-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Claudia Raluca Haneș: „Pierderea unui singur dinte, în timp, poate duce la perturbarea întregului organism”

Cele mai citite

Claudia Raluca Haneș a absolvit Facultatea de Medicină, specializarea Medicină Dentară, ca șefă de promoție cu media 9.80. Pentru Claudia nu a fost o întâmplare această medie mare, pentru că era deja obișnuită să dea tot ce-i mai bun. „De când eram copil mi-am dorit să fiu medic, pentru că iubesc oamenii și mereu am crezut că această meserie îmi poate aduce împlinirea din punct de vedere profesional. La facultate am intrat cu 10 și am ales această specializare pentru că mi se pare fabulos cum arta se îmbină cu știința, iar zâmbetul pacientului la sfârșitul tratamentului mi se pare neprețuit.” Claudia s-a născut în 4 iulie 1990, are un frate geamăn și a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. În mometul de față se pregătește pentru susținerea examenului de rezidențiat și, în același timp, își va practica profesia în sistem privat. Ea este cea care ne va dezvălui câte puțin din tainele acestei meserii, la început de drum.
Reporter: Ce a însemnat pentru tine, faptul că ai terminat această specializare ca șefă de promoție? Cum descrii anii facultății pe care ai urmat-o?
Claudia Raluca Haneș: Sunt foarte mândră de acest rezultat. Este ca o recompensă pentru munca depusă de-a lungul celor șase ani, recompensă care mă face să-mi doresc să excelez profesional și mi-a dovedit că prin muncă și perseverență totul este posibil. Este o onoare pentru mine să fiu șefa de promoție a anului meu, ținând cont că am avut colegi foarte bine pregătiți. Anii facultății au fost memorabili, am avut avut parte de cadre didactice competente și colegi minunați, cu care am colaborat și m-am înțeles foarte bine. Am fost și reprezentanta anului și vă pot spune că nu am avut probleme de-a lungul acestor ani, desigur mici conflicte au mai existat, dar nesemnificative, pentru că în mediul frumos care s-a creat a fost multă întelegere și ajutor între colegi.
Rep: Care este marele vis. Cât de departe vrei să ajungi în cariera ta și pe ce anume vrei să te specializezi?
C.R.H.: Visul meu este să ajung să practic această meserie la cele mai înalte standarde, să am ocazia să le ofer pacienților mei tratamente de ultimă generație. Mi-ar plăcea să urmez o ramură chirurgicală, chirurgia dento-alveolară mi se pare fascinantă. Dragostea față de implantologie mi-a fost insuflată de domnul doctor la care făceam practică. Aș fi putut să îl urmăresc la nesfârșit.
Rep: Dacă ți se oferă ocazia, vei pleca în străinătate?
C.R.H.: Nu aș pleca, pentru că îmi iubesc familia, prietenii, locul unde am crescut și învățat. Cred că în momentul de față avem toate resursele să facem performanță în acest domeniu în țara noastră și doar așa putem ajuta sistemul medical românesc să avanseze.
Rep: Ce crezi că merge și ce crezi că nu merge în medicina dentară din România?
C.R.H.: Din punct de vedere tehnologic mergem înainte cu pași repezi, avem acces la cele mai moderne tehnici de lucru, la aparate și materiale de ultimă generație. La mentalitatea pacientului trebuie să mai lucrăm cu privire la igiena dentară și tratamente. Acesta trebuie să înțeleagă că este foarte important să vină la controlul periodic. Din păcate, majoritate pacienților nu au resursele financiare necesare pentru a beneficia de aceste facilități sau nu au educația dentară necesară.
Rep: Ce pasiuni ai? Ce îți place să faci în timpul liber?
C.R.H.: Îmi place să citesc și să călătoresc, să stau cu prietenii și familia, să mă uit la filme, să fac sport în aer liber, să merg cu bicicleta și rolele.
Rep: Un citat din domeniul tău, care îți place mult?
C.R.H.: Îmi place foarte mult și cred că acest citat ar trebui să reprezinte în general cadrele medicale: „Medicina este știința și conștiința, încălzite de iubirea față de oameni”. Iuliu Hațieganu
Câte ceva despre stomatologie
Rep: Câteva sfaturi esențiale în ceea ce privește igiena dentară și secretul unui zâmbet sănătos, de la șefa de promoție a specializării în medicină dentară?
C.R.H.: Profilaxia, prevenția, reprezintă prima și cea mai importantă etapă a îngrijirii dinţilor. Aceasta duce la menținerea și obținerea zâmbetului sănătos . De aceea insistăm ca și copiii să vină de la vârste fragede în cabinetul de medicină dentară, pentru că este mai indicat să prevenim, decât să tratăm. Profilaxia este de două feluri: personală și profesională. Cea personală include: periajul dentar regulat, ața dentară și apa de gură, precum şi alimentaţia sănătoasă, iar cea profesională o constituie: controlul stomatologic periodic, periajul profesional şi detartrajul – efectuate de două ori pe an.
Rep: În cazul unui început de paradontoză ce este de făcut pentru ca dinții să aibă o viață cât mai lungă?
C.R.H.: Igienizarea personală și profesională sunt doi factori foarte importanți în controlul bolii parodontale, totodată buna dispensarizare a pacientlui (dacă acesta vine când este chemat) ne poate ajuta să stabilizăm boala parodontală și să-i stopăm evoluția.
Rep: Tot mai mulți părinți se plâng de faptul că dinții copiilor cresc strâmbi, până la orizontali, chiar dacă, spun ei, alimentația lor este corectă. Care ar putea fi explicația?
C.R.H.: Într-adevăr, în rândul copiilor una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate dentară o reprezintă malpoziţiile dentare (dinţi strâmbi, spaţiaţi, înghesuiţi) sau modificarea formei arcadelor. Malpoziţiile dentare au cauze diverse, de la moştenirea genetică, până la obiceiuri specifice vârstei 1-3 ani (suptul degetului sau al păturicii, muşcarea sau suptul buzei inferioare, utilizarea suzetei după vârsta de 2 ani). Totodată, deviațiile dentare, excesele de spațiu, înghesuirea dinților sau chiar lipsa spațiului pe arcadă au uneori legătură cu un anumit decalaj față de momentul optim al schimbării dinților de lapte cu dinții definitivi. În mod normal, tranziția se petrece între 6 și 14 ani. Când această schimbare are loc prea devreme sau prea târziu, ea poate avea ca rezultat modificarea erupției manifestată clinic prin diferite forme: dinți incluși (care rămân în os sau erup parțial), dinți malpoziționați (dinți strâmbi) și incongruențele dento-alveolare, care, ignorate și necorectate, duc în final la trauma ocluzală.

Rep: Ce ar trebui să știe orice om despre dantura sa?

C.R.H.: Dentația este formată din totalitatea dinților prezenți la un moment dat în cavitatea orală. Omul fiind difiodont, prezintă două dentiții: prima dentiție prezintă 20 de dinți: 8 incisivi permanenți, 4 canini permanenți și 8 premolari. Dentiția a doua provine din lama dentară secundară și cuprinde 32 de dinți: 8 incisivi temporari (2 centrali și 2 laterali în fiecare arcadă), 4 canini temporari (câte 2 în fiecare arcadă) și 20 de molari (8 temporari – câte 2 în fiecare hemiarcadă și 12 permanenți – câte 3 în fiecare hemiarcadă). Omul prezintă 3 tipuri de dentații: dentația temporară (de lapte) de la 6 luni la 6 ani; dentația mixtă – prezentă până la vârsta de 11-12 ani și dentația permanentă (definitivă). Aș vrea să mai spun că deși pare incredibil, pierderea unui singur dinte, în timp, poate duce la perturbarea întregului organsim. Desigur acesta este un subiect despre care am putea vorbi ore întregi.
Rep: Cum putem scăpa de frica de dentist?
C.R.H.: În ziua de astăzi, în cabinetele de medicină dentară durerea este istorie sau cel puțin așa aș vrea să cred. Puteți scăpa de frica de dentist printr-o simplă programare. Atunci vă puteți convinge, nu să mergeți pe spusele altora.
Rep: Care sunt principiile unui dentist?
C.R.H.: Medicul dentist trebuie să dovedească disponibilitate, corectitudine, devotament și respect față de ființa umană. Independența profesională conferă medicului dentist dreptul de inițiativă și decizie în exercitarea actului medico-dentar și deplina răspundere a acestuia, motiv pentru care punem mereu pe primul plan sănătatea și starea de bine a pacienților, ne supunem normelor deontologice.
Rep: Ai un mesaj?
C.R.H.: Vreau să le mulțumesc pe această cale încă o dată celor dragi care m-au susținut de-a lungul acestor ani și care sunt parte din sufletul meu, m-au încurajat și au avut încredere necondiționată în mine, cadrelor didactice care ne-au îndrumat pașii și colegilor care, în opinia mea, au fost minunanți, au creat un mediu competitiv și prietenos care a dus la performanță.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect