11.2 C
Sibiu
duminică, mai 19, 2024

Studenți germani pentru prima dată în Sibiu. Au filmat în Mărginime și au învățat să danseze ”românește”

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Articol de Vasile Alexandru

Publicitate

În intervalul 23-27 octombrie, Universitatea Lucian Blaga, alături de Universitate Tehnică din Germania, Würzburg-Schweinfurt, a organizat, în parteneriat cu Erasmus, un proiect prin care două echipe mixte de studenți au creat, timp o săptămână, 4 scurtmetraje legate de oameni și locuri din Sibiu.

Inițiativa are substraturi mai vechi, din 2014, în primă fază fiind axată doar pe domeniul asistenței sociale. Ioana Crețu, pe atunci prodecan relații internaționale și activități studențești la Facultatea de Științe Socio-Umane, a preluat acest parteneriat de la Institutul Teologic. Așa se face că, în urmă cu 9 ani, au venit pentru prima dată la noi studenți din Germania, însoțiți de decanul lor de atunci, profesorul Ralf Roscof.
”Pe parcursul șederii lor, s-au ținut cursurile în domeniu, atât de către profesorii de la ei, cât și de la noi, s-au vizitat diferite organizații și instituții cu acest profil și s-au schimbat impresii între studenți. După care, la un moment dat, și-au manifestat interesul de a veni la noi și un grup de studenți de la managementul media din Wurzburg-Scweinfurt. Așa că, în anul 2018 și respectiv 2019, și-a făcut prezența un grup mai mic de studenți de la această specializare, însoțiți de profesorul Rene Anderl. În cadrul activității cu studenții de la management media, au fost făcute scurt-metraje, timp de o săptămână, cât au stat studenții la Sibiu”, ne relatează Prof. Ioana Crețu.

Publicitate

Ce au făcut studenții germani în Sibiu

Anul acesta a fost găzduit un număr mai mare de studenți germani, dintre care doar șapte au participat la proiectul de film, restul fiind de la asistență socială. Ei au venit cu autocarul și au fost găzduiți la Academia Evanghelică Transilvania din Sibiu. Costurile mobilității pentru profesori au fost acoperite de către Erasmus, iar studenții au fost sponsorizați de Universitatea din Germania.
Studenții din România au fost în număr de 19, majoritatea din anul II și III de la jurnalism, dar s-au aflat printre ei și unul din anul I, o studentă de la comunicare și relații publice și un unul de la publicitate și brand.
Activitatea a început de luni, când s-au stabilit echipele. Au fost prezentate locațiile de filmare și s-a făcut documentarea despre fiecare în parte.
Marți și miercuri s-au făcut filmările în două locații, fiecare grupă având o locație anume. O grupă a plecat la muzeul Astra, iar cealaltă la Centrul Cultural German. A doua zi, miercuri, o echipă s-a deplasat la Săliște, iar cealaltă la Rășinari. Joi s-au editat clipurile și au fost puse subtitrările. După care vineri, în ultima zi, filmele au fost prezentate tuturor participanților la această experiență, adică atât studenților participanți la proiecte de film, cât și studenților de la asistență socială dimpreună cu decanul universitar, profesorul Roscof.

Publicitate

”La început studenții germani erau mai reținuți, mai formali și, desigur, nu aveau prejudecăți, nu știau mare lucru despre România, menționează prof. univ. Ioana Crețu. Cu timpul barierele au căzut, studenții au mers împreună la masă, au învățat să joace românește, pe când studenții germani i-au învățat dansurile lor, cântecele lor moderne; a fost o descoperire pentru ambele tabere de studenți, cu adevărat o atmosferă studențească de lucru.
Cu siguranță vom mai organiza astfel de proiecte. În primul rând, studenților și cadrelor didactice le-a plăcut așa de mult experiența, încât am fixat deja data pentru proiectul de anul viitor, care va fi în ultima săptămână a lunii octombrie din 2024. Și asta este nemaipomenit, pentru că știm cu certitudine că putem continua acest parteneriat. Desigur, studenții noștri pot merge și ei, pe perioade între o lună și trei3 luni, să facă un stagiu de practică la Universitatea parteneră și sunt de convinsă că cei care au participat la acest proiect vor mai vrea să participe ei înșiși la alte proiecte de acest gen, cu sau fără ajutorul nostru, deoarece au prins gustul”.

Ce spun studenții despre această experiență

Am discutat cu câțiva dintre studenții participanți la acest proiect despre ce a însemnat pentru ei interacțiunea cu Sibiul.

”Aceasta a fost prima mea experiență de acest gen, și mi-a plăcut tare mult. În primă fază, nu am știut la ce să mă aștept cu adevărat, dar când am văzut că vin și germanii cu aparatură și sunt pregătiți de muncă, mi-am dat seama că treaba e serioasă, așa că m-am străduit, și eu, să dau cei mai bun din mine. Acest proiect m-a ajutat să acord primul interviu din viața mea, la modul mai serios.
Dacă o să mi am ocazia să particip la astfel de evenimente, nu spun nu. Impresia pe care mi-au lăsat-o studenții străini a fost una neașteptat de bună. Prima oară am crezut că nu o să ne înțelegem, din cauza diferenței de limbi, de culturi, dar după o zi, am descoperit că sunt foarte de treabă și ne-am înțeles destul de bine. Mi-am dat seama că stereotipurile nu sunt valabile aici deloc”, a declarat David Adrian, anul II la jurnalism.

,,Nu am fost niciodată în România, chiar nu aveam nicio idee despre această țară. Prima mea vizită a fost în Sibiu, centrul orașului este similar cu ceea ce avem noi în Germania, precum orașele mici de aici. Mi s-a părut liniștit și a fost foarte drăguț. Cred că România este o țara foarte interesantă, cu siguranță nu am văzut totul, dar cu siguranță cred că mă voi întoarce într-o zi aici”, e de părere și Hendrik Hartug, student german.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Cutremur produs sâmbătă seara în România

Un cutremur cu magnitudinea 2,9 s-a produs sâmbătă seara în România, la ora 20:20, anunță Institutul pentru Fizica Pământului.Seismul...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect