Criza rezultată în urma războiului din Ucraina duce la creșteri uriașe de prețuri în majoritatea magazinelor din Europa. Totuși, cea mai afectată parte rămâne Europa de Est, unde inflația este de așteptat să se îndrepte spre 20% în următoarele trimestre.
Institutul Economic German a avertizat, marţi, că Germania se îndreaptă spre recesiune, urmând să înregistreze anul acesta o creştere a PIB-ului de numai 1,25%, pentru ca anul viitor PIB-ul să scadă cu 1,75%, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Ce este recesiunea
Biroul Național de Cercetări Economice definește recesiunea ca fiind „o scădere semnificativă a activității economice răspândită în întreaga economie, care durează mai mult de câteva luni”. Declinul activității economice este măsurat de următorii cinci indicatori: produs intern brut (PIB), venit real, forța de muncă, producția industrială și vânzări cu amănuntul.
Inflația este de așteptat să se îndrepte spre 20% în următoarele trimestre, în timp ce șeful băncii centrale pregătește terenul electoral pentru partidul de guvernământ cu acuzații de conspirații între opoziție şi Bruxelles.
O analiză realizată de Credit Agricole arată că cele mai performante companii sunt procesatorii de zahăr, în condițiile în care acest produs a lipsit la un moment dat de pe rafturile magazinelor.
De asemenea, printre procesatorii de zahăr, se numără și procesatorii de lapte și carne, produse care nu pot fi înlocuite cu altceva. La polul opus stau procesatorii de pește, cafea și brutăriile, la care șocul costurilor forțează reducerea marjelor.
Scumpirea mâncării și a energiei îngrijorează populația din Europa de Est
Astfel, cea mai populară brânză din Ungaria era în iulie cu 70% mai scumpă decât anul trecut, potrivit Portfolio.hu. Preturile cartofilor pe piaţa en-gros au crescut cu 40%.
Făina la producător costă cu aproape 90% mai mult. Carnea ajunge la procesator cu până la 50% mai scumpă. Iar procesatorii, cel puţin cei de lapte, spun că ar putea fi nevoiţi să închidă din fabrici din cauza costurilor prea mari.
Și românii sunt tot mai îngrijorați de scumpiri. Alimente de bază precum uleiul, pâinea şi cartofii, au avut majorări record de preţuri în ultimul an. Astfel, în perioada iulie 2021 – iulie 2022 preţul uleiului a crescut cu peste 50%. Cea mai mare parte a majorării a avut loc în primele luni ale anului, iar un preţ de peste 9-10 lei / litrul de ulei în supermarketuri a devenit o obişnuinţă în ultimele luni.
De asemenea costul unui kilogram de cartofi s-a majorat cu aproape 45% până în iunie, însă în iulie a înregistrat o uşoară scădere, astfel că majorarea din ultimul an este de 41%, notează Europa Liberă România.
La produse lactate, ouă şi carne, creşterile au fost ceva mai moderate, dar tot notabile, între 12%, în cazul cărnii de porc şi 20% la brânza de oaie şi puţin peste 21% la unt (peste rata inflaţiei).