Elevi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu s-au calificat la faza finală a ediţiei 2018 a competiţiei internaționale „Zero Robotics High School Tournament”, organizată de Massachusetts Institute of Technology (MIT) și NASA. Pentru a putea participa, ei au nevoie de 22.000 de euro.
La ediția 2018 a competiției „Zero Robotics High School Tournament”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu (CNGL Sibiu) a participat cu două echipe: echipa HORIZON și echipa Quaternion.
Echipa Quaternion, formată din elevii din clasa a X-a I (matematică informatică, intensiv informatică) Ștefănescu Radu, Bărac Ovidiu, Lupp Laurențiu, Tănăsescu Darius, Ianc Octavian, Teodoru Andrei, Cioban Darius, Faraon Eduard și Apolzan Eduard, a promovat cu rezultate excelente fazele succesive de calificare ale competiției (septembrie-decembrie 2018).
Având în vedere rezultatele obținute în fazele de calificare pe echipe, conform regulamentului turneului, echipa Quaternion a participat în continuare la competiție în alianță cu echipa BeachBotics (Carolina de Sud, SUA) și echipa ASP Rebel Alliance (Paris, Franța), formând alianța BeachQuatRebels7. În faza Alliance a turneului, alianța BeachQuatRebels s-a clasat pe poziția 2 din 28 de alianțe internaționale de echipe participante8.
Cu aceste rezultate, echipa Quaternion de la CNGL Sibiu, în alianța BeachQuatRebels menționată anterior, s-a clasat pe poziția 2 din cele 14 alianțe internaționale de echipe care vor participa la faza finală a competiției în ianuarie 2019 la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, Massachusetts, SUA.
Participarea celor nouă elevi calificați la faza finală a competiției, însoțiți de profesorul îndrumător, este condiționată de asigurarea finanțării necesare pentru transport și cazare, costuri estimate la 22.000 euro. Din păcate, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu nu are posibilitatea de a asigura deplasarea elevilor și profesorului îndrumător.
„Din acest motiv, CNGL Sibiu solicită sprijin financiar din partea tuturor celor interesați de susținerea și promovarea unor tineri sibieni de valoare, a unor tineri care promit, cu adevărat, să devină creatori de cunoaștere pentru societatea de mâine. Din cauza limitelor legale impuse unităților de învățământ preuniversitar de stat în finanțarea deplasărilor în străinătate, sponsorizările se pot realiza, pe bază de contract de sponsorizare, către asociația non-guvernamentală și non-profit care funcționează strict cu scopul sprijinirii elevilor și activităților Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu”, spune prof. dr. Gabriel Octavian Negrea, directorul CNGL şi preşedinte al Asociaţiei „Gheorghe Lazăr 2007”.
„Zero Robotics High School Tournament” este o competiție internațională de programare pentru robotică, unde roboții sunt SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites2) din interiorul Stației Spațiale Internaționale. Competiția, deschisă elevilor de liceu din SUA, Rusia și statele membre ale Agenției Spațiale Europene, este organizată anual de Massachusetts Institute of Technology și NASA. După mai multe faze ale competiției într-un mediu de simulare care imită realul SPHERES, finaliștii sunt selectați pentru a concura într-un campionat live sub coordonarea unui astronaut aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale.
„Competiția deschide elevilor de liceu facilitățile de cercetare de nivel mondial de pe Stația Spațială Internațională. Elevii scriu programe la liceele lor, programe prin intermediul cărora să poată fi controlat un satelit SPHERES. Scopul principal este de a dezvolta la elevi abilități de inginerie și gândire critică, capacitatea de rezolvare a problemelor, procesul de gândire de proiectare, munca în echipă etc. Participanții concurează pentru a câștiga un „joc” provocator din punct de vedere tehnic, motivat de o problemă actuală de interes pentru NASA, MIT și DARPA. Programele realizate de elevi controlează viteza SPHERES, rotația acestora, direcția lor de deplasare etc. În funcție de premisa „jocului”, elevii trebuie să își programeze sateliții pentru a finaliza obiectivele stabilite (navigarea unor obstacole, ridicarea unor obiecte etc.), conservând resursele și rămânând în limitele de timp și de cod specificate. Programele realizate sunt autonome („inteligente”), adică elevii nu pot controla sateliții în timpul testului propriu-zis”, mai spune conducerea CNGL.
Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu nu se află la prima participare la un concurs organizat de NASA şi MIT.
Cei care vor să îi ajute pe tineri să participe la competiţia NASA o pot face donând la BANCA TRANSILVANIA – Agenția Sibiu, cont LEI: RO69BTRL03301205K43916XX; Cont EURO: RO72BTRLEURCRT00K4391601; SWIFT BTRLRO22. Alternativ, firmele/instituțiile/persoanele interesate pot sprijini direct elevii și profesorul îndrumător. Cei interesați trebuie să se adreseze Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu: e-mail [email protected], telefon (+40) 269 212 896, fax (+40) 269 215 352.