agricol, însă prețul la motorină trebuie în continuare menținut la cote normale. În plus, fermierii sibieni susțin că au nevoie de sprijin din partea statului în ceea ce privește achiziția de tractoare și utilajele agricole, în condițiile în care o pășune destinată ovinelor are nevoie de cel puțin 6 luni pentru a-și reveni.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect