Ungaria a declarat stare de urgență energetică, din cauza creșterii prețurilor la combustibili din Europa provocate de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Guvernul țării a aprobat un plan de șapte măsuri, care va fi aplicat de la 1 august.
Sancțiunile pe care le-a primit Rusia duc la o majorare a prețurilor la energie în toată Europa. Șeful biroului Prim-ministrul, Gergely Gulyas, a declarat la conferinţa de presă că războiul prelungit dintre Rusia și Ucraina a dus la o creştere bruscă a preţurilor energiei, provocând o criză energetică pe o mare parte din continent, informează MTI, potrivit Digi24.
Planul de măsuri, care include o creştere a producţiei interne de gaze la 2 miliarde de metri cubi, de la 1,5 miliarde de metri cubi, urmeaza să intre în vigoare din august, pentru a asigura furnizarea continuă de energie în timpul iernii.
„Cel mai probabil, Europa nu va avea suficient gaz pentru sezonul de încălzire din toamnă și iarnă”, a susținut Gulyas, relatează Evenimentul Zilei. El a adăugat că prețul energiei electrice a crescut de peste cinci ori, în timp ce prețul gazelor a sărit de șase ori, „fără să se întrevadă un sfârșit”.
Ce include planul format din cele 7 măsuri
- Ungaria va crește producția de gaze de la 1,5 miliarde de metri cubi, la 2 miliarde de metri cubi
- Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a fost autorizat de Guvern să achiziționeze rezerve suplimentare de gaze
- Interdicția la export impusă transportatorilor energetici și lemnului de foc
- Creșterea mineritului de cărbune
- Blocurile centralei electrice Mátra trebuie repornite cât mai curând posibil
- Extinderea centralei nucleare Paks, pentru a asigura o sursă de alimentare sigură cu energie electrică
- Cei care consumă mai multă energie decât media vor trebui să plătească prețul pieței pentru excedent.