Cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, Romgaz S.A, și-a prezentat joi, la Casa Cazelor Naturale din Mediaș, principalele direcții de dezvoltare ale companiei. Acestea au fost susținute pe larg, de către directorul general, Virgil Metea, alături de directorul general adjunct, Dumitru Morar.
Directorul general, Virgil Metea s-a arătat mulţumit de modul în care a evoluat în ultimii ani activitatea de explorare-producţie, apreciind declinul de producţie scăzut din ultimii ani.
„În cadrul direcțiilor de dezvoltare ale Romgaz, activitatea de explorare-producție este activitatea de bază și împreună cu rezultatele ei, confirmă că în ultimii ani am reușit să atenuăm foarte mult foarte mult declinul de producție. De la un declin normal de 7 %, în ultimii cinci ani declinul realizat a fost de sub 1, 5 %, anul trecut putând afirma că a fost zero. Este un lucru de care trebuie ținut cont și care presupune un efort investițional deosebit. Spre exemplu, dacă acum patru ani pe zona de explorare-producție efortul era de sub 200 de milioane de lei, programul pentru anul 2014 este de peste 600 de milioane de lei. Sperăm să avem rezultate pe măsură, iar din ceea ce se întâmplă, observăm un aport important de resurse, care să ne mențină acest declin conform așteptărilor noaste și a programelor pe care ni le-am propus”, a explicat Virgil Metea, directorul general al companiei Romgaz.
Întrebat dacă sunt șanse ca românii să plătească la iarnă mai mult pentru prețul gazului, Virgil Metea a spus: Nu vă pot răspunde, pentru că avem un calendar, care cel puțin pentru piața reglementată, dacă se va respecta, presupune că prețurile vor crește.
Iată și principalele obiective de dezvoltare
Îmbunătățirea gradului de recuperare
Unul dintre obiectivele și preocupările majore ale managementului companiei a fost și este stoparea declinului de producție. Îmbunătățirea gradului de recuperare și dezvoltare a rezervelor deja descoperite se realizează prin reabilitarea, dezvoltarea și modernizarea facilităților existente. Astfel, potrivit reprezentanților companiei, rata declinului de producție în ultimii șase ani s-a stabilizat sub 1 %, iar în ultimii trei ani rata declinului a fost aproape zero. Acest lucru a fost posibil datorită investițiilor realizate de companie în reabilitarea câmpurilor de gaze existente.
Descoperirea de noi resurse
La ora actuală, societatea are în România acorduri petroliere pentru nouă perimetre de explorare, cu o suprafață totală de aproximativ 17.797 km². Faza de explorare în baza acordurilor petroliere va fi finalizată până în 2016. Dacă ANRE va scoate la licitație noi perimetre, societatea va încerca, pe lângă derularea programelor existente, achiziționarea de drepturi și obligații petroliere în noi perimetre de explorare și dezvoltarea de resurse de gaze natuale.
Forare la mare adâncime și atingerea de noi orizonturi
Compania ia în considerare oportunități de dezvoltare în rezervoare presalifere, de mare adâncime și în producția din Marea Neagră, în ape adânci împreună cu parteneri care dețin cunoștințe și experiența pentru a dezvolta expertiza instituțională. Aceste oportunități vor presupune cel mai probabil parteneriate sau alte asocieri împreună cu alte entități, care ar purtea include furnizori de servicii în cazul în care Romgaz are experiență insituțională redusă (în ape adânci).
Parteneriate în Marea Neagră
Exploatările maritime constituie un potențial de resurse de petrol și gaze naturale, care ar putea compensa declinul natural al zăcămintelor mature pe uscat. Împreună cu ExxonMobil și OMV Petrom, Romgaz a încheiat un contract de opțiune pentru achiziția unei cote de 10 % într-un perimetru cu perspectivă foarte bună, acesta fiind situat în imediata vecinătate a perimetrului Neptun, unde cele 2 companii au raportat deja o descoperire. Compania medieșeană va avea posibilitatea să-și exercite opțiunea de achiziție după raportarea unei descoperiri comerciale în perimetru, dar și calitatea de co-titular în 2 perimetre cu ape de mare adâncime, cu o cotă de 10 % în fiecare, având ca parteneri companiile Lukoil și PanAtlantic. În prezent, este în desfășurare programul obligatoriu de explorare cu finalizare în 2014, respectiv procesarea și interpretarea datelor obținute prin seismica 3D, ulterior urmând să se decidă asupra localizării sondelor de cercetare, conform programului minimal.
Slovacia
În perimetrele din Slovacia au fost identificate mai multe prospecte care urmează a fi verificate prin foraj, în decursul anului 2015. În momentul de faţă, structura parteneriatului în cadrul celor trei perimetre din Slovacia include un operator, San Leon Energz (50%) şi non-operatori, Romgaz (25%) şi JKX London (25%). Partenerii preconizează că primul foraj va fi realizat în anul 2015. Pentru început se doreşte realizarea a două foraje de mică adâncime (1.000 m), cu un buget de aproximativ 1.850.000 dolari per sondă, incluzând şi costurile cu echiparea sondei pentru producţie, dacă sondele vor avea rezultate pozitive. În caz de insucces, costurile scad undeva în jurul sumei de 1 miliard de dolari. Toate costurile sunt suportate de parteneri conform cotei de participare deţinute, respectiv 25 % în cazul Romgaz.
Polonia
În perimetrele din Polonia, compania Horizon General Ltd a oferit aceleaşi condiţii de finanţare, în schimbul cedării a 50 % din cota de participare, fiecărui operator implicat în activităţile de explorare ale perimetrelor Cybinka, Torzym, (Sal Leon, Sceptre şi Romgaz). Horizon urmează să finanţeze forajul a câte o sondă de explorare în fiecare perimetru mai sus menţionat, până la o sumă de 6 milioane euro-sondă. Împărţirea riscurilor, în faza de explorare, este o practică comună în industria de petrol şi gaze.