Calvarul directorilor de școli de a obține autorizație de securitate la incendiu a luat sfârșit. Obligația va reveni, în viitor, autorităților locale care vor suporta și costurile necesare obținerii documentelor pentru conformitate ISU. Decizia este prevăzută în Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul educației, adoptată, de Guvern.
Documentul precizează că „Evaluarea externă în vederea autorizării sau acreditării, după caz, nu este condiţionată de prezentarea de către directorul unităţii de învăţământ de stat a autorizaţiei de asigurare la incendiu. Autorităţile administraţiei publice locale, în calitate de proprietari ai imobilelor în care funcţionează unităţile de învăţământ preuniversitar au responsabilitatea şi obligaţia de a asigura obţinerea avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu, după caz”.
Legea era alambicată. Motiv pentru care s-a ajuns într-un impas major. Directorii unităților de învățământ susțin că ei sunt beneficiarii imobilelor și că modificările aduse unităților de învățămînt care să corespundă standardelor ISU și costurile acestora ar trebui suportate de primării în calitate de proprietar. Administrațiile locale spun însă că beneficiari ar trebui să fie cei care să plătească. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, nu mai lasă loc la interpretări ale legii, spunând că „autoritățile locale sunt proprietarul și administratorul clădirilor care funcționează ca școli și grădinițe de stat”.
Modificările aduse de Ordonanța de Urgență fac referire strictă doar la unitățile școlare de stat, nu și la cele din sistemul privat.
Reamintim că în Sibiu sunt nu mai puțin de 42 de școli, grădinițe sau colegii care nu au autorizați de securitate la incendiu, ceea ce înseamnă că nimeni nu știe dacă aceste școli sunt protejate în caz de incendiu.