fbpx
Acum citesti:
Noutăți educație: Fără vacanță în februarie, dar cu Evaluare Națională la clasa a VII-a
Intreg articolul 2 minute de lectura

Noutăți educație: Fără vacanță în februarie, dar cu Evaluare Națională la clasa a VII-a

Creștere de buget în învățământ, pe 2019, peste 5.000 de unități școlare vor beneficia de fonduri pentru lucrări de reabilitare, comasarea vacanței intersemestriale cu cea de iarnă, dar și digitalizarea șolilor sunt doar câteva dintre noutățile anunțate de Ecaterina Andronescu, ministrul educației.

Astăzi, 19 februarie, ministrul educației Ecaterina Andronescu a susținut o conferință de presă prin intermediul căreia a anunțat o serie de noutăți. Printre acestea se află și creșterea cu aproximativ 10 miliarde de lei a bugetului pe 2019 alocat învățământului. Ministrul a subliniat că este un plus de 41,49% comparativ cu anul precedent. De asemenea, peste 5.095 de unități de învățământ preuniversitar de stat vor beneficia de fonduri pentru realizarea unor lucrări de extindere/reabilitare/modernizare/dotare prin PNDL I & II, POR și AFIR. Totodată școlile din România urmează a fi digitalizate prin intermediul Proiectului Național „România digitală” (titlul 58 – „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020”). Este metoda prin care vor fi achiziționate table inteligente și tablete, iar costul standard per elev/preșcolar pentru coeficientul 1 va crește de la 4.413 lei la 5.384 lei.
Modificări importante sunt anunțate și pentru anul școlar 2019 -2020. Acesta va avea 35 de săptămâni de cursuri, care se vor desfășura în perioada 9 septembrie 2019 – 12 iunie 2020. Una dintre cele mai importante schimbări este durata de 3 săptămâni a vacanței de iarnă, care va avea în componență și vacanța intersemestrială. Practic elevii nu vor mai avea săptămâna liberă din februarie. Andronescu a motivat luarea acestei decizii cu nefragmentarea accentuată a anului școlar.
Anul acesta, în premieră, la simularea Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a VIII-a, vor participa și cei de-a VII-a. Această simulare se desfășoară în intervalul 11 – 13 martie 2019. Simularea probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat (clasele a XI și a XII-a) este programată în intervalul 18 – 21 martie 2019.
Tot în luna martie este programată și prima etapă de înscriere în învățământul primar. Completarea și depunerea cererilor-tip este prevăzută pentru perioada 4 – 22 martie 2019.
Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.