Ministerul Educației a anunțat astăzi o serie de actualizări ale Codului Drepturilor și Obligațiilor Studenților, care vizează asigurarea unor instituții mai accesibile pentru studenții cu dizabilități și o mai mare rigurozitate în ceea ce privește etica în universități.
Noul cod reglementează drepturile specifice ale studenților cu dizabilități, impunând universităților elaborarea unui Plan de Intervenție Specializată pentru aceștia. Astfel, se asigură că studenții cu nevoi speciale primesc sprijinul necesar pentru a-și desfășura activitățile didactice în condiții optime.
De asemenea, conform noilor reglementări, studenții nu pot fi obligați să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.
Codul actualizat interzice universităților să perceapă taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare de la un loc cu taxă la un loc finanțat de la bugetul de stat.
Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiaşi universităţi pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora, mai prevede documentul actualizat.
„Studenţii participă anual la evaluarea activităţii studenţilor reprezentanţi. Regulamentele de alegeri ale studenţilor reprezentanţi stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora. Studenţii reprezentanţi au obligaţia de a elabora, cel puţin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate iniţiativele şi demersurile desfăşurate”, sunt alte noutăţi ale Codului, potrivit Agerpres.