17.9 C
Sibiu
marți, aprilie 22, 2025

Trendul anului pe piaţa imobiliară: proprietarii îşi vând locuinţele din centrul oraşului şi se mută în localităţile învecinate

Cele mai citite

Specialiştii în domeniul imobiliar spun că, în viitor, centrul Sibiului va rămâne doar un loc pentru promenadă, cu spaţii de birouri şi spaţii comerciale. Tot mai mulţi locatari din zona centrală aleg să-şi vândă proprietăţile şi să se mute în locuinţele nou-construite în localităţile din imediata apropiere a Sibiului. 

 

Extrem de căutată în urmă cu câţiva ani, zona centrală a Sibiului nu mai este un punct de atracţie pentru cei care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă. Casele din zona centrală sunt vechi, au costuri de întreţinere mari iar preţurile lor au scăzut foarte mult, faţă de perioada boom-ului imobiliar. Dacă atunci în zona centrală se făceau tranzacţii la preţuri de 1.600-1800 de euro pe metrul pătrat, acum preţul este undeva la 800 de euro pe metrul pătrat. 

“Zona centrală a oraşului nu mai este atractivă din punct de vedere imobiliar. Clienţii străini care au achiziţionat aici proprietăţi preferă acum să vândă. În câţiva ani, centrul Sibiului va deveni promenadă, rămânem aici cu spaţii de birouri şi spaţii comerciale. Putem spune că este trendul anului la Sibiu în piaţa imobiliară, se vând locuinţele din centru iar lumea se mută în localităţile din jurul Sibiului”, explică Bogdan Gicu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare.  

Zona dintre Sibiu şi Cisnădie, cel mai mare avânt imobiliar

De aproximativ un an, construcţia de locuinţe noi s-a relansat, iar investitorii aleg suprafeţe mari de teren pentru a dezvolta proiectele imobiliare. Zonele din jurul Sibiului sunt preferate de către investitori tocmai pentru că permit dezvoltarea pe suprafeţe mari, dar şi pentru că birocraţia este mult mai redusă iar taxele mai mici. 

Cea mai spectaculoasă dezvoltare a cunoscut-o zona dintre Sibiu şi Cisnădie, unde în ultimii doi ani s-au ridicat foarte multe locuinţe noi. Primăria Cisnădie a eliberat în 2011, 294 de autorizaţii de construcţie, anul trecut 284 iar de la începutul acestui an, 80 de autorizaţii. “Majoritatea sunt pentru case de locuit, iar motivul este că s-au asigurat toate condiţiile să se poată construi, de la documentaţiile de urbanism până la asigurarea unor reţele. Sunt în general oameni tineri, foarte mulţi îşi vând apartamentele de pe Mihai Viteazul şi îşi cumpără acolo vile, sunt la aproximativ acelaşi preţ”, explică Virgil Ispas, arhitect şef în cadrul Primăriei Cisnădie. 

La Cisnădie se construiesc în principal case înşiruite şi case tip duplex. Şi blocuri, dar mai puţin. Cumpărătorii sunt în general persoane cu vârste între 35 şi maxim 50 de ani, cu 1-2 copii şi cu apartamente la bloc, pe care aleg să le vândă şi să se mute aici. Casele înşiruite, cu o suprafaţă utilă de 100 de metri pătraţi, pornesc de la 50.000 de euro, la gri, şi ajung la 75.000 de euro, la cheie, duplexurile cu suprafeţe între 140 şi 160 de metri pătraţi, plus 250 de metri pătraţi de teren au preţuri cuprinse între 75.000 şi 90.000 de euro, în funcţie de gradul de finisare, iar casele individuale, cu teren aferent de aproximativ 500 de metri pătraţi, ajung la maxim 100.000 de euro. 

Şelimbărul rămâne în continuare atractiv

Zona Şelimbăr, cea care a dat tonul în ceea ce priveşte locuinţele situate în imediata vecinătate a Sibiului, rămâne în continuare foarte căutată. “Se caută Şelimbărul, cererea este foarte mare, clienţii sunt în general persoane care au între 35 şi 50 de ani, sunt în prezent 4 sau 5 proiecte care vor fi începute aici”, explică Bogdan Gicu. 

În Şelimbăr s-au construit preponderent duplexuri şi case individuale, dar şi blocuri de apartamente. O casă tip duplex, cu o suprafaţă de 140 de metri pătraţi plus 250 de metri pătraţi de teren se vinde cu 60.000 de euro la gri şi 85.000 de euro la cheie, iar una individuală, cu 500 de metri pătraţi de teren, porneşte de la aproximativ 70.000 de euro, la gri, şi ajunge la 100.000 de euro, la cheie. Un apartament de 2 camere, cu o suprafaţă de 70 de metri pătraţi, se vinde cu 34.000-35.000 de euro iar unul de 3 camere ajunge la cel mult 45.000 de euro. 

Casa de 60.000 de euro

Şi comuna Şura Mare rămâne o variantă foarte căutată. “Sunt foarte multe case în construcţie, datorită programului întreprins de Primărie, au dat terenuri gratuite tinerilor care au domiciliul în comună. Mai există de asemenea încă două proiecte imobiliare, cu case înşiruite”, explică Bogdan Gicu. 

În ultimii 2 ani, primăria a eliberat 80 de autorizaţii de construcţie, majoritatea unor persoane fizice, pentru construirea de locuinţe individuale. “Majoritatea sunt tineri care fug de costurile exorbitante ale terenurilor din municipiu. Costurile sunt mult mai mici, iar distanţa faţă de oraş nu este mare”, spune Răzvan Bunea, secretarul primăriei din Şura Mare. 

Casele înşiruite, cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, au preţuri cuprinse între 45.000 şi maxim 60.000 de euro iar cele individuale se vând, la cheie, cu aproximativ 75.000 de euro. 

Şura Mică este de asemenea o alternativă pentru cei care vor să-şi cumpere locuinţe noi, în imediata vecinătate a Sibiului. “Majoritatea cumpărătorilor sunt tineri, cu credite luate din bănci. Ies din oraş, din zgomot, plus că terenurile au fost un pic mai ieftine iar utilităţile au fost asigurate de către dezvoltator – a împrejmuit terenul, a parcelat, a adus utilităţile şi a început să vândă”, explică Ioan Bica, de la serviciul urbanism al primăriei din localitate. 

 

 

 

 

 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Vaticanul a prezentat primele imagini cu trupul Papei Francisc

Vaticanul a difuzat în această dimineață primele imagini cu trupul Papei Francisc, în ziua în care Congregația Cardinalilor va...
Articolul precedent
Articolul următor

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect