Un număr de 18 societăți comerciale din județul Sibiu au fost verificate de către Consiliul Concurenței, în perioada 2014 – 2016, 16 firme fiind amendate, în principal pentru fixare de preț. Potrivit oficialilor Consiliului Concurenței, prezenți recent la Sibiu, principala problemă cu care se confruntă firmele mici și mijlocii este că acceptă prețuri minime de vânzare din partea furnizorilor și, necunoscând legea, ajung să fie amendate pentru aceste lucruri. Pe scurt, atât furnizorul care impune un preț minim de vânzare, cât și firma care-l acceptă, sunt sancționați de către Consiliul Concurenței.
„Amenzile au fost majoritatea pe fixare de preț, problemă cu care se confruntă majoritatea societăților mici și mijlocii. Acestea, de obicei, au semnat un contract cu un furnizor și se bucură că pot să vândă un anumit produs, dar elementele contractului nu au fost analizate în detaliu, iar de acolo apar problemele anti-concurențiale. Am avut situații când societățile au fost invitate la noi la sediu și nici nu știau că existăm. Deci, nu numai că nu cunoșteau legea, dar nici nu știau că există unele prevederi la care trebuie să fie atenți”, a declarat László Gyerkó, consilier de concurenţă, într-o conferință de presă.
Potrivit acestuia, două societăți din județ au beneficiat de clemență, deoarece au dovedit interes în remedierea problemelor constatate.
„Două societăți au beneficiat de angajamente. Angajamentul este o formă de monitorizare a societăților care în urma unor investigații arată deschidere către Legea Concurenței și față de piața pe care activează. Sunt monitorizate din șase în șase luni, până la trei ani, referitor la activitatea la care s-au constatat acțiuni anticoncurențiale”, a mai declarat László Gyerkó.
Reprezentanții Consiliului Concurenței au precizat că valoarea totală a amenzilor aplicate în județul Sibiu a depășit 7 milioane de lei. Anchetele Consiliului Concurenței durează până la trei ani, iar amenzile aplicate pot ajunge până la 10 la sută din valoarea cifrei de afaceri a unei firme, fiind considerate „usturătoare”.
La Sibiu, reprezentanții Consiliului Concurenței au avut întălniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și cu ai autorităților publice locale cărora le-au explicat principiile pe care trebuie să le respecte în activitatea de zi cu zi.