Festivitatea de deschidere a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Sibiu a animat participanții strânși în Piața Mare care s-au bucurat de spectacolul oferit prin cântec, joc, dar și emoție.
Aceasta a debutat cu primirea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române și a continuat cu intonarea imnului național – un moment simbolic ce sugerează tema manifestației: ,,Unitate. Credință. Neam”. Gazdele evenimentului (actorii Alexandra Ioana Șerban, Ovidiu Cuncea și prezentatorul de televiziune Dan Negru) au prezentat delegațiile, susținând ideea comuniunii, aspect necesar dobândirii ,,tinereții fără bătrânețe”. Prima eparhie a fost cea africană. Grupurile din Bulgaria, Grecia, Polonia, Cehia și Slovacia, Basarabia, Italia, Spania și Portugalia au fost cele care au completat imaginea deschiderii, fiind urmate de alți participanți din străinătate, iar mai apoi din țară.
După slujba de Te-Deum, Înaltpresfințitul Laurențiu le-a adresat tinerilor un cuvânt de bun-venit, accentuând pe parcursul discursului său sacrificiile martirilor, jertfe fără de care nu am fi putut sărbători Centenarul Unirii: ,,Au trecut 100 de ani de la împlinirea dezideratului de veacuri a românilor – Marea Unire din 1918. Această împlinire măreață a unităţii și libertății noastre naţionale s-a realizat cu multe sacrificii umane, spirituale și materiale. Mulțimea eroilor români cunoscuți și necunoscuți, pe a căror jertfă s-a edificat România de astăzi, libertatea și demnitatea noastră națională, trebuie să rămână conștiința vie a neamului nostru.”
Mesajul iubirii și al unității a fost transmis de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: ,,Tinerii sunt dornici să trăiască în comuniune de iubire, să iubească şi să fie iubiţi, în familie şi în societate, dar și să cultive un ideal, să dea un sens vieții lor prezente și viitoare, prin acumulare de cunoştinţe noi şi prin creativitate. În această privinţă, ei reprezintă nu doar viitorul Bisericii şi al societăţii, ci și prezentul lor dinamic și înnoitor la nivel național și internațional.” Patriarhul a ținut să puncteze și contextul în care se desfășoară ITO2018, accentuând importanța manifestării: ,,Astăzi însă, din cauza secularizării sau a slăbirii credinţei în Dumnezeu – Izvorul iubirii veşnice, slăbește şi comuniunea de iubire între oameni, în familie şi în societate. Astfel, se constată adesea că fără iubirea reciprocă, smerită şi sinceră din familie, libertatea şi unitatea membrilor acesteia se transformă repede în conflict şi dezbinare între soț şi soţie, sau între părinți şi copii.”
După cuvântul de deschidere al oficialităților (primarul Astrid Fodor, secretarul de stat Victor Opaschi, prof.univ.dr.ing. Ioan Bondrea), cei prezenți în Piața Mare au fost încântați de un bogat moment artistic la care au luat parte grupul vocal „Anatoly” din Brașov, corul copiilor din Parohia Irești -Vrancea, corul de copii „Concertino” din Gura Râului, tenorii Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic, actori de la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu.
Întreg spiritul ITO 2018 se poate rezuma la versurile interpretate de Marcel Pavel – ,,Ce folos, ce folos: tânăr,/Fără de Hristos?!”, mesajul acesta fiind cel tăinuit din sufletele tuturor celor ce au decis să-și petreacă timpul începând cu 6 și până în 9 septembrie, la Sibiu.
Punctul culminant a fost asigurat de aducerea torței ITO și de intonarea imnului evenimentului aflat la a cincea ediție.