-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Denisa Nuțoiu: „Mi-aș dori să schimb ceea ce învățăm și modul în care învățăm”

Cele mai citite

Săptămâna începe cu prima zi de școală. Și ce moment poate fi mai potrivit pentru a scrie o poveste despre determinare, pasiune și bucuria de a face ceea ce-ți place chiar din timpul școlii? Denisa Nuțoiu este fostă elevă a Liceului „Gheorghe Lazăr” din Avrig, șefă de promoție la terminarea liceului și actualmente studentă în anul trei la Facultatea de Litere a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, secția de Limbi Moderne Aplicate. Nu am ales, la început de an școlar, să vă împărtășesc povestea Denisei, pentru că este excepțională sau pentru că rezultatele ei sunt aproape de perfecțiune, ci pentru că Denisa este o tânără modestă, cu mult bun simț, cu dragoste față de oameni și viață, care s-a axat în școală pe ce i-a plăcut, a avut încredere în intuiția ei, a ales cu sufletul și astăzi este o studentă fericită, dornică să experimenteze noi cunoștințe și noi lumi. Denisa este asemeni oricărui tânăr din școlile noastre, care a reușit, pentru că n-a lăsat pe nimeni să-i spună că nu poate sau că nu e în stare. Tocmai s-a întors de la o Școală de Vară din Berlin, de unde are să ne împărtășească o mulțime de trăiri și unde, într-o zi, ar dori să se mai întoarcă.
Denisa Nuțoiu s-a născut la maternitatea din Sibiu, însă locuiește de când se știe în Avrig. Grădinița și școlile le-a făcut în orașul natal. Primul moment din viața ei în care a trebuit să-și asculte intuiția a fost acela în care a decis să rămână să facă liceul în Avrig. Pentru că a terminat cu medii foarte bune școala generală, toată lumea o întreba de ce nu vrea să meargă la un liceu bun din Sibiu. Fata a fost convinsă că și Avrigul are școli și profesori buni. Așa a ajuns elevă a Liceului „Gheorghe Lazăr” din Avrig. Nu a regretat nicio secundă decizia luată, pentru că-și amintește cu drag de zilele de liceu, de profesorii ei implicați și de proiectele la care a participat. A fost olimpică la română, la limbi străine, iar în ultimii doi ani de liceu s-a implicat și în proiectul profesorului Petre Din „Istoria scrisă de tineri”, unde a descoperit dragostea pentru comunicare și a ajuns până la faza națională. Bacalaureatul l-a luat cu media 9,86.
Astăzi este studentă în anul trei la Facultatea de Litere, secția Limbi Moderne Aplicate unde lucrează mult pe partea de gramatică și traducere. Deși în liceu a studiat engleza și franceza, în facultate a ales engleza și germana. În doar doi ani de zile, la germană a ajuns la nivelul B2, un nivel foarte apropiat de cel avansat. Îi place mult ceea ce face, este sigură că ales facultatea potrivită și așteaptă cu nerăbdare să vadă ce-i va oferi viitorul. După ce va aprofunda engleza și germana se gândește să învețe o nouă limbă străină și atunci va alege, cel mai probabil, între italiană și olandeză.
S-a întors din Berlin cu o altă viziune asupra educației
Pentru că era obișnuită încă din liceu să se implice în tot felul de proiecte, și la facultate participă la concursurile de limbi străine și obține burse. Tot așa a ajuns anul acesta, timp de o lună, într-o Școală de Vară, la Berlin. Pentru Denisa a fost o experiență pe care n-o s-o uite prea curând.
„La Berlin a fost extraordinar de frumos. Am făcut cu totul altceva față de ceea ce am făcut până acum, pentru că sistemul lor de învățământ este diferit. Mi-a plăcut mult modul în care profesorul se apropie de elev. În primul rând, ni s-a permis să vorbim la per tu. Nu mi-a fost ușor, pentru că nu eram obișnuită, dar până la urmă a fost perfect. Practic, acolo nu am simțit că merg la facultate, ci într-un loc unde îmi place foarte mult și în care abia așteptam să ajung în fiecare zi să văd cine, cu ce mă mai surprinde. Lecțiile erau interactive și lucram mult pe grupuri, ceea ce ne-a ajutat enorm să ne dezvoltăm abilitățile de comunicare în limba germană. Până și testele erau relaxante acolo. Am dat câteva, dar n-am simțit că mă testează cineva”, povestește Denisa.
Experiența trăită la Berlin și-a pus serios amprenta pe concepțiile tinerei. În facultate face și modulul pedagogic, iar dacă va fi să aleagă cariera de dascăl, este decisă să aplice și la noi ceea ce a văzut în Germania. Totodată, pentru prima dată, i s-a înfirirpat în minte ideea de a face masteratul în străinătate, chiar dacă, spune ea, nu este încă o idee definitivă.
Și tinerii încă strigă, dar puțini îi aud
Trecută prin cei 12 ani de liceu și studentă fiind acum, Denisa și-a făcut o idee despre ce înseamnă astăzi sistemul nostru de învățământ și are câteva lucruri de spus.
„Mi-aș dori să schimb ceea ce învățăm și modul în care învățăm. Școala ar trebui să ne ofere informații care ulterior ne vor fi cu adevărat folositoare. Nu spun că tot ceea ce învățăm în școală este greșit, dar trebuie găsit un echilibru între ceea ce este conservator, ca să spun așa, și ceea ce se pliază în ziua de astăzi, pentru că noi trebuie să ne raportăm la viitor. Ne trebuie mai multe ore practice în școli, ne trebuie investiții în materiale didactice. Ar trebui să învățăm în școală cum să gătim sau cum să mâncăm sănătos. Am avut câteva ore de genul acesta, dar mult prea puține”, spune fata.
Denisei îi place să citească și să meargă în excursii. Dintre sciitorii noștri, îl preferă pe Mircea Eliade. Citește tot felul de cărți, în funcție de starea de spirit. Nu are mulți prieteni, dar cei câțiva îi sunt foarte apropiați. Modelul în viață este mama ei, infirmieră la Spitalul de Pediatrie din Sibiu.
„Îmi place mult mama mea pentru că este o persoană foarte calmă și caldă. Iubesc modul în care m-a educat. Întotdeauna, chiar dacă făceam ceva greșit, ea privea lucrurile din altă perspectivă. Îmi arăta ce am făcut greșit, însă n-a pus niciodată presiune pe mine. Mi-aș dori să pot fi și eu așa cu copiii mei”.
Denisa are și un mesaj pentru tinerii din generația sa, pe care o consideră o generație cu un foarte mare potențial, dar care, din păcate, este oprită de ceva sau cineva.
„Aș vrea să le spun tuturor să aibă încredere în intuiția cu care noi, oamenii, suntem însestrați și să-și urmeze visele. Faceți orice vă trece prin cap și credeți că este bine, indiferent cine și ce vă spune! Tinerii din ziua de astăzi sunt tineri cu un mare potențial, dar trebuie spirjiniți și încurajați, fie doar moral. Nu lăsați pe nimeni niciodată să vă spună că nu se poate, că e prea greu sau că nu sunteți în stare. Eu cred că orice obstacol poate fi trecut dacă îți asculți inima și ai atitudinea potrivită”.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect