Anginele (inflamația infecțioasă a amigdalelor) și păduchii sunt principalele probleme depistate la copiii din sistemul de învățământ sibian. În urma controalelor epidemiologice făcute de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu la începutul anului școlar 2014 – 2015 au fost depistați 871 de copii cu probleme, din cei 44 048 examinați (aproape 2%).
La începutul ficărui an școlar, autoritățile sanitare fac controale în toate unitățile școlare din județ. În județul Sibiu sunt în total, atât la oraș, cât și la sat, 277 de unități de învățământ cu 48 349 de copii înscriși. Conform rezultatelor centralizate la DSP, aproximativ 91% dintre acești copii au fost examinați. Cele mai frecvente probleme întâlnite au fost anginele (597 de cazuri cu inflamație infecțioasă a amigdalelor) și păduchii, găsiți în 220 de alte cazuri. Au mai fost depistate 23 de cazuri de angine cu SH (prezența streptococului hemolitic), 19 cazuri de micoze (ciuperci), 1 caz de gripă, 1 caz de scabie (râie), care nu a mai fost descoperit la recontrol și 1 caz de hepatită virală (A), într-unul din liceele sibiene. Cele mai multe cazuri au fost constatate la școlile generale – 451, urmate de grădinițe – 231 și de licee – 174 de cazuri.
În ceea ce privește creșele și unitățile speciale, situația este mult mai bună. Din cei 282 de copii examinați în creșe, au fost descoperite doar 2 cazuri de angine, din cei 169 de copii verificați în centrele de plasament 6 au fost găsiți cu păduchi, iar din totalul de 399 de copii examinați în unitățile speciale de învățământ au fost descoperite 32 de cazuri cu probleme.
Autoritățile atrag atenția că toate acestea pot fi prevenite prin respectarea regulilor de igienă personală, prin grija părinţilor de a duce copilul la medicul de familie în cazul suspiciunii de boală, dar și prin implicarea medicului de şcoală în depistarea acestor boli.