-6 C
Sibiu
miercuri, februarie 19, 2025

EDITORIAL. Balul bocitorilor

Cele mai citite

Balul Balurilor (sau Balul Bobocilor) de la Sibiu și-a atins scopul. A devenit, în doar câteva ore, cel mai vizualizat eveniment școlar. Cu reacții dintre cele mai controversate, însă cu o tracțiune extraordinară pentru influenceri și organizatori.

Dacă până acum despre locul desfășurării balului știau în special sibienii, organizatorul de evenimente a beneficiat de o strategie de comunicare la care nu s-ar fi așteptat. Sau care l-ar fi costat o droaie de bănet. În plus, Balul de la Sibiu s-a viralizat în toate mediile liceale și nu doar, ajungând în aceste zile să îi ia fața chiar și lui Georgescu în materie de urmăritori pe social-media.

Ce s-a întâmplat, de fapt? Elevii a șase licee din Sibiu, unele din cele mai prestigioase din oraș, l-au avut ca invitat pe manelistul Țzancă Uraganu. La eveniment au participat sute de elevi de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” şi Liceul Teoretic „Constantin Noica”.

O dramă națională, dacă e să fim cinstiți până la capăt! Adică, generația asta „pandemică”, ce s-a format în mare parte, ani buni, pe rețelele de socializare, a ales să își invite un idol special (nu spunem cu nevoi speciale, că nu se cade): pe Țzancă Uraganu.

Moraliștii de serviciu, în șomaj și pensionarii cu vreme de disecat firul în paișpe s-au aruncat nevoie mare asupra copiilor. Că asta e cultură, educație, acestea sunt valorile și alte asemenea invective care dau bine pe paginile puritane! Pe aceleași pagini media, desigur, care de altfel colcăie de pisicuțe drăguțe, de discuții inocente sau de icoane la care se închină de cel puțin trei ori pe zi, după ritualul de purificare. Și cu postări abuzând pe fundal de acordori de Mozart și Bach.

Evenimentul ne-a „surprins” pe toți! Absolut halucinant! Și total pe nepregătite! Cine s-ar fi așteptat la o asemenea grozăvie? Că doar trăim într-o țară cu valori bine înfipte în conștiința românașului din bătătură.

Avem un sistem educațional la zi, cu programe de lucru din cele mai performante și cu specialiști în pedagogie de mare clasă! Și cu părinți atât de preocupați de educația copiilor lor, încât ei înșiși se miră de unde își mai găsesc atâta puzderie de timp și energie să își pregătească sfințișori pentru societatea ce va să vină. Și, desigur, cu o clasă politică matură, cu oameni morali și integri, numai buni de pus pe rana problemelor țării acesteia.

Cine ați fi vrut să fie invitat la un astfel de bal, într-un astfel de context socio-politic și cultural, cu un sistem de învățământ atât de corijent la plierea pe provocările dintre cele mai diverse la care sunt expuși copii? Îmi și imaginez un astfel de eveniment, în care elevilor zbanghii le cântă Tronos-ul (Corul Patriarhiei Române), le speakerește Mircea Cărtărescu și le organizează concursurile Andrei Pleșu. În cel mai fericit caz, având drept locație Filarmonica de Stat sau Catedrala Metropolitană.

Elevii aceștia au părinți. Bașca, sunt și absolvenți a cel puțin 8 clase. Se presupune că organizarea unui asemenea eveniment nu a fost chiar total străină măcar de o brumă de dascăli, cu care s-au consultat. Ei sunt produsul unor pedagogi care, teoretic, ar fi trebuit să îi formeze în jurul unor valori sănătoase, dezvoltându-le o traiectorie asumată, în virtutea cunoștințelor dobândite în toți acești ani. Și al unor părinți care cu siguranță ascultă acasă non-stop muzică clasică și își dau cu rândul să îi rutineze prin spectacole de teatru, lecturi fervente, conjuncția cu personalități vectoriale, vecinătatea cu colegi țiplă de cultură, lansări de carte, expoziții de artă…

Înainte de a-i crucifica public pe acești copii (dacă se poate, în Piața Mare, că e un loc foarte instagramabil!), poate ar trebui să vedem ce ascundem sub preș noi, ca părinți, din ignoranța și ipocrizia noastră. Tzanca Uraganu are un succes fenomenal pentru că el e un exponent extrem de relevant a ceea ce am clădit (sau dărâmat) în copiii noștri, în societatea în care ne complăcem și în propriile noastre valori. Într-o țară cu rata cea mai scăzută dintre țările europene la consumul de carte, e greu să te aștepți… să ai parte! Cât despre moraliști, pot închide și ei ochii din când în când și să cânte la altă masă.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

Președintele CCR: Este exclusă o erată pentru reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale

Președintele CCR, Marian Enache, a vorbit într-un interviu pentru juridice.ro despre anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024.Enache a spus...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect