Avocatul Remus Borza, cunoscut în România în calitate de proprietar al firmei Euro Insol, care în anul 2012 a scos Hidroelectrica din insolvență, iar acum a fost mandată să administreze judiciar producătorul de electricitate pentru a ieși încă o dată din insolvență, a fost numit președintele celor 18 firme care fac parte din grupul Polisano. Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Sibiu 100%, Remus Borza vorbește despre prioritățile pe care le are grupul Polisano pe termen mediu și lung, despre schimbările care vor avea loc la nivelul managementului companiilor, despre soarta proiectelor neîncheiate demarate de Ilie Vonica, dar și despre impactul pe care îl va avea pe viitor implicarea Danei Vonica în scandalul rețetelor.
Cine a avut inițiativa acestui parteneriat?
Familia a fost cea care mi-a propus să fiu președintele grupului de firme Polisano. Ilie Vonica a fost prietenul meu. Ne-am cunoscut în timpul unui concediu pe care l-am petrecut împreună în Insulele Mauritius, am devenit prieteni și pe parcurs am avut numeroase colaborări.
Ilie, ca vizionar, ca mentor, ca despot iluminat, a condus cu o mână de fier grupul de firme
Ce va presupune funcția de președinte al Polisano?
Va presupune puteri discreționare, evident, exercitate cu bună credință și în spiritul legii și care vor urmări câteva obiective foarte exacte: stabilizare, consolidare, dezvoltare, iar aceste linii directoare vor presupune și unele schimbări. Schimbări în primul rând în abordare, în mentalitate, în atitudinea salariaților și în special a echipelor manageriale. Suntem într-o perioadă de evaluare a competențelor profesionale și a capabilităților manageriale ale celor care conduc destinele celor 18 companii din grupului Polisano. Indiscutabil, sunt oameni de o certă valoare profesională, sunt oameni care și-au demonstrat loialitatea în cadrul grupului, dar în egală măsură este nevoie de o schimbare, de un suflu nou, de o nouă viziune. Este nevoie de oameni care să dea dovadă de o mai mare implicare, de mai multă creativitate și în primul rând de asumare a deciziei.
Ilie, ca vizionar, ca mentor, ca despot iluminat să spun, a condus cu o mână de fier grupul de firme. Ceea ce e un lucru foarte bun, dar puțini au fost cei care au putut să iasă de sub această tutelă a lui Ilie și să se afirme plenar. Eu sunt omul care deleagă mult pe parte managerială. După cum vedeți, administrez foarte multe companii, companii mari, care nu sunt în București. Unele sunt la Ploiești, altele sunt la Reșita, vor mai fi și altele în orașe din țară și atunci înseamnă fie o mare mobilitate, ceea ce la un moment dat este aproape imposibil, pentru că nu poți să te multiplici, fie înseamnă o delegare de atribuții, de competențe, de obiective. Aici, evident, se urmărește performanța si din punctul acesta de vedere o să încerc să impun această direcție și în cadrul firmelor Polisano, adică să elaborez o schemă de salarizare care să stimuleze plus valoarea și performanța, deoarece directorii noștri erau obișnuiți să ia salarii mari, fără să aibă neapărat niște criterii de performanță sau niste targhete asumate. Și cu atât mai mult in industria farma, fie că vorbim de Polisano Distribuție sau de rețelele de farmacii cunoscute sub brandul REȚETA, trebuie stimulate volumele de vânzări. O firmă în zona asta câștigă din volume, pentru că marjele sunt sub 1% și atunci trebuie făcute volume foarte mari ca să faci și profit. Oamenii trebuie stimulați să facă volume, să încaseze la timp banii. Este o piață foarte volatilă, în care elementele de surpriză apar tot timpul, într-o perioadă de criză riscul neîncasării este foarte mare și vor trebui luate măsuri ca să securizăm aceste volume care intră în piață.
Mulți erau tentați să cânte Prohodul firmelor Polisano
Având în vedere experiența pe care o aveți în administrarea societăților aflate în insolvență, în special implicarea dumneavoastră în cadrul companiei Hidroelectrica, este cazul să presupunem o situație similară pentru vreuna dintre firmele din grupul Polisano?
A fost prima mea declarație în urmă cu o săptămână și în continuare vă asigur că nu există niciun risc de insolvență pentru niciuna din companiile din grup. Vorbeam că se vor face schimbări în managementul companiilor. Astfel de schimbări vor fi pe mai toate companiile din grup, mai ales pe zona financiară de CFO, dar și pe zona de dezvoltare și de vânzări .
E o oarecare rumoare în jurul grupului de firme, sunt foarte multe intoxicări care vin în principal de la competitorii noștri direcți, și aici, aș putea spune, de la Farmexpert, o spun public, pentru că eu știu ce fac ei și tocmai de aceea le dau un avertisment public: ar fi cazul să înceteze, pentru că sunt în sfera unor practici anticoncurențiale sau chiar de concurență neloială, iar în zona asta e bine să existe fair play, fiecare are niste poziții clar definite în primul rând de piață. Revenind la poziția firmelor, mulți erau tentați să cânte Prohodul deja firmelor Polisano. Lucrurile nu stau nici pe departe așa, din punct de vedere financiar companiile din grup s-au consolidat în primele 6 luni din 2014 verssus primele 6 luni din 2013. Ca să dau un exemplu, Polisano Distribuție, care este nava amiral practic, firma în jurul căreia gravitează celelalte 17 firme din grup, a avut o creștere a cifrei de afaceri cu 15 milioane de lei, de la 668 de milioane la 683 de milioane anul acesta. A avut și un profit net mai mare cu aproape un milion de lei, de la 6,7 la 7,6 milioane de lei/profit net pe primele 6 luni din 2014. Iată că nu avem motive de îngrijorare, vorbim de creanțe în piață de aproape 160 de milioane de Euro de încasat, deci poziția companiei e una solidă.
Veți avea în vedere disponibilizări ale angajaților, pe anumite segmente de business?
Principiile de business sunt universal valabile, indiferent de natura capitalului social sau a obiectului de activitate. Si trebuie să urmărești pe de o parte optimizare de costuri, să vezi unde sunt încărcări, pe ce purtători de costuri. Pot să fie anumite compartimente supradimensionate din punctul de vedere al personalului, pot să existe si din punctul de vedere al managementului astfel de supraputneri, chiar am depistat, mai ale s pe zona financiară unde avem 2 directori, cu aceleasși competențe, doar că este astfel botezată funcția, dar fisa postului este comună, de exep avem dir financiar si dir economic, în condițiile în care pentru a exista o singură abordare , și 2 in 1 ar fi mult mai potrivit, adică o pers care sa detina abele funcții si financiare și de contabilitate. În fine, este o perioadă de evaluare a echipeleo manageriale, unii vor rămâne, altii vor pleca, altii vor fi trecuti pe alte funcții de conducere sau de execuție, incercam un optim.
Sigur, e posibil acolo unde constatăm anumite supradiemensionari ale organigramei sa operam niste reduceri punctuale, dar e prematur sa ma pronunt, după cum la fel de sigur pot sa va spun va asigur că vom aduce oameni noi în companie, incercaăm a aducem cei mai buni oameni, care au fost recunoscuți în piață ca profesioniști sau ca cei mai buni manageri.
Fabrica de medicamente pentru terapia cancerului va fi cea mai mare și mai modernă din România
Cu ce obiective veți construi bugetul companiei pentru 2015?
Suntem în linie dreaptă cu fabrica de medicamente, cu linia de terapia cancerului. De departe, această fabrică, la momentul inaugurării ei, și se va întâmpla în cursul acestui an, în semestrul IV, va fi cea mai mare și cea mai modernă din România și una dintre puținele din lume care a dezvoltat o linie de oncologice sau de citostatice, ceea ce evident, va însemna foarte mult pentru piața românească de medicamente și pentru industria pfarma. Este o investiție reprezentativă pentru România, și cu atât mai mult pentru Sibiu.
La fel, noul spital trebuie să intre în linie dreaptă din punctul de vedere al amortizării, al recuperării investiției. Vorbim de o investiție de 25 de milioane de euro la spital, iar la fabrica de medicamente de o investiție de 60 de mil de euro. Sunt așadar o serie de afaceri care au ajuns la maturitate și vorbim de clinica nouă de pe Izvorului, de fabrica de medicamente, unde avem peste 50 de produse în fabricație care vor intra pe piață și care vor trebui susținute de o campanie de promovare.
Astfel, cele două centre de cost până acum, clinicile și fabrica de medicamente vor trebui la rândul lor să producă, ca de anul viitor să intre pe o zonă de profitabilitate.
Clinica de Fertilizare in Vitro a obținut iarăși rezultate spectaculoase, cam de două ori rezultate mai bune decât media la nivel european, adică un nivel de reușită de 50 %, față de 30%, cat este media la nivel european, fapt care recomandă cele două centre, cel de la Sibiu și cel de la București.
Ce alte priorități aveți pentru următoarea perioadă, alături de obiectivele majore pe care le-ați prezentat?
Promovarea serviciilor medicale, mai ales pe zona de chirurgie cardiovasculară și neochirurgie, unde avem niște capabiliăți extraordinare la cele două spitale din Sibiu și niște specialiști foarte buni, iar ca proiecte noi aștept lansarea unor produse la fabrică și care să realizeze niste volume mari la vânzare. În rest, v-am enumerat care e ordinea de priorități , în primul rând consolidarea businessului, ca și structură integrată.
Vă gândiți să aduceți și alți investitori? Luați în calcul o fuziune sau vânzare a vreuneia din firmele grupului Polisano?
De principiu, totul este de vânzare, dar nu acum și nu azi.
Familia ce și-ar dori?
Familia își dorește linișțte, își dorește să continue visul lui Ilie. Eu am discutat acum 3-4 ani de zile, când era în stadiul de proiect această clinică sau spital european și i-am spus că ar fi mai bine ca această clinică să fie făcută la București. E o piață mult mai mare, cu mai mare putere de cumpărare, și a zis nu, vreau să fac pentru sibienii mei. Desigur, Ilie a iubit foarte mult Sibiul, aș vrea să cred că și Sibiul îl iubește la fel de mult pe cum l-a iubit Ilie. Deși constat că nici măcar post-mortem, pentru că noi recunoaștem anumite merite post-mortem, în timpul vieții nu, dar chiar și după disparția lui Ilie Vonica nu văd o emulație sau o sinergie față de ceea ce înseamnă grupul Polisano pentru județul Sibiu.
Ce se va întâmpla cu proiectele care au fost începute de Ilie Vonica și n-au mai fost finalizate? Vor fi continuate?
Sunt două proiecte la care vom face o analiză, să vedem care va fi abordarea. Este vorba de hotelul din zona Gării, dacă îi vom da destinația gândită de Ilie Vonica, aceea de hotel sau poate să fie un centru medical de excelență și acel proiect legat de terenul de golf, de la Cisnădie. Eu am oareșce rețineri referitor la fiabilitatea unui astfel de proiect din punct de vedere financiar. Avem doar două luni de vară pe an și trebuie să luăm în calcul că până și terenuri de golf cu 18-21 de găuri, în țări cu 10 sau 12 luni de soare sau de timp omptim au probleme de natură financiară. Plus că nu știu în ce măsură în România există o cultură a golfului, sunt câțiva, e un sport mult mai exclusivist decat tenisul. Chiar dacă l-am afilia unor circuite intenaționale de golf trebuie văzut dacă putem miza pe o amortizare rezonabilă și o recuperare a investiției într-un timp util. Este un proiect la care o să mă mai gândesc și vom aprecia dacă vom continua sau vom găsi o formulă rezonabilă de exit.
În ce stadiu este?
Într-un stadiu incipient, sunt utilaje care organizează terenul în perspectiva terenului de golf, dar, așa cum spun, într-un stadiu incipient din punctul de vedere fizic al execuției.
Este în pericol pierderea finanțării europene?
Discutăm. Nu există un risc iminent major anul acesta, dar până la anu’ va trebui să luăm o decizie.
Nu atât doamna Vonica trebuie să își probeze nevinovăția, cât alții trebuie să îi probeze vinovăția
Ca avocat sunteți în măsură să omiteți o opinie despre consecințele viitoarelor sentințe în procesul rețetelor false asupra grupului Polisano. Care ar putea fi situația în cazul celui mai pesimist scenariu?
Cred că toți cei 2000 de angajați ai grupului Polisano au convingerea că doamna Vonica nu a fost implicată în acest scandal mai degrabă mediatic. Evident că e un incident procedural sau juridic indiscutabil, dar până la urmă nu atât doamna Vonica trebuie să își probeze nevinovăția, cât alții trebuie să îi probeze vinovăția. Asta e sarcina Parchetului, să administreze astfel de probe.
Până în acest moment, ca avocat care a excelat în penal mai bine de 14 ani, nu există nicio probă materială directă și nemijlocită care să demonstreze o legătură de coninvență și cu atât mai mult infracțională între doamna Vonica și ceilalți participanți cercetați în acest dosar. Dar, punând răul înainte, sentințele judecătorești nu vor afecta nici într-un fel solvabilitatea, bancabilitatea companiilor și încrederea în grupul de firme Polisano, cu atât mai mult cu cât doamna Vonica încă de acum 2 luni de zile s-a retras din managementul tuturor companiilor, lucru care a grăbit venirea mea aici, la Sibiu.
A fost o perioadă în care putem spune că am avut un ușor prejudiciu de imagine legat de acest aspect publicistic, legat de media, dar toți partenerii noștri comerciali, fie că vorbim de furnizori, fie că vorbim de bănci, au înțeles că firmele sunt solide, sunt serioase, nu există un risc de incapacitate de plată, din contră, oamenii, managerii și-au văzut de treabă, au substituit cu brio absența doctorului Ilie Vonica sau a Danei Vonica și pot să spun că perioada oaerecum critică sau delicată, pentru că totdeauana primele 3 luni sunt vitale după producerea unor atare asemenea evenimente, a fost depășită. Iar prezența mea la timon aici, precum și noii managerii care mă vor urma vor cântări și mai mult și vor da un plus de confort atât băncilor, cât și furnizorilor. De la 1 septembrie am revenit în normalitate, pentru că au fost niște furnizori unde volumele de marfă au fost reduse.
Ilie Vonica, un sibian get-beget care și-a sacrificat o mare parte din tinerețe, din viață, pentru a lăsa ceva în urmă unui oraș pe care l-a iubit
La ce nivel așteptați susținere din partea autorităților locale?
Trebuie să existe acea recunoștință și, din punctul meu de vedere, orice sibian, de la primar, președinte de Consiliu Județean , prefect și până la simplu locuitor, ar trebui să poarte acel sentiment de gratitudine față de un sibian get-beget care practic și-a sacrificat foarte mult din tinerețe, din viață, din idealuri si din pasiuni pentru a lăsa ceva în urmă unui oraș pe care l-a iubit, l-a idolatrizat si cu care s-a identificat aproape organic, fizic.
Și cred că acel sentiment îl aștept și acea solidaritate umană, chiar și post mortem, pentru un mare ardelean și pentru un mare român.
Dacă ar fi să reducem la un singur țel scopul venirii dumneavoastră în fruntea Polisano, care ar fi acela?
Performanța. Acesta este probabil cuvântul, nu neapărat emblematic, dar care care mă definește și pe mine ca om, ca manager, sigur că e o provocare, dar am convingerea că, să spunem într-un an de zile de acum înainte, toate firmele din grupul Polisano vor ieși din această încercare mult mai întărite, cu indicatori mult mai buni, companii mult mai bancabile, mai solvabile si sigur că atunci, toate aceste greutăți pe care le-am cunoscut in ultimele luni vor fi de domeniul trecutului, mai puțin, evident, memoria și recunoștința pe care i-o purtăm unui om care practic a imaginat toate aceste firme.
Sunt un om cu un stil managerial destul de autoritar, dar care respectă valoarea și profesioniștii
Spuneați că vă definește ca om performanța. Aveți și un motto, un citat care vă reprezintă?
Nu neapărat un motto, eu mă feresc de cuvinte mari, eu sunt un om al faptelor. Sigur, eu ca avocat, foarte mulți ani din asta am trăit, din vorbe meșteșugite. Pentru mine vorbesc însă în primul rând faptele și rezultatele, sunt un om de acțiune, cu foarte mare determinare și un om cu un stil managerial destul de autoritar, dar care respectă valoarea și profesioniștii și stie să stimuleze tocmai aceste calități la toți oamenii cu care intră în contact.
Cât de des veți veni la Sibiu?
După cum vedeți, fac naveta, sunt 3 zile pe săptămână la Sibiu, vineri, sâmbătă și luni și voi veni de câte ori va fi nevoie, dar de regulă chiar și în celelalte zile cât nu sunt în Sibiu am ore întregi dedicate grupului de firme Polisano. Să nu uităm, contractele se încheie la București, marii jucători sunt la București, competitorii noștri sunt la București, instituțiile statului sunt la București – Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului, Casa de Asigurări de Sănătate – finanțatorii noștri sunt la București, deci, treaba bună se poate face și de la București, practic acolo se dă ora exactă.
Pentru ce perioadă veți fi președintel grupului de firme Polisano?
Contractul meu este pe o perioadă de un an de zile. Apoi, vom evalua dacă a fost un mandat prolific, benefic grupului de firme și eu pot să vă asigur de pe acum cu anticipație că da, va fi din toate și, ca și pasărea Phoenix vom renaște din propria cenușă. Vorba lui Cantemir, „Vom fi iarăși ce am fost și chiar mai mult decât atât”.