Delia Bianca Negru a terminat facultatea de Sțiinte Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului, specializarea Inginerie și Protecția Mediului în Agricultură ca șefă de promoție, cu media 9,70. În prezent este la masterat în anul I, la specializarea Managementul Protecției Mediului Agricol și în căutarea unui loc de muncă. „Provin dintr-o familie de oameni muncitori, în care valorile și tradițiile sunt respectate. Mi-am pierdut tatăl în urmă cu mulți ani, iar de atunci mama a fost și este singurul sprijin îndrumându-mă, călăuzindu-mi pașii și ajutându-mă să iau cele mai bune decizii.” Delia s-a născut pe 18 august 1992, în satul Mândra, comuna Loamneș, județul Sibiu. Până în clasa a VIII-a a urmat cursurile Școlii Generale Loamneș, apoi a continuat studiile la Colegiul Național „Octavian Goga”, din Sibiu. Este pasionată de lectură și sport, iar marele vis este acela de „…a avea propria ferma, aici, în mediu rural pentru că, așa cum spunea poetul și filosoful Lucian Blaga „veșnicia s-a născut la sat””. Ce-i sfătuiește Delia pe tinerii din generația ei, mai ales pe cei care doresc să împărtășească aceeași carieră? „Să pășescă încrezători pe acest drum, deoarece inginerii agronomi sunt responsabili în cea mai mare măsură de asigurarea hranei.”
Viața la sat a făcut-o pe Delia să iubească pământul și tot ce-l înconjoară. Agricultura, dragostea pentru animale și respectul pentru mediul înconjurător au fost învățate din familie. „Întoarcerea spre tradiții, practicarea unor tehnologii străvechi, chiar dacă au primit denumirea de ecologice îmi sunt familiare iar noțiunile primite la disciplinele studiate în cadrul facultății mi-au conferit calificarea de inginer specialist în domeniul Ingineriei și Protecției Mediului Agricol”, spune Delia. Faptul că terminat facultatea cu cea mai mare medie a fost o provocare pentru tânăra inginer agronom, însă una pe care acceptat-o cu entuziasm. „Au fost ani de studiu, căutări și cercetări continue. Am acumulat cunoștințe de la dascălii studenției mele, oameni minunați exemple și modele de urmat, m-am implicat în proiecte, am avut zile de voluntariat, analize în laboratoare, am editat unele lucrări științifice. Unul dintre cele mai plăcute momente a fost promovarea tradițiilor noastre naționale prin serile de colinzi din preajma Crăciunului și dansurile tradiționale ramânești și săsești în care m-am implicat. Încununarea acestor activitați și a multor vise împlinite m-au clasat, după cei patru ani de facultate, în linia I. Un student care dorește să ajungă aici trebuie să învețe și să răspundă mereu prezent atât cursurilor, cât și activităților din afara școlii.” Le mulțumește în mod deosebit profesorilor care și-au pus amprenta asupra educației ei, pentru că, „… fiecare a contribuit, în felul său, la clădirea edificiului uman pe care îl reprezint”, spune fata. Acțiunile extrașcolare în care Delia s-a implicat au fost multe, însă nu mărunte din punct de vedere al importanței lor. „Am participat la sesiunile de comunicări studențești, alături de profesori mei la „Noaptea cercetătorilor”, la „Tărgurile de produse tradiționale” ale facultății noastre, la organizarea și jurizarea pe parcursul a patru ani a concursului „DeȘeurile pot fi și artă”, am participat și m-am numărat printre câștigătorii concursului „Cel mai bun plan de dezvoltare a carierei”, am fost membră a grupului de colindători și a ansamblului de dansuri săsești”, iar lista poate continua.
Agricultura României are șanse, dacă se îndeplinesc anumite condiții
Delia este un viitor inginer agronom cu o pregătire deosebită în domeniu, așa că, opiniile ei cu privire la situația și șansele pe care agricultura din țara noastră le are, nu sunt de ignorat. „Agricultura din țara noastră este cea cunoscută de toată lumea dar, prin ochii tânărului specialist, ilustrează în viitorul apropiat o imagine asemănătoare cu cea a celorlalte state membre UE. Eu cred cu tărie în revigorarea acesteia în spațiul rural românesc prin multiple măsuri de finanțare cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Rurală. Există totuși câteva condiții. Pentru a fi performantă, agricultura trebuie să fie, în primul rând, eficientă și eficace. Aceasta pesupune investiții atât în educație privind formarea de specialiști cât și în tehnologie, iar pentru aceasta este nevoie de formarea de parteneriate între fermieri, instituții publice, întreprinderi, ONG-uri, universității.” Nu o dată a fost ridicată problema producătorilor noștri și faptul că, deși suntem o țară cu un sol fertil, care cultivat și valorificat ar putea hrăni zeci de mii de oameni, noi continuăm să importăm legume și fructe. În acest sens, Delia este de părere că, pentru a valorifica potențialul agricol de care dispunem este nevoie „…de o mai multă implicarea a factorilor de răsundere în promovarea necesității de asociere, respectiv de grupare a suprafețelor, în promovarea parteneriatelor, în oferirea unor forme de sprijin pentru entitățile economice agricole. Oamenii trebuie informați mai bine cu privire la importanța accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii și trebuie sprijiniți în valorificarea produselor tradiționale, inclusiv susținerea acestora în cadrul pieței agroalimentare.” Tânăra este determinată, ca atunci când va ajunge să-și profeseze meseria, să demonstreze că se pot face schimbări, mai ales dacă există multă comunicare și încredere, dacă sunt oameni potriviți, cu dragoste față de pământ și iubitori de tradiții românești. De asemenea, esențială este și înțelegerea faptului că, producătorul este cel mai important component din ecuația dezvoltării agriculturii. El este cel care trebuie sprijinit atât în educație, tehnologie cât și la plasarea produselor pe piață.
„Pericolul din fructele și legumele zilelor noastre este cât se poate de real”
Consumatorii din România și nu numai, se mai confruntă cu o problemă, pe cât de evidențiată, pe atât de dăunătoare. „Pericolul din fructele și legumele zilelor noastre este cât se poate de real. Cei mai afectați sunt, din păcate, copiii care au probleme mari de sănătate încă de la varste fragede. Ba mai mult, unii se nasc cu diferite boli. Numărul bolnavilor de cancer este în continuă creștere, tot ca rezultat al acestui cumul de pesticide și îngrășăminte chimice, care cel mai adesea depășesc de câteva ori limita maximă admisă. Există pesticide care au o remanență de câtiva ani în sol.” Ce crede Delia că ar trebuie să facem? „Ar trebui să ne ferim de fructele și legumele exagerat de mari și aspectoase, să cumpărăm cât mai multe produse autohtone și cel mai indicat ar fi să încurajăm producătorii locali cumpărând direct de la fermieri.”




