Consiliul UE a adoptat mai multe măsuri la propunerea Comisiei Europene, măsuri ce vor deveni obligatorii și în România, care au ca scop reducerea deșeurilor din plastic. Sunt vizate zece cele mai întâlnite obiecte de plastic pe plajele europene.
Uniunea Europeană va interzice utilizarea mai multor obiecte din plastic, obiecte de unică folosință, care poluează în prezent continentul și plajele acestuia. Vor fi interzise bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, lingurițele pentru băuturi, bețișoarele pentru baloane, precum și paharele, farfurii și caserole fabricate din polistiren expandat și toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile. Alte măsuri adoptate au fost cele de reducere a consumului de recipiente pentru alimente și pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum și aplicarea unei marcări și etichetări specifice în cazul anumitor produse, scheme de răspundere extinsă a producătorilor care să acopere costurile aferente eliminării deșeurilor, aplicate unor produse cum ar fi filtrele de tutun și echipamentele de pescuit. Va fi inclusă o țintă de colectare separată a sticlelor din plastic de 90 % până în 2029 (77 % până în 2025) precum și obligativitatea de atașare a capacelor de plastic la sticle. Producătorii vor trebui să includă, în proporție de 25 %, plastic reciclat în ambalajele PET începând cu 2025 și de 30 % în toate buteliile din plastic începând cu 2030.
Decizia Consiliului UE va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Măsurile au la dispoziție 2 ani pentru a fi implementate de statele membre.