Elevii de la Colegiului Național Octavian Goga Sibiu au participat la evenimentul de lansare a Campaniei de prevenire a consumului de droguri, derulat sub numele “Your Extraordinary Succes without DRUGS – DA vieții fără droguri”.
În holul intrării principale a școlii poate fi urmărită o expoziția foto documentară, ce cuprinde imagini ale unor foști consumatori de droguri, precum și mărturiile acestora din perioada consumului și ulterior acesteia. Campanie de informare se va derula pe parcursul a trei lunii, iar expoziția foto-documentară va fi găzduită în 10 licee din județul Sibiu.
„Scopul campaniei DA vieții fără droguri, organizată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu de Compartiment Analiză și Prevenirea Crinimalității în colaborare cu Serviciul Rutier Sibiu, este de a le dezvălui elevilor adevărul despre droguri, precum și faptul că viața lor poate fi și este extraordinară fără aceste substanțe. Ne dorim ca tinerii să conștientizeze efectele devastatoare ale drogurilor asupra sănătăți lor fizice, dar și faptul că acestea adicție are o influență negativă asupra vieții lor sociale, asupra relațiilor interumane și de familie. Ne bucurăm de faptul că inițiativei noastre s-au alăturat 10 unități de învățământ de pe raza județului Sibiu, cadrele didactice fiind receptive și active în vederea îndeplinirii dezideratelor noastre. Expoziția foto-documentară evidențiază evoluția unor foști consumatori de droguri care au reușit, beneficiind de sprijin de specialitate, să se elibereze de această adicție după o luptă lungă și ea anevoioasă și evident, să revină la o viață normală. Cu alte cuvinte, propunem tinerilor să învețe de această dată nu din manuale, ci din greșelile altora”, a declarat comisarul de poliție, Mihaela Huzoaica.
„În urmă cu 2 ani, împreună cu Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității am realizat o altă activitate BeCool, proiectîn urma căruia am ajuns la 6000 de elevi de clasa a-XI-a și a-XII-a cu care am interacționat și am vorbit concret despre ce înseamnă să conduci. Interacționând cu elevii, am aflat că din cei 6000, sub 100 nu-și doresc să dețină permis de conducere. Am realizat în momentul acela că tinerii de clasele a-XI-a și a-XII-a sunt viitorii participați la trafic, viitorii conducători auto și ne dorim prin această campanie a noastră să-i ajutăm să conștientizeze riscurile la care să expun atunci când se angajează în traficul rutier”, a transmis Ionuț Natea, inspector principal de poliție în cadrul Serviciului Rutier Sibiu din cadrul IPJ Sibiu.
Nu au fost raportate cazuri de consum de droguri în colegiu
La Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu învață peste 1.800 de tineri, iar potrivit directorului instituției, până în prezent nu s-au identificat cazuri de elevi care să consume sau să raporteze cazuri de consum de substanțe interzise.
„Suntem foarte onorați să găzduim astăzi caravana DA vieții fără droguri, cu atât mai mult cu cât aceasta își începe periplul prin instituțiile școlare din Sibiu, aici, la noi în școală. Dacă vorbim despre consumul de droguri, se știe că lucrul cel mai important este prevenția, pentru că este mult mai ușor să previi decât să repari un rău care a fost deja făcut, mai ales că în unele cazuri acest lucru duce spre un rezultat care poate fi dramatic. Mesajul nostru către părinți este să ne fie în continuare aproape, să ne sprijine, pentru că doar împreună putem să luptăm împotriva acestui fenomen”, spune directorul școlii, Nicoleta Elena Maier.
Simona Crăciun este profesor consilier școlar CJRAE Sibiu/Colegiul Național „Octavian Goga” și a menționat că în unitatea de învățământ se realizează în fiecare săptămână activități pe această tematică, lucru care justifică faptul că nu au fost raportate cazuri de consum: „Cred că prevenția și abordările acestea non-formale pe care le folosim în Goga, în colegiul acesta, sunt eficiente. De aceea, suntem în situația în care efectiv nu avem raportat niciun caz de consum de droguri. Dar informații, copiii au, primesc din diferite medii, întrebări au, iar noi suntem acolo cu răspunsurile”.
Cum văd elevii aceste activități de prevenție
Raisa și Darius sunt în clasa a XI-a și sunt de părere că aceste activități sunt esențiale pentru tineri, căci le arată adevărata consecință a consumului de droguri. Cei doi îi încurajează pe toți adolescenții să participe la astfel de evenimente și să socializeze cu adulții atunci când se află într-un impas.