Premierul Florin Cîțu a oferit explicații pe marginea acuzațiilor potrivit cărora bugetul Sănătății este mai mic anul acesta decât anul trecut. El spune că „e un fake news”, pentru că bugetul este mai mare, nu mai mic.
„Toate aceste discuții sunt pentru că oamenii nu știu să citească un buget sau vor să facă scandal”, a spus Florin Cîțu jurnaliștilor, precizând că nu există tensiuni în coaliția de guvernare pe această temă.
„Bugetul Ministerului Sănătății este mai mare decât anul trecut. Anul trecut a fost an de pandemie, dacă într-un an normal avem mai mult decât într-un an de pandemie, înseamnă că banii sunt acolo. Uitați-vă sunt 11,4 miliarde mai mulți”, a spus Cîțu. El susține că minsitrul Sănătății, Vlad Voculescu, nu i s-a plâns din cauza bugetului.
Și ministrul Finanțelor a explciat în termeni asemănători comparația celor două bugete. De fapt, scăderea despre care s-a scris a fost făcută pe bugetul de execuție al Sănătății, care a cuprins toate rectificările generate de plățile legate de pandemie.
„Aparent e o scădere, pentru că de fapt, dacă ne raportăm la bugetul anului 2019, e o creştere. Aici ce a scăzut: subvenţia de echilibrare, iar subvenţia de echilibrare la Casă de la 9 la 6 miliarde scade, în condiţiile în care Casa, în acest an în care ne revenim, va avea o colectare a contribuţiilor mult mai bună. Deci, ca atare, 6 miliarde va fi subvenţia de echilibrare şi va fi cu un miliard mai mare decât subvenţia de echilibrare din 2019 pe care îl luăm ca an de referinţă pentru un an normal”, a explicat Alexandru Nazare. El a mai transmis că toate cheltuielile cu nbunuri și servicii medicale cresc, cu 2% față de anul trecut. Singurele sume care se modifică sunt cele de la subvenția pentru echilibrare, dar și cele pentru concediile medicale, unde situația s-a schimbat radical. „Acolo facem o economie de 700 milioane de lei, aceasta este explicația”.