Problema calității și mai ales a standardelor de corectare la examenele elevilor este una serioasă, iar ultimele rezultate la Evaluarea Națională de clasa a opta arată că „ceva e putred”. Deja au apărut informații referitoare la schimbarea sistemului de corectare, însă elevii trec prin tensiuni greu de descris, iar viitorul lor poate fi afectat cu o notă acordată greșit.
După cum arată informațiile oficiale transmise de Inspectoratul Județean Sibiu, în județul nostru au fost 327 de lucrări care și-au schimbat nota, în urma contestațiilor depuse de elevi. Numărul total al contestațiilor a fost de 351, ceea ce înseamnă că peste 93% din lucrările care au generat nemulțumire s-au dovedit a fi eronat corectate. E drept că unele lucrări au fost notate în minus (nu mai puțin de 133), în urma corectărilor, ba chiar un elev a obținut o notă sub 5, din cauza acestei contestații. Dar alte 194 de note au fost mărite, în urma revizuirii acestor lucrări. Doar 24 de note au rămas nemodificate la finalul procesului de contestare. Altfel spus, mai puțin de 7% din activitatea de corectare a profesrorilor sibieni a fost exactă.
Există aici mai multe posibilități, însă oricare dintre ele arată că sistemul este departe de afi perfect și poate genera nu doar numulțumiri, ci și probleme severe unora dintre copii.
Am cerut un punct de vedere Inspoectoratului Școlar Sibiu pe marginea acestei probleme serioase a învățământului gimnazial, însă până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns.
Statisticile transmise după evaluarea din acest an arată că, la finalul procesului de recorectare, 1.912 elevi (80,71%) au obținut o medie de cel puțin 5, iar 457 elevi (19,29%) au obținut o medie sub nota 5. La examenul de Evaluare Națională ce s-a desfășurat în luna iunie 2020, procentul elevilor care au obținut o medie de cel puțin nota 5 a fost de 78,75% (2.538 elevi), iar la EN8 2019 acesta a fost de 75,83% (2.102 elevi).
Față de rezultatele de dinainte de depunerea contestațiilor, procentul elevilor cu media de cel puțin 5 a scăzut cu 0,04%, un elev obținând, în urma contestației, o notă ce a determinat scăderea mediei acestuia la sub 5.
Iată și situația pe discipline, după contestații:
La proba de Limba și literatura română au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 2.096 candidați (87,77% – mai mult cu 3 candidați), iar 14 candidați au fost notați cu 10 (zece).
La proba de Matematică, 1 660 candidați (70,07% – mai puțin cu 5 candidați) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 26 de candidați au obținut nota 10 (zece).
La limba și literatura maternă, 303 candidați (97,72%), au obținut note mai mari sau egale cu 5, 6 candidați din ei obținând media 10.
Mai multe detalii privind situația finală a notelor de la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a opta puteți găsi AICI.