-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Cum să prepari tratamente naturale pentru plantele din grădină

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Nu degeaba se spune că ”suntem ceea ce mâncăm”. Dacă ai o grădină la oraș sau un balcon unde vrei să cultivi plante pentru consumul propriu, vei fi interesat să nu le aplici tratamente chimice, agresive.

Este ideal să aplici tratamente naturale plantelor, atât pentru tine, cât și pentru a păstra sănătoase insectele folositoare. Există insecticide sau fungicide făcute din ingrediente 100% naturale și îți vom da câteva sugestii.

Extractul de urzică poate fi folosit ca insecticid, fungicid, dar și ca îngrășământ pentru legume. Pentru a-l prepara ai nevoie de tulpini de urzică, de preferat adunate din locuri ferite de praf și de gazele de eșapament. Este necesar aproximativ un kilogram de tulpini cu frunze, pe care le tai mărunt. Peste ele, se pun 10 litri de apă, apoi se lasă la macerat. Soluția se amestecă zilnic și va fi gata în 4 – 5 zile.

Urzici puse la macerat

Lichidul se strecoară și se depozitează în sticle, fără dop, în caz că mai fermentează extractul. La aplicare, un litru de extract de urzică se diluează cu 10 litri de apă. Soluția obținută se pulverizează seara pe plante, ca insecticid, fungicid, îngrășământ foliar sau se udă direct pe sol.

Dacă folosești tratamente naturale pentru plantele tale, vei avea fructe și legume mai sănătoase

Un insecticid natural, ce are avantajul că nu va omorî insectele benefice pentru plantele tale, este usturoiul. Poți prepara o soluție din el, folosind o căpățână, pisată, peste care pui aproximativ 3 litri de apă clocotită. Insecticidul natural alungă insectele, datorită mirosului intens. Pentru o concentrație mai mare, poți folosi două căpățâni de usturoi în 500 ml de apă. La fel, acestea se pisează și se pune apă clocotită peste ele. A doua zi se strecoară și se pune într-un recipient cu pulverizator. Dacă vrei să fie și mai puternică, îi poți adăuga ardei iute tocat sau o lingură de boia. Grijă mare la pulverizare să nu vă ajungă din acest lichid în ochi! După ce l-ați folosit, spălați-vă bine pe mâini foarte bine, înainte să vă atingeți fața.

O altă recomandare de tratamente naturale sunt frunzele de soc. Pentru prepararea acestui insecticid, e avea nevoie de circa 250 de grame frunze de soc. Acestea se toacă și se fierb în 500 ml de apă, timp de 30 de minute. Se lasă la răcit și se strecoară. Separat, se dizolvă o lingură de săpun natural în 500 ml de apă caldă. Se amestecă cele două soluții și se pulverizează pe plante. Amestecul este eficient împotriva afidelor, gândacilor de castraveți, musculiței morcovului, dar și a altor insecte ce atacă pomii sau rădăcinile plantelor.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect