Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt o varietate de plante medicinale deosebit de apreciate pentru calitățile terapeutice. Principiile active se extrag din flori și pot fi găsite în compoziția unor preparate naturiste de tipul ceaiurilor, tincturilor și unguentelor.
Încă din cele mai vechi timpuri, gălbenelele au fost folosite pentru tratarea diverselor afecțiuni, atât cu aplicare externă cât și prin administrare internă. Plantele sunt incluse în categoria celor rustice, se adaptează cu ușurință oricărui tip de sol sau ambient. Preferă o bună expunere solară.
Gălbenelele sunt recunoscute în special pentru acțiunea antiinflamatoare, antiseptică și astringentă. Dar, aceste plante au proprietăți medicinale și cosmetice multiple. Utilizate intern, sunt un excelent antispasmodic, antiinflamator, sedativ, carminativ și coleretic (stimulează secreția bilei). Unguentele pe baza acestei plante sunt un optim cicatrizant, emolient, regenerant, calmant, antiinflamator și antiseptic. Le puteți folosi pentru a trata înțepături de insecte, tăieturi, arsuri, cuperoză, acnee, herpez, micoze, dermatite sau alte erupții cutanate.
Pot fi folosite și la mâncăruri, fiind cunoscute drept ”șofranul săracilor”
Atât frunzele, cât și florile de gălbenele pot avea și o destinație culinară. Datorită nuanțării portocalii, gălbenelele sunt cunoscute că ”șofranul săracilor”. Uscate, pot deveni un optim înlocuitor al șofranului. Caracterizate de un ușor gust amărui, sunt bune de adăugat la salate, supe și fripturi.
Florile de gălbenele se culeg când este soare puternic afară și sunt maxim deschise. Se scufundă în apă rece pentru a le îndepărta impuritățile. Apoi se întind pe hârtii albe, la soare pentru a se evapora apa din ele.
Dacă doriți să preparați în casă un unguent pe baza acestor flori, vă sugerez una dintre rețetele încercate de mine. Se prepară la rece, florile spălate și uscate se pun într-un borcan. Se completează cu ulei (am folosit din cel din turte de măsline), cât să le acopere. Se lasă două săptămâni, la lumină dar nu direct în soare. Amestecați din când în când. După cele două săptămâni, le scurgeți bine, măsurați lichidul rezultat și, la fiecare 200 ml, adăugați 30 grame de ceară de albine. Încălziți la bain-marie pentru a se topi ceara, când lichidul este omogen, stingeți focul și turnați în recipientele pe care le aveți disponibile.
Nu uitați să adunați gălbenelele din locuri cât mai ferite de poluatori externi, precum traficul auto. Sper să vă bucurați din plin de proprietățile acestor plante medicinale. Eu nu plec în nicio călătorie fără unguentul din aceste plante.