-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Obligația de majorare a salariului după 2 ani intră în vigoare de la 1 ianuarie pentru toți angajații cu salariu minim

Cele mai citite

Guvernul României modifică proiectul prin care se instituie obligația angajatorilor de a crește salariile minime ale angajaților, la doar câteva zile după adoptarea lui. Ministerul Finanțelor a publicat modificările care stabilesc că angajații existenți vor intra sub incidența legii chiar de la 1 ianuarie. Acestea vor fi aplicate printr-o nouă OUG.

Proiectul publicat de Ministerul Finanțelor Publice prevede că măsura referitoare la cele 24 de luni după care se majorează salariul minim va intra în vigoare de la 1 ianuarie, iar termenul de 24 de luni pentru angajații exsitenți va începe să curgă tot de la 1 ianuarie 2022. Potrivit noii prevederi, salariile minime din contractele de muncă ar trebui majorate cel mai târziu în ianuarie 2024.
Prevederea care stabilește obligația de majorare a salariului minim la maxim doi ani de la angajare a fost introdusă de guvern într-o OUG cu mai multe prevederi fiscale, însă după publicare au fost sesizate anumite probleme legate de aplicarea acestei ordonanțe. Una dintre ele era cea referitoare la data intrării în vigoare, care era imediat, deoarece nu era prevăzut un alt termen.
Proiectul de ordonanță modifică art. 164 din Codul Muncii, unde se precizează că ” (21)  Începând cu data de 1 ianuarie 2022 , salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile alin.(1)  poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază  superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. (22) Prevederile alin. (21) se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioadă de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.”
Plecând de la aceste prevederi, specialiștii în dreptul muncii au explicat deja că noua regulă instituită va putea fi ocolită simplu, printr-o creștere cu doar câțiva lei a salariului. De asemenea, a fost exprimată opinia potrivit căreia prin această OUG se încalcă Codul Civil, deoarece statul intervine în contractele private dintre angajator și angajat. Nu este exclus ca ordonanța să fie atacată la Curtea Constituțională, din aceste motive.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect