22.4 C
Sibiu
miercuri, aprilie 16, 2025

Sacrificarea mieilor în județ. Pierderi financiare mari

Cele mai citite

Ciobanii sibieni spun că prețurile mieilor în viu au scăzut în medie cu aproape 35% în acest an față de anul trecut. În acest moment, mieii în viu se vând cu 16-18 lei, incluzând taxele ANAF, în condițiile în care în 2024 prețul acestora în viu era de 24-25 de lei. Totodată, și prețul carcaselor de miel a scăzut în această primăvară la 40-45 de lei. Anul trecut, prețul carcasei era între 40 și 50 de lei, în funcție de greutatea mielului. În plus, o parte dintre ciobani se plâng că firmele românești care au intermediat vânzarea mieilor la viu spre țările arabe nu și-au achitat până acum datoriile față de ei. Intermediarii au luat banii de la arabi, însă nu au făcut încă plățile către crescătorii de animale.

Ne întoarcem în urmă cu 10 de ani

Cu toate că au făcut eforturi financiare însemnate, crescătorii de animale riscă să nu își scoată banii pe munca depusă. Aceștia spun că ne întoarcem în vremurile de acum 10 ani, 2015-2016, din punct de vedere al prețurilor. În plus, ciobanii sibieni au mari probleme cu abatoarele și punctele de sacrificare a mieilor, care sunt puține și supra-aglomerate în această perioadă. „Cea mai bună soluție ar fi plafonarea prețului la miei în viu, așa acum s-a întâmplat în cazul prețului cozonacului. Totodată, Guvernul să acorde subvențiile în funcție de producție, și nu pe cap de animal și suprafață. Trebuie menționat că subvențiile venite de la Uniunea Europeană au ținut agricultura românească în viață. Sunt o adevărată gură de oxigen pentru crescătorii de animale și agricultori. Un alt aspect necesar este unitatea asociațiilor de crescători, dar și impunerea unui preț corect. Din păcate, asociațiile de fermieri sunt acum dezbinate, iar Guvernul nu este un sprijin real”, ne-a declarat Liviu Muntean, membru în asociațiile Lotru Sibiu și Țara Loviștei.

Situația din județ

În abatoarele din județ, în perioada 18 martie -10 aprilie 2025 s-au sacrificat un număr de 3.831 capete ovine, cu asigurarea controlului oficial sanitar veterinar pe întregul flux, iar animalele provin de la exploatații de pe raza județului Sibiu, precum și din alte județe limitrofe. În acest context, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți au examinat clinic un număr de 35861  capete ovine destinate sacrificării.

Pe raza judetului Sibiu, proprietarii de animale pot solicita sacrificarea mieilor, în abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt funcționale, respectiv: SC SOBIS SOLUTIONS SRL – Cârțișoara; SC TRANS AGAPE SRL – Daia; IF FLERAȘ – Bungard; SOPA MARPOD COOPERATIVĂ – Marpod; SC FEVA MED SRL – Mediaș; SC NICMAR SRL – Rășinari, SC SEBA PROD SRL – Orlat.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Sibiu asigură prezența permanentă a personalului de specialitate, în toate aceste unități. Transportul carcaselor de la abator se face cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, dezinfectate cu substanțe virocide și bactericide, iar personalul care manipulează carcasele este echipat corespunzător, limitând la maximum manipularea produselor.  În piețele autorizate, se pot comercializa doar carcase provenite de la mieii sacrificați în abatoarele autorizate sanitar veterinar, carcasele fiind marcate cu marcă de sănătate ovală, aplicată în zona spetei și pulpei. Marca conține codul de țara RO și codul de identificare al abatorului.

Controale de sezon

Scopul controalelor este prevenirea toxi-infecțiilor alimentare, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale și respectarea normelor, în conformitate cu precizările tehnice transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Cu privire la organizarea controalelor oficiale care trebuie dispuse, având în vedere riscurile pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neaprobate și fără supraveghere sanitară veterinară, reprezentanții DSVSA Sibiu au efectuat și implementat mai multe  activități pentru siguranță alimentară.

Printre acestea și informarea Consiliul Județean Sibiu, a Consiliilor Locale, precum și a Asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine de pe raza Județului Sibiu, privind oportunitatea de a putea solicita autorizarea temporară a unor centre de tăiere, în care se pot sacrifica miei, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, cu respectarea condițiilor privind protecția și bunăstarea animalelor, precum și a normelor generale și specifice de igienă. Nu au fost formulate solicitări în acest sens.

Amenzi de peste 100.000 de lei

De asemenea, producătorii individuali, care doresc să-şi valorifice producţia primară (ouă, carne de pasăre, lapte, miere) sau produse obţinute prin prelucrarea acesteia, trebuie să dețină documentul de înregistrare sanitară veterinară, eliberat de D.S.V.S.A judeţeană, actul de identitate, atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole, carnet de sănătate vizat de medicul uman, precum  şi fişa de sănătate a animalelor, vizată de către medicul veterinar din localitate.

DSVSA SIBIU, prin personalul de specialitate, a efectuat verificări privind respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, pe tot parcursul producerii, transportului, depozitării și comercializării produselor alimentare, în vederea asigurării consumatorilor de faptul că produsele sunt salubre, evitându-se prin aceasta apariția  toxiinfecțiilor alimentare, la următoarele tipuri de obiective/ număr de controale: Hipermaketuri/supermarketuri – 15; Magazine alimentare – 38; Depozite alimentare – 5; Abatoare – 10; Unitate procesare carne – 3; Carmangerii – 38; Piețe agroalimentare – 2; Unități panificație – 13 ; Pescării – 3; Măcelărie – 2; Catering – 2; Laboratoare cofetărie-patiserie – 26; Pensiuni turistice – 5; Controale în trafic – 2 (25 mijloace de transport verificate); Alimentație publică – 28; Fabrica produse zaharoase – 4; Centru reambalare ouă – 1 și Centru prelucrare lapte – 2.

Principalele neconformități identificate au fost: depozitarea, ambalarea, igiena și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, precum și nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare,  valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a  ustensilelor de lucru folosite.

Au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, conform prevederilor H.G. nr.  984/2005, în valoare totală de 118.400 lei, precum și 12 avertismente, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 2/2001.

De asemenea, personalul cu atribuții din cadrul DSVSA Sibiu a monitorizat în permanență activitățile de comert inter județean cu animale din specia ovină și nu numai, fiind acordate avize interjudețene, pentru un efectiv total de  42536 ovine.

Totodată, în vederea prevenirii apariției Febrei Aftoase și a Pestei Rumegatoarelor Mici, boli  cu impact major din punct de vedere epidemiologic și economic, în conformitate cu precizările tehnice transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, au fost efectuate urmatoarele activități: 38  exploatații ovine controlate, cu un efectiv total de 22100  animale; 55  exploatații bovine controlate, cu un efectiv total de 6601  animale și 8 exploatații porcine controlate, cu un efectiv total de 24112  animale.

Au fost dispuse măsuri corective, cu termene de remediere, precum și un număr de 7 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 22.800 lei, pentru abateri privind identificarea, înregistrarea și circulația animalelor.  

Permanență la DSVSA Sibiu

De asemenea, DSVSA SIBIU a stabilit un program de permanență, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, atât la sediul instituției, cât și la sediile CSVSA Oficiale Sibiu și Mediaș. În acest sens, DSVSA SIBIU, prin personalul de specialitate, se află la dispoziția tuturor consumatorilor, permanent, la telefon 0269223069, 0269223314, fax. 0269223753, e-mail [email protected], pentru a furniza informații de specialitate, sau în cazul unor sesizări și reclamații din partea cetățenilor, privind încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Cetățenii care constată abateri de la normele sanitare veterinare privind protecția și bunăstarea animalelor în timpul transportului și sacrificării, precum și condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, pe tot parcursul producerii, transportului, depozitării și comercializării produselor alimentare, sunt sfătuiți să apeleze personalul de specialitate din cadrul DSVSA SIBIU, la numerele de telefon menționate anterior, ne-a informat dr. Flavius Octavian Flucuș, director executiv adjunct DSVSA.

Restricții guvernamentale

Potrivit deciziei Guvernului, în țările UE se pot face doar livrări de carcase și carne de ovine din toată țara, exceptând județele Arad și Bihor, vânzările de ovine vii fiind restricționate la nivel național din cauza evoluției PMR. „În Uniunea Europeană vor fi doar livrări de carcase și carne de ovine din zonele fără restricții. În preajma sărbătorilor pascale se vindeau animale vii și în țările din Uniunea Europeană, în Grecia, în Italia, dar schimburile comerciale mari se desfășoară cu țările terțe. Acolo este principalul debușeu al României. În perioada următoare va fi nevoie de o strategie foarte clară astfel încât să se ridice restricțiile și pe țările din Uniunea Europeană”, susține conducerea ANSVSA.

În ceea ce privește modul de comercializare a mieilor în România, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, conducerea ANSVSA a subliniat că mieii se vor putea sacrifica în unitățile de abatorizare de dimensiuni mari, în cele de capacitate mică amenajate în exploatațiile fermierilor, dar și în puncte de sacrificare temporare.

‘În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, mieii se vor putea sacrifica în unitățile de capacitate mică de sacrificare, în unitățile de abatorizare de dimensiuni mari, în unități de sacrificare de capacitate mică care vor putea fi amenajate atât în exploatațiile fermierilor, la nivel de asociații sau chiar în UAT-urile de la nivel național. Sacrificarea se va face fără restricții din punct de vedere sanitar-veterinar.

De asemenea, există posibilitatea amenajării de puncte de sacrificare temporare, iar comercializarea se va face atât la poarta fermei din unitatea de sacrificare supravegheată sanitar-veterinar, cât și în locurile amenajate, respectiv în magazine specializate, în piețe unde sunt amenajate astfel de raioane”, a explicat Ioan Oleleu, din partea ANSVA.

Începând de săptămâna aceasta, s-au putut depune cereri pentru deschiderea unor puncte de sacrificare temporare în vederea înregistrării sanitar-veterinare. ‘Oricine poate să depună cerere pentru înregistrarea din punct de vedere sanitar-veterinar. Noi alocăm personal care să supravegheze sacrificările respective. Procedura este una simplă.

Mai mult, toate aceste puncte de sacrificare temporare o să beneficieze de condiții de relaxare și flexibilizare de la condițiile generale impuse de regulamentele Uniunii Europene privind funcționarea acestora. E nevoie de un spațiu limitat, o sursă de apă, respectarea condițiilor minime de igienă și de manipulare. Foarte important: animalele să fie sănătoase și carcasele salubre”, a punctat oficialul ANSVSA, potrivit agerpres.ro. 

În ultima perioadă tot mai multe societăți din țară și de pe piața externă și-au exprimat interesul de a cumpăra carne de ovine din România, „ceea ce este un lucru pozitiv, pentru că se creează plus valoare”.

„Ca și noutate: sunt tot mai multe societăți, atât la nivel național, cât și internațional, care sunt interesate de carcasa de ovină din România, respectiv sacrificarea oilor în unitățile de abatorizare și comercializarea cărnii în diferite țări terțe, ceea ce este un lucru pozitiv, pentru că practic se creează plus valoare în România. Sunt și țări, unde noi avem deja o tradiție de schimburi cu animale vii, unde se menține cererea de animale vii în anumite momente, datorită tradițiilor religioase pe care le au țările respective”, a mai menționat acesta.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

La nivel național

În perioada 24 martie – 7 aprilie 2025, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat, la nivel național, o serie de controale oficiale care au vizat verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare în contextul apropierii Sărbătorilor Pascale. Verificările au fost efectuate în unități de comercializare a peștelui, abatoare, carmangerii, restaurante, fast-food-uri, cantine, brutării și patiserii, unități de catering, depozite alimentare, centre de prelucrare a laptelui, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități mobile de vânzare, precum și în trafic. În urma acestora, au fost aplicate 186 de avertismente și 275 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.272.400 de lei.           

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: Ghinion pentru șoferii care au oprit neregulamentar, astăzi, în Sibiu

Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au desfășurat, miercuri, acțiuni punctuale în vederea prevenirii și combaterii opririlor și staționărilor neregulamentare.Pe Calea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect