12.9 C
Sibiu
duminică, mai 11, 2025

Patru zile lucrătoare pe săptămână. Posibil și în România?

Cele mai citite

În ultimul timp tot mai multe companii din lume le oferă angajaților posibilitatea de a lucra patru zile pe săptămână. Noul sistem de lucru presupune trecerea de la 5 zile de lucru cu 8 ore/zi la 4 zile, cu 10 ore/zi.

Despre săptămâna cu patru zile lucrătoare s-a discutat în perioada pandemiei de Covid-19 când mai multe companii au trecut la munca remote pentru a reduce riscul de transmitere a infecției între angajați.

banner
banner
banner

Companiile care își reduc săptămâna de lucru ar funcționa, prin urmare, cu mai puține întâlniri și mai multă muncă independentă.

Unde este aplicată aecastă metodă de lucru

În luna februarie a anului trecut, angajații belgieni au obținut dreptul de a efectua o săptămână întreagă de lucru în patru zile în loc de cinci, în mod obișnuit, fără modificări la salariu, potrivit Euronews.

Companiile din Marea Britanie care au testat timp de șase luni săptămâna de lucru de patru zile plănuiesc acum să permanentizeze săptămâna de lucru mai scurtă, după ce au salutat experimentul ca fiind „extrem de reușit”.

Scoția și Spania au lansat, de asemenea, un proiect pilot în decembrie.

Există și țări care au adoptat acest mod de lucru în urmă cu câțiva ani. În Suedia, săptămâna de lucru de patru zile cu plata integrală a fost testată în 2015, cu rezultate mixte.

Germania are una dintre cele mai scurte săptămâni medii de lucru din Europa. Potrivit Forumului Economic Mondial (WEF), săptămâna medie de lucru este de 34,2 ore.

Este posibil și în România?

Săptămâna de lucru de patru zile a fost implementată într-o companie din România începând cu luna ianuarie 2023. Angajații de la ING Hubs România pot să opteze pentru un program de 9 sau 10 ore/zi, conform legii, potrivit Adevărul.

Ce spune Codul Muncii

„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. În funcție de specificul unității sau al muncii prestate, se poate opta și pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână”, prevede Codul Muncii.

„Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum și în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern. Programul de lucru inegal poate funcționa numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă”, menționează legislația intrată în vigoare.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: De unde a apărut COVID 19. Ce cred cercetătorii americani

Cercetători din Statele Unite au transmis că au identificat momentul și locul în care COVID-19 ar fi apărut pentru...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect