Guvernul României a decis modul în care va fi încheiat anul școlar încurs, în condițiile pandemiei de coronavirus. Vă prezentăm extrase din documentul privind măsurile decise în Ministerul Educației și Cercetării. De asemenea, puteți descărca documentul complet așa cum a fost elaborat de minister.
Elevii vor încheia anul școlar 2019 – 2020 pe 12 iunie, așa cum a fost planificat înainte de epidemia de coronavirus. Dacă sunt în an terminal, în clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, ei vor avea posibilitatea să revină la cursuri, chiar dacă acestea se vor desfășura în condiții speciale. Participarea va fi opțională, în cazul în care părinții decid că există riscuri prin participarea la activitățile școlare. Examenele naționale (Evaluare, Bacalaureat) vor urma programul stabilit pe 10 aprilie, materia din care vor fi date examene urmând să fie doar cea din semestrul I. Restul elevilor vor urma activități educative pe internet, iar în cazul celor care nu dispun de mijloace de comunicare specifice, inspectoratele, școlile vor trebui să susțină profesorii pentru a le oferi elevilor ghiduri de învățare, sarcini pentru acasă cel puțin o dată pe săptămână.
Documentul prevede că materia școlară care nu a fost parcursă în această perioadă va fi studiată în anul școlar următor.
Situația școlară se va închide fără teze, cu minim două note sau calificative, iar în cazurile speciale documentul oferă metodologia potrivită.
Extras din documentul intitulat “Măsuri cu privire la reluarea activității în sistemul de educație după încetarea stării de urgență”:
Revenirea în unitățile de învățământ se va realiza doar pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii de final de școală profesională și școală postliceală, în condiții de siguranță.
Începând cu data de 2 iunie pentru o perioadă de două săptămâni, se vor realiza doar activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale.
Elevii claselor a VIII-a, a XII-a/a XIII-a, anul III de profesională și postliceală vor face pregătire pentru examenele de finalizare de ciclu, începând cu data de 2 iunie, cu respectarca tuturor normelor de siguranță (maximum 10 elevi în sala de clasă, cu mască și mănuşi, şcolile dotate cu dezinfectant şi igienizarea sălii de clasă după finalizarea activității fiecărei grupe). Se vor realiza numai cursuri de pregătire pentru examen, după un orar stabilit de către unitatea de învățământ.
Părinții vor evalua riscurile asupra copiilor lor sau a membrilor familiei în ceea ce priveşte participarea elevilor la activitățile desfăşurate în şcoală și vor decide asupra acestui aspect. Participarea acestora este opțională.
Unitatea de învățământ poate organiza și sesiuni de pregătire în sistem online.
Examenele naționale se vor susține respectând programele prevăzute prin OMEC nr. 4.115 din 10.04.2020 (fără materia din semestrul al doilea).Descarcă de aici documentul:
Măsuri cu privire la reluarea activității în sistemul de educație după încetarea stării de urgență