Filiala Crucea Roșie Sibiu a participat cu 60 de voluntari la exercițiului internațional EU MODEX, organizat prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, la site-ul 1 Barajul Avrig-Bradu, unde au intervenit modulele de căutare-salvare cu bărci din România și Austria.
Astfel, 10 voluntari din Detașasmentul de Intervenții în caz de Dezastre au aisigurat permanența la cortul Crucii Roșii, care a fost punct de recepție al victimelor. Iar 50 voluntari, jucători de rol, au fost victimele evacuate din calea apelor.
Implicați elevi și studenți sibieni
”Cu sprijinul sediului central al Crucii Roșii Române, am beneficiat de un cort gonflabil de mare capacitate, unde voluntarii noștri au oferit celor 50 de victime aduse de echipajejele de intervenție, prim ajutor psihologic, supă caldă, ceai, pături dar și un loc cald unde să se odihnească”, a declarat Raluca Morar, Director Crucea Roșie, filiala Sibiu.
”A fost o onoare și o provocare să fim parte din acest exercițiu alături de prietenii noștri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu. În acest sens, mulțumim prietenilor noștri de la Facultatea de Teologie, elevilor Liceului Betania, Școlii Postiliceale Sanitare de Stat din cadrul Licetului Teoretic Constantin Noica, stundenților de la Facultatea de Medicină și tuturor voluntarilor care ne-au fost alături în această zi importantă pentru noi”, a mai adăugat aceasta.
Gazda acestui exercițiu internațional EU MODEX este Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu și este organizat prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Exercițiul are loc în perioada 13-16 octombrie a.c.
Scenariul general al exercițiului conține o serie de situații de urgență care sunt provocate de inundații. Situația creată prevede că autoritățile și forțele de intervenție, inclusiv cele naționale, sunt depășite de amploarea situației și solicită sprijin prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru gestionarea acesteia, întrucât are un impact major asupra populației, infrastructurii și securității. Scopul acestui exercițiu presupune antrenarea forțelor specializate de intervenție la inundații, precum și modul de cooperare și coordonare al acestora pentru ducerea la îndeplinire a misiunii. Totodată se urmărește și îmbunătățirea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene în ansamblu, prin proiectarea, planificarea, desfășurarea exercițiului și asigurarea calității la toate nivelurile: tactic, operațional, strategic.
În cadrul exercițiului sunt angrenate în total aproximativ 500 de persoane. Pe lângă pompieri din ISU Sibiu, participă salvatori de la nivel național, exersând modulul de pompare de mare capacitate și modulul de salvare a victimelor inundațiilor cu ajutorul bărcilor. La nivel internațional participă câte un modul de pompare de mare capacitate din Austria, Bulgaria, Germania, Republica Moldova, precum și modulul de salvare a victimelor inundațiilor cu ajutorul bărcilor din Austria.