0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

România, pe primul loc în UE la deficitul de TVA: 35% din suma pe care statul ar trebui să o încaseze dispare în fraude, evaziune și falimente

Cele mai citite

România a reușit să se claseze din nou pe primul loc în UE, de data aceasta la deficitul de TVA, adică la restanțele în colectarea acestei importante resurse financiare. În total, UE a avut un deficit de 134 miliarde euro, în 2019, ultimul an în care s-au centralizat datele, din care România reprezintă 5,5%.
Deficitul de încasare a Taxei pe Valoare Adăugată este una dintre cele mai importante resurse financiare pentru Uniunea Europeană și pentru un stat. Capacitatea fiecărui stat de a colecta această sumă este definitorie pentru buna funcționare a sistemului de administrare fiscală (ANAF). Deficitul este format din TVA necolectat prin fraude, prin evaziune, prin tehnici de evitare și optimizare contabilă, prin falimente și insolvențe, dar și prin erori de calcul și administrative. Un deficit de TVA zero este imposibil, însă fiecare stat încearcă să reducă la maxim pierderile de venituri generate de necolectarea TVA. Croația, de exemplu, reușește să aibă doar 1% deficit, conform datelor transmise de Comisia Europeană, Suedia 1,4%, cele două țări având cele mai bune performanțe din acest punct de vedere. Cipru, Finlanda și Olanda au și ele valori sub 5%. La polul opus se află România, cu 34,9% deficit, aceasta fiind cea mai mare valoare procentuală din UE. Țara noastră este urmată de Grecia, Malta și Lituania. Valorile absolute cele mai mari din UE sunt în Italia (30,1 miliarde euro – 21,3%) și Germania (23,4 miliarde – 8,8%).
deficit TVA
Calculul deficitului de TVA este realizat cu ajutorul unui studiu, ce se bazează pe o moteodologie care estimează deficitul de încasare a TVA cu ajutorul datelor din conturile naționale. Deficitul este astfel diferența dintre TVA datorat și TVA încasat de stat, exprimat în procente din suma totală care ar fi trebuit să fie colectată teoretic.
La nivelul întregii Uniuni Europene, deficitul de colectare a TVA s-a ridicat la 134 miliarde euro, fiind mai mic față de anul anterior cu 7 miliarde euro, după ce cu un an înainte crescuse. Comisarul pentru economie al UE, Paolo Gentiloni, spune că UE pierde 4.000 de euro pe secundă din TVA neîncasat. El explică și faptul că TVA-ul care nu este colectat de un stat național pune o povară suplimentară pe buget și pe fiscalitatea din statul respectiv. „Trebuie să depunem eforturi comune pentru a combate frauda în materie de TVA, o infracțiune gravă care afectează buzunarele consumatorilor, ne subminează sistemele de protecție socială și epuizează trezoreriile guvernamentale”, spune Gentiloni, a cărui țară de origine este cea care generează cel mai mare deficit de TVA în valoare absolută din UE.
Comisia Europeană spune că deocamdată nu a calculat amploarea pandemiei asupra evoluției TVA încasat și a deficitului de colectare.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect