Sibienii au cumpărat anul trecut peste 25.000 de autoturisme, noi sau rulate, potrivit datelor Direcției Regim Permise și Înmatriculare Vehicule, analizate de Sibiu 100%. Cele mai multe dintre acestea au fost mașini înmatriculate anterior, în timp ce mașinile noi au reprezentat doar un procent redus. Este cel mai mare volum de autoturisme deja înmatriculate tranzacționat pe piața din Sibiu vreodată.
Volumul de tranzacții cu autoturisme din județul Sibiu a atins o valoare foarte mare și în 2019, cu 25.642 autoturisme înmatriculate sau reînmatriculate, în funcție de proveniența și tipul lor. Cifrele sunt mai mici cu numai 1% față de cele înregistrate anul trecut, principala cauză fiind scăderea discretă a importurilor de mașini second-hand din Germania.
Autoturismele noi cumpărate și înmatriculate de sibieni au fost anul trecut în număr de 2.091, mai mare decât valoarea înregistrată în anul anterior cu 30%, dar mult mai mică decât cea înregistrată în anii de glorie, dinaintea crizei. Importurile de autoturisme rulate au scăzut ușor în comparație cu anul trecut, ridicându-se la 11.114 exemplare înmatriculate (-9,1%), reprezentând 43,4% din totalul pieței de mașini. Cele mai multe au fost achizițiile de pe piața internă, reînmatriculările, așa cum sunt ele denumite de ofițerii MAI. Acestea au reprezentat 48,5% din totalul tranzacțiilor, adică 12.437 unități, cu aproape 3 procente peste cele de anul trecut. Este un semn foarte bun faptul că mașinile existente în România încep să se tranzacționeze, fiind preferate celor aduse din alte țări. În acest fel se poate închide un flux al pieței care stimulează și achiziția de automobile noi.
Cea mai aglomerată lună din punct de vedere al înmatriculărilor a fost în 2019 iulie, dar pentru autoturisme noi vârful a fost în august. Dat fiind faptul că o plăcuță cu număr roșu poate fi utilizată între 30 și 90 de zile, putem estima că cele mai multe mașini au fost cumpărate în iunie.
Parcul auto al județului Sibiu a crescut, în consecință, cu cele 13.205 autoturisme înmatriculate pentru prima dată în România. La sfârșitul lui 2018, în județul Sibiu erau în circulație 137.914 autoturisme, astfel că numărul lor a depășit acum 150.000. La acestea se adăugau alte circa 40.000 de vehicule comerciale.
În comparație cu celelalte județe, Sibiul se află pe o poziție medie, locul 19, comparabil cu Galați și Hunedoara, sub nivelul înregistrat în Dâmbovița, Maramureș, Arad, Bacău sau Mureș, după numărul total de înmatriculări. Pe segmentul „auto noi”, Sibiul stă mai bine, pe locul 14, peste Galați, dar sub Bihor, Mureș, Bacău și Dolj. Pe segmentul auto second-hand de import, Sibiul este pe locul 16, peste Hunedoara, sub Bacău. În clasamentul mașinilor reînmatriculate, după numărul de tranzacții județul nostru este pe locul 22, un pic mai bine decât Olt și Vâlcea, dar sub Hunedoara.
În 2008, când s-a înregistrat vârful pieței auto înainte de începerea crizei, în județul Sibiu se înmatriculau 20.066 autoturisme, din care 3.501 mașini noi, o valoare care nu a mai fost atinsă de atunci, plus 10.506 autoturisme second-hand de import, cu puțin față de nivelul din 2019, în timp ce piața de mașini internă era la jumătate: doar 6.059 de exemplare vândute.
La autoturisme noi, primul județ, după București, este Ilfov, cu aproape 10% din volumul înregistrat în Capitală, fiind urmat de Argeș, Timiș și Constanța și, pe locul 5, Cluj.
La achizițiile de mașini rulate din import, cel mai mare județ al țării a fost Timiș, urmat de Cluj și Suceava, apoi de Bihor. Iar la cea mai mare categorie, a autoturismelor cumpărate de pe piața internă (reînmatriculate), județul cu cel mai mare volum a fost Constanța, urmat de Prahova și Cluj.
Județul Cluj este între primele locuri în fiecare din aceste categorii și este județul din România cu cele mai multe autoturisme cumpărate, în total, după București. La mică distanță se află Timiș, iar următoarele două județe, care au depășit și ele 40.000 de autoturisme înmatriculate (cumpărate), anul trecut, sunt Prahova și Constanța.
România a înregistrat în 2019 un număr record de tranzacții cu autoturisme, 1,23 milioane de mașini noi sau rulate, cumpărate și înregistrate la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule din MAI. Dintre acestea, 161.562 autoturisme au fost noi (13% din totalul pieței), în timp ce restul au fost mașini second-hand, din două surse distincte: de pe piața internă – care au reprezentat și cel mai mare volum, respectiv 625.794 de autoturisme (50,8%) – și din import, aflate la prima înmatriculare, acestea ridicându-se la 444.601 unități (36% din piață).