Familia formată din bărbat şi femeie a fost susţinută până în prezent de peste 2 800 000 de români, care au semnat pentru revizuirea Constituţiei, termenul limită pentru acest demers fiind 24 aprilie. Anunţul a fost făcut în cadrul conferinţei pe tema familiei, organizată luni, 4 aprilie, la Sibiu, invitaţi fiind pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, preşedintele Comitetului de iniţiativă al Coaliţiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu şi jurnalistul Ioan Solea.
La finele anului trecut, Coaliţia pentru Familie a lansat un proiect de revizuire a Constituţiei, pentru definirea „căsătoriei”, drept „uniunea dintre bărbat şi femeie”. Practic, noul proiect de lege urmăreşte revizuirea articolului 48, alineat 1 din Constituţia României.
Astfel, din „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, noul articol constituţional se va transformă în „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Autorii proiectului consideră că „soţi” este un termen vag şi deschis interpretărilor şi pentru a proteja şi sprijini naşterea şi creşterea generaţiilor viitoare, consideră că acesta trebuie înlocuit. Pentru că revizuirea constituţională să aibă succes, iniţiatorii ar fi trebuit să strângă minim 500.000 de semnături în termen de 6 luni, de la cetăţeni cu drept de vot, împărţiţi în minim jumătate din judeţele ţării – cel puţin 20.000 de semnături în fiecare judeţ.
Depunerea dosarului şi a semnăturilor la Parlament trebuie făcută până la dată de 24 mai 2016. Următoarele etape ar presupune avizarea prealabilă a Curţii Constituţionale, urmată de votarea în Parlament a propunerii legislative, iar ulterior, modificarea art.48, alineat 1, de Parlamentul României.
Pr. Necula: Există o teribilă campanie împotriva demnităţii umane
La conferinţa de luni, preotul Constantin Necula a vorbit despre importanta acestui proiect şi despre rolul familiei în societatea actuală, susţinând că “este cel de-al doilea efort ecumenic al României, după cel legat de menţinerea orei de religie în şcoli”, fiind cea mai bună dovadă că “familia este sfânta, nu negociabilă”.
Părintele Necula a evidenţiat în cuvântul sau sfinţenia familiei şi eforturile de apărare a valorilor creştine în societatea noastră.
“Există o teribilă campanie împotriva demnităţii umane. Când îi negi unui copil dreptul de a avea tată şi mama, îi negi libertatea de a fi tată sau mama”, a spus Constantin Necula, sfătuindu-i pe soţii care sunt în prag de divorţ să îşi aloce mai mult timp că să comunice unul cu celălalt, să se strângă în braţe mai mult, să îşi petreacă serile împreună şi să facă plimbări în natură.
Jurnalistul Ioan Solea le-a explicat participanţilor despre presiunile pe care unele organizaţii neguvernamentale le fac la ministere pentru introducerea educaţiei sexuale în şcoli, despre chemarea pe care o are familia creştină în contextul actual din societatea românească şi despre susţinerea iniţiativei de schimbare a Constituţiei României.
“Ne-au întrebat mulţi – dacă se poate căsători un bărbat cu o femeie, de ce nu se poate şi între un bărbat şi un bărbat? Răspunsul este simplu – legătură familială dintre bărbat şi femeie nu se mai poate repetă, ea a fost odată consfinţită de Dumnezeu şi este unică.”
Mihai Gheorghiu: Se vrea schimbarea definiţiei omului, familiei şi sexualităţii umane
În prelegerea să, Mihai Gheorghiu a vorbit despre importantă demersului de revizuire a articolului din Constituţia României cu privire la definirea familiei că unirea dintre un bărbat şi o femeie, atrăgând atenţia asupra crizei morale pe care o traversează societatea contemporană.
“Întreagă lume creştină este într-o criză morală, atât Europa, cât şi cele două Americi. Europa de astăzi este într-o criză culturală profundă, mă refer aici la tot ce înseamnă cultură: atitudine, comportare, conştiinţa, religie. Este un război împotriva lumii creştine”.
Potrivit preşedintelui Comitetului de iniţiativă al Coaliţiei pentru Familie, “criza îşi are epicentrul în ceea ce s-a numit o revoluţie sexuală globală pentru schimbarea definiţiei omului, familiei şi sexualităţii umane”, iar mişcarea de solidarizare din toate bisericile româneşti pentru strângerea semnăturilor reprezintă “un imens acord de voinţă pentru a fundamenta existenţa noastră”.
“Strângerea a peste 2 800 000 de semnături este o premieră istorică pentru România, niciun eveniment nu a mai strâns acest acord de voinţă pentru un singur lucru – modificarea Constituţiei. Acesta este un exerciţiu de solidarizare pe care noi, românii, chiar trebuie să îl facem, pentru că efortul nu este numai de afirmare a valorilor creştine în faţă politicului, ci este şi un mod de a ne apară. Miezul fierbinte al acestui lucru este apărarea copiilor şi nepoţilor noştri, pentru că această revoluţie sexuală, pe ei îi vizează”.
Mihai Gheorghiu a explicat de ce este necesar să luptăm pentru că familia creştină să fie apărată de Constituţia statului.
“Dacă definiţia familiei se schimbă, devine permisivă, din acest punct nodal începe să se schimbe totul – alte valori devin legale, valide, etice şi trebuie propagate, începe un nou proces de re-educare. Voi sunteţi trecutul – ni se va spune şi noi suntem viitorul. Iar normele, odată redefinite juridic, devin obligatorii. Schimbările care astăzi ni se par mici, mâine vor fi majore pentru societate. De aceea, trebuie să ne mobilizăm pentru a preveni atacurile asupra copiilor noştri”.
Conferinţa de luni, 4 aprilie, a fost organizată de Coaliţia pentru Familie, Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie şi Cercul Militar Sibiu. “Conferinţa de la Sibiu vine să completeze conferinţele organizate de Coaliţia pentru Familie în mai multe oraşe importante din ţară. Ele îşi propun să aducă în discuţie şi în faţă opiniei publice dezbaterea despre familie şi rolul ei poate mai important decât oricând în societatea românească. S-a vorbit despre valori, despre ceea ce înseamnă familia în România şi despre ce se doreşte a fi familia şi pe viitor”, a spus reprezentantul Coaliţiei pentru Familie din Sibiu, Alexandru Dadarlat.
La conferinţă au participat peste 500 de oameni interesaţi de acest subiect, între aceştia numărându-se mulţi preoţi şi credincioşi din parohiile sibiene, dar şi numeroşi elevi şi studenţi.