• 40% din rețelele de termoficare, modernizate în acest an
SC URBANA exploatează singura centrală termică din Sibiu care produce şi furnizează energie termică în sistem centralizat. Termoficarea sau producerea de energie termică pentru încălzire şi prepararea apei calde menajere în sistem centralizat este soluţia convenabilă, sigură, curată şi modernă pentru casele consumatorilor.
Producţia şi furnizarea de energie termică în sistem centralizat protejează mediul înconjurător prin faptul că generează emisii mult mai mici decât centralele de apartament.
Centrala termică, situată în Sibiu, Str. Miraslau nr. 41, alimentează cu căldură şi apă caldă menajeră un număr de aproximativ 800 de apartamente şi 14 spaţii comerciale din cartierul Hipodrom (Mihai Viteazu, Aleea Biruinţei, Aleea Buia, Mirăslau).
În prezent, URBANA, cu sprijinul Primăriei Muncipiului Sibiu, a demarat un amplu proces de modernizare şi reabilitare a reţelelor de termoficare. În vara acestui an au fost realizate investiţii de peste 700.000 lei prin care s-a înlocuit 40% din reţeaua de apă caldă menajeră.
Investiţiile vor continua şi în următorii 2 ani, astfel încât reţelele de apă caldă menajeră să fie reabilitate în procent de 100% pentru a asigura reducerea pierderilor şi a consumurilor energetice, contribuind la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de CO2.
„Prin investiţiile şi eforturile pe care le întreprindem pentru creşterea confortului beneficiarilor, prin asigurarea calităţii şi continuităţii în furnizarea apei calde şi a căldurii dorim să promovăm acest sistem că o alternativă viabilă la centralele de apartament”, au transmis reprezentanții SC URBANA.
Fiecare apartament este dotat cu un contor de energie termică care oferă independenţa şi confortul pe care îl asigura o centrală de apartament, eliminând toate riscurile şi inconvenientele acesteia, mai mult, scutind locatarii de suportarea unei investiţi substanţiale.
Avantajele utilizării sistemului de încălzire oferit de URBANA:
• Reglarea consumului propriu în funcţie de confortul dorit: Consumi când vrei şi plăteşti cât consumi!
• Siguranţă în exploatare;
• Eliminarea costurilor cu reparaţia centralelor proprii;
• Eliminarea costurilor cu investiţia într-o centrală nouă;
• La cerere, există posibilitatea achitării facturii de energie termică în tranşe lunare egale, reducând efortul financiar pe perioada de iarnă.
Centrala a menţinut, cu sprijinul Primăriei, acelaşi preţ de facturare la populaţie din anul 2010, în condiţiile în care preţul gazelor naturale furnizate populaţiei a crescut cu 22%.
Preţul actual de facturare la populaţie este de 265,34 lei/Gcal, preţul total practicat de URBANA 372,62 lei/Gcal inclusiv TVA, diferenţa de preţ suportată din bugetul local ca subvenţie este de 107,28 lei/Gcal, inclusiv TVA.
Astfel, valoarea medie a unei facturi cu încălzirea şi apă caldă menjera pentru un apartament de 40 mp într-o luna de iarnă a fost de 220 lei.
Locuitorii din zona de deservire a centralei termice (Mihai Viteazu, Aleea Biruinţei, Aleea Buia, Miraslau, Mihai Viteazu, Aleea Biruinţei, Aleea Buia, Miraslau) care doresc să se rebranseze la sistemul centralizat de termoficare o pot face sunând la 0269/233834 sau 0269/422043, scriind pe adresa electronică [email protected] sau direct la sediul centralei Str Miraslau 41, de luni -vineri între orele 08:00-16:00 pentru a programa o vizită tehnică în cadrul căreia să se stabilească lucrările ce trebuie executate şi costurile pentru reconectarea apartamentului respectiv la termoficarea centralizată.
Centrala termică din Sibiu, str. Miraslau nr. 41, cunoscută ca „centrala olandeză” a fost constuită în 1977. În anul 1996, Primăria Sibiu a încheiat o asociere cu firma Nuon din Olanda pentru modernizarea centralei şi transformarea acesteia în centrală termoelectrică. În anul 2010, Primăria devine unicul acţionar al centralei termice care funcționează sub denumirea de Energosib. În anul 2015, centrala a fost preluată de URBANA, societate a Consiliului Local Sibiu înființată în 1998 care administrează spatiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă aflate în Municipiului Sibiu.