În 2024, România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, depăşind Ţările de Jos, datorită companiei Romgaz, care a avut la şase luni o producţie de gaz cu 5% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În 2024, au fost puse în producţie şapte noi sonde, inclusiv 100 Caragele. Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Compania, cu sediul central în Mediaș, face cercetări geologice, produce gaz metan, stochează gaze naturale subterane și oferă servicii în câmpurile de gaz.
Romgaz a relansat programul de investiţii la Caragele, cel mai mare zăcământ de gaze pe uscat al României. Finanţarea este asigurată din fondurile Romgaz şi depăşeşte 1 miliard de lei. În cursul anului 2025, este aşteptată confirmarea/actualizarea nivelului rezervelor de gaz de la Caragele, după efectuarea forajelor la mare adâncime.
Termocentrala de la Iernut, aproape de finalizare
În ceea ce priveşte proiectul termocentralei Romgaz de la Iernut, stadiul actual este de aproape 95%. Au început testele, iar centrala va fi gata până la jumătatea lui 2025. Asta va însemna 430 MW noi, producţie pe gaz. A fost adoptată şi o lege prin care unele proiecte de producere a energiei electrice pot fi declarate ca fiind proiecte de importanţă naţională în domeniul energiei electrice, acest statut permiţându-le să beneficieze de anumite scutiri şi derogări pentru a se accelera execuţia investiţiei. Aplicarea acestei prevederi vizează şi termocentrala de la Mintia, 1700 MW (cea mai mare din UE), investiţie privată de peste 1,4 miliarde euro, unde lucrările au avansat.
Prima turbină de 600 MW este estimată a fi pusă în funcţiune în 2025, restul fiind programat pentru 2026, înainte de intrarea Unităţii 1 de la Cernavodă în procesul de retehnologizare.
Şi proiectul Neptun Deep avansează conform programului asumat de Romgaz şi OMV Petrom, iar Transocean Barents, platforma de foraj offshore contractată pentru proiect Neptun Deep, a ajuns în noiembrie la Constanţa. Proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră va dubla producţia de gaz românesc din 2027 (de la 8-10 bcm în prezent, la 18-20 bcm). Veniturile adiţionale la bugetul de stat din acest proiect depăşesc 20 de miliarde euro.
Cea mai puternică companie națională își are originile și sediul la Mediaș
În anul 1909, la Sărmășel, județul Mureș, în timp ce se fora la peste 300 de metri adâncime pentru săruri de potasiu, au izbucnit libere gazele naturale. Acest fenomen a marcat începutul unei industrii, acum seculare. În urma acestor evenimente a fost acceptată ideea că emanațiile de gaze semnalate în diferite zone din Bazinul Transilvaniei sunt dovada existenței unor acumulări importante de gaze naturale.
Importanța energetică a noii resurse, pentru dezvoltarea economică a Transilvaniei, a determinat continuarea cercetării acumulărilor de gaze naturale, explorarea și exploatarea, transportul și utilizarea lor în mai multe zone din Transilvania.
Dintre realizările importante pot fi menționate utilizarea gazelor la cazanele de abur de la Sărmășel, iluminatul cu gaze naturale al aleilor din Stațiunea Bazna, construcția conductei de transport gaze naturale Sărmășel – Turda, construcția rețelei de distribuție gaze din Turda.
În anul 1991, societatea națională de gaze primește numele ROMGAZ
Succesul american în exploatarea și utilizarea gazelor naturale a fost unul dintre motivele care au determinat înființarea Societății Maghiare de Gaz Metan UEG, de către Ministerul de Finanțe Ungar și Deutsche Bank, societate care avea ca obiect de activitate explorarea, exploatarea, transportul, distribuirea și utilizarea gazelor naturale din unele regiuni din Transilvania. Unirea Transilvaniei cu România a adus modificări în sectorul gazelor naturale, cum ar fi reorganizări, fuziuni, externalizări ale societăților comerciale din acest sector.
În anul 1925 s-a înființat Societatea Națională de Gaz Metan SONAMETAN, care a funcționat cu o Direcție de Exploatări Tehnice la Mediaș. În anul 1947 se naționalizează activele companiei de către nou regim politic din România, dar profesionalismul angajaților a permis continuarea amplului plan de dezvoltare, explorare, exploatare, transport și distribuție a gazelor naturale pe teritoriul României, atingându-se un maxim al dezvoltării în anii ’70.
În anul 1991, societatea națională de gaze primește numele ROMGAZ, nume care după anul 2000 s-a consacrat ca brand pentru activitatea de explorare, exploatare și înmagazinare gaze naturale în România, potrivit site-ului romgaz.ro.