Colegiul Tehnic „Cibinium” Sibiu a primit titlul de „Școală de Excelență”, în cadrul proiectului internațional „The Climate Action Project”, derulat exclusiv în limba engleză și care a propus o serie de activități menite să ajute la sănătatea planetei. Programul a fost coordonat de prof. Cristina Ioana Birk, care predă limba engleză în cadrul unității de învățământ, și a implicat 32 de elevi de liceu. Cei care au luat parte la activitățile proiectului au fost elevii din clasele a IX-a B, a IX-a C, a X-a A, a X-a B, a X-a C și a XI-a C.
„Climate Action Project” este un proiect educațional la nivel mondial, care a fost lansat de Take Action Global, o organizație non-profit educațională din SUA ce implică 2.700.000 de profesori și elevi din 146 de țări. Potrivit inițiatorilor, scopul proiectului este acela de a mobiliza elevii prin demersuri autentice să vină cu soluții îmbucurătoare pentru un mediu prielnic de supraviețuire a oamenilor și animalelor. Anul acesta, au luat parte peste 1,7 milioane de participanți de pe toate continentele.
La nivel global, au fost recunoscute doar 250 de școli care s-au remarcat prin activități multiple și o muncă intensă de șapte săptămâni, însumând pictură, afișe, eseuri, prezentări power-point, schimb de experiență între școli, dar și acțiuni de voluntariat în care au plantat copaci și flori. Astfel, la final, printre marii câștigători s-a numărat și Colegiul ”Cibinium” din Sibiu, care a reușit să performeze și a primit distincția.
Recunoașterea a fost acordată de către directorul și inițiatorul proiectului Climate Action Project (Koen Timmers) și Cartoon Network Climate Championship.
„Este al doilea an în care am participat activ la acest proiect de acțiune pentru climă, încercând în primul rând să facilitez învățarea limbii engleze, prin joc, dezbateri, schimburi de experiență cu alte școli și activități ludice. Apoi, am dorit să-i fac pe copii să conștientizeze pericolele cu care se confruntă planeta noastră, prin poluare excesivă, prin defrișări de păduri, prin aruncarea gunoaielor în locuri nepermise, prin folosirea de materiale plastice etc. Elevii s-au documentat și au făcut prezentări minunate despre încălzirea globală, despre schimbările climatice, au găsit cauzele, efectele și au venit cu potențiale soluții pentru un mediu încunjurător mai curat și mai săsnătos, chiar au plantat copaci pentru a îmbunătăți calitatea aerului și au curățat mediul, prin muncă voluntară. Am muncit mult și am reușit, zic eu, să aduc un grad de conștientizare în rândul elevilor Colegiului nostru despre importanța salvării planetei noastre”, a spus prof. Cristina Birk, coordonatorul proiectului.
Proiectul a culminat cu Ziua Acțiunii Climatice (Climate Action Day) în 4 noiembrie, un eveniment online, la care au participat peste 200.000 de persoane, printre care și elevii Colegiului „Cibinium” Sibiu. Invitatul de onoare al evenimentului a fost Prințul William al Marii Britanii, care a felicitat participanții la proiect și, totodată, a încurajat activitățile menite să însănătoșească planeta.