3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

VIDEO Constructorii sibieni reacționează la abrogarea OUG nr. 114/2018

Cele mai citite

Posibila abrogare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.114/2018 i-a făcut pe constructorii și dezvoltatorii din Sibiu să reacționeze. Ieri, 10 iunie, a avut loc o întâlnire a acestora care a avut drept scop discutarea efectelor posibilei decizii a mediului politic de a abroga această ordonanță, precum și găsirea unor soluții pentru ca acest deznodământ să fie evitat. Constructorii susțin că OUG 114 a reprezentat un pas înainte pentru sectorul lor, iar abrogarea ei ar însemna cel puțin trei pași înapoi.
Dezbaterile mediate de Mircea Bulboacă, prim vicepreședintele Patronatului Construcțiilor din România, la care au fost invitați toți cei care dețin afaceri în domeniul construcțiilor și al dezvoltărilor imobiliare, în județul Sibiu, au fost aprinse.
„Ordonanța 114 a fost făcută pentru noi de la 1 ianuarie în acest an și pentru care patronatele societăților de construcții au depus un efort substanțial în ultimii ani. Ideea de la care a plecat a fost aceea de a de a ridica pur și simplu câștigurile angajaților noștri. În sectorul construcții, așa cum știți, salariile au fost de-a lungul timpului, și mai ales în ultimii ani, mici față de restul sectoarelor. Și astăzi m-am uitat pe Ziarul Financiar și am văzut că sunt trecute acolo primele cinci domenii în care salariile sunt foarte mari și cinci domenii în care salariile sunt foarte mici. Construcțiile apar la salariile mici. În spatele nostru mai sunt patru domenii. Chestiunea este că, acum, după ce a fost aprobată Ordonanța, în 29 decembrie, la sfârșitul anului trecut, acum ea intră în aprobarea Parlamentului și deja se poartă o serie de discuții în mediu politic sau în presă ca ar trebui anulată. Ordonanța are, într-adevăr, foarte multe sectoare pe care le atinge, printre care și sectorul nostru de construcții, iar anularea ei ar însemna distrugerea a tot ceea ce am câștigat, ceea ce mi se pare foarte grav”, a spus Mircea Bulboacă în deschiderea dezbaterilor.
Discuțiile purtate au adus în lumină problemele cu care se confruntă acest sector, de la prețurile mici cu care îi obligă piața să lucreze și până la salariile mici pe care le au angajații din construcții. De asemenea, s-a ridicat problema înființării unui patronat local, care să-i adune pe toți constructorii din județ într-o voce unică, una care să le susțină cauzele.
Ce prevede Ordonanța 114/2018
Conform site-urilor de specialitate, codul fiscal a fost actualizat în data de 8 ianuarie 2019 cu noile modificari aduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 114/2018 – care prevede mai multe schimbari legislative, între care și majorarea salariului minim brut în constructii la 3.000 de lei/luna. OUG nr. 114/2018, adoptata de Guvern pe data de 21 decembrie anul trecut, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1116 în 29 decembrie, fiind valabilă de la 1 ianuarie 2019. Actul normativ a introdus mai multe modificari fiscale. Între acestea se numără și scutirea de la impozit pentru angajații firmelor care obțin „cel putin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea” din activități de construcții. Firmele pot desfășura diferite activități legat de domeniul construcțiilor, de proiectare în arhitectură, până la fabricarea de materiale de construcții.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect