Artiştii contemporani sibieni au ajuns la limita răbdării. Sunt tineri, apreciaţi şi recunoscuţi în ţară şi în marile galerii de artă vizuală sau artă contemporană din străinătate, cu o stare materială acceptabilă pentru această perioadă a vieţii pe care o traversează, însă, din păcate, cu un mare of: în oraşul natal, adică Sibiu, sunt nebăgaţi în seamă de administraţia culturală a Sibiului. Constant și făr echivoc, li se închid uşile în faţa demersurilor artistice de către cei care împart banii pentru cultură în oraş şi judeţ.
Sunt hotărâţi să întoarcă comunităţii sibiene, pentru că sunt născuţi şi s-au format în acest oraş, o parte din experienţa lor, din arta vizuală, în special pentru copiii şi tinerii talenţi care vin din urmă. În aceste zile, au pus piciorul în prag, cum se spune popular, şi vor să-şi facă vocea auzită. S-au adunat 11 artişti, care împreună cu apreciatul om de cultură Liviana Dan organizează, împreună, în vila de pe strada Dr. Ion Raţiu, nr. 2, expoziţia ”buget zero și câțiva metri pătrați”. Practic, în această seară, a avut loc deschiderea expoziţiei manifest legată de lipsa fondurilor şi a spaţiilor destinate artei contemporane din Sibiu. Între 20 și 30 aprilie, artiștii Casandra Vidrighin, Stefan Jammer, Adriana Chiruță, Anca Stătică, Sebastian Moldovan, Roxana Ionescu, Chris Balthes, Constantin Fîntînă, Iulian Bisericaru, Robert Simon, Alex Mirutziu și curatoarea Liviana Dan sunt autorii unei expoziții ce nu a mai văzut Sibiul până acum. Un grup de artisţi din Sibiu adunaţi în jurul aceleiaşi idei, cu ajutorul curatorului Liviana Dan, vor să schimbe mentalitatea învechită şi îmbuibată a unei administraţii locale ruptă de realitate şi care, efectiv, nu înţelege arta vizuală sau arta contemporană, aşa cum afirmă, la unison, artiştii sibieni prezenţi în expoziţie. Când spunem ”administraţie culturală a Sibiului”, ei se referă la primarul Sibiului, Astrid Fodor, la conducerea Muzeului Naţional Brukenthal, Consiliul Judeţean şi la cei care conduc instituţiile culturale sibiene şi judeţene.
În Sibiu nu există o galerie de artă vizuală
Administraţia locală sibiană şi judeţeană şi-a făcut un titlul de glorie din faptul că am devenit judeţul care trăieşte prin cultură, însă ascultând artiştii care au venit, în această seară, în faţa publicului sibian, am realizat cât de departe este Sibiul de restul ţării şi lumii în ceea ce priveşte sprijinirea artei vizuale sau a artei contemporane. Discursurile artiştilor au fost tranşante, corecte, fără implicaţi de orice fel. Şi-au spus doar păsurile. Lucrul cel mai elocvent este faptul că Sibiul nu are o galerie de artă contemporană, iar tinerii artişti sibieni trebuie să apuce pe alte căi, deoarece administraţia locală este refractară şi, efectiv, nu înţelege arta vizuală. „Nu există un spaţiu pentru arta vizuală în Sibiu, chiar dacă a fost Capitală Culturală Europeană în 2007. Nu avem galerii de artă comerciale şi nu avem spaţii conduse de artişti. Au existat mereu doar grupuri cu interese şi neînţelegeri între cei care se ocupă de administraţia culturală a oraşului. Există un deşert vizual în Sibiu. Arta vizuală îi sperie pentru că nu o înţeleg. Dar Sibiul are nevoie de artă vizuală. Arta vizuală este în folosul comunităţii, naşte evoluţie, emancipare şi dinamism. Sibiul poate deveni un oraş şi mai frumos din acest punct de vedere. Administraţia culturală manifestă intoleranţă, nu ştie ce este arta bună, nu cunoaşte artiştii şi nu merge la expoziţii. Explicaţia este clară: din necunoaştere”, au spus artiştii, la conferinţa de presă, care a precedat deschiderea expoziţiei.
Mai bine mai târziu…
”Timpul în care ambiguitatea era tolerată a trecut. Înțelegerea critică și responsabilitatea individuală au devenit experimente radicale. Noi sentimente și o structură intelectuală transformă realitatea profundă într-o misiune extinsă, spirituală. Relația dintre artiști și locul unde trăiesc și lucrează devine un regim etic al imaginilor / un vârf de intensitate abstractă și de prezență socială. Discreția și candoarea pot fi plictisitoare. La limita criticismului tensiunile pot fi acute. Sintagma de creație ‘ca și cum ai zbura cu stelele’ a dispărut din contemporaneitate. Este tot mai prezent un ‘un mic cearcăn de modernitate’. Pe modelul acesta – arta are această consecvență și această implicare politică. În politică și în artă este important timpul real. Un vid de afectivitate poate eroda înțelegerea, poate genera indiferență și un timp înghețat. Un regim etic al imaginilor pe grila obsesie / speranță transformă locul unde ești în material de lucru. Istoria imaginilor, pentru Sibiu ‘imagini frumoase’ desigur, a dat mereu soluții pentru rezolvarea problemelor. Dar în ultimii ani cu o anumită aroganță, instrucțiunile teoretice despre imagine au uitat că arta este despre viață, că arta este despre artiști. Știe oare administrația culturală din Sibiu acest lucru? Se livrează mereu impresii, nu soluții… nu se poate, nu funcționează, nu sunt bani… Relaționat de context – conceptualul este mereu în suferință. Lipsa de deschidere față de arta contemporană aduce peste orașul ‘imaginilor frumoase’ o tristețe greu până și de imaginat. Adevărul este mai ciudat ca ficțiunea. În lumea artei puterea și controlul afectează percepția. Este o greșeală să crezi că această lume este democratică. Doar drepturile estetice rămân egale”, afirmă curatoarea Liviana Dan.

Program expoziţiei-manifest
21 aprilie
ora 18:00 – ”Când ai buget zero, vremurile sunt foarte personale”, discuție moderată de Alex Mirutziu. Vor fi prezenți artiștii: Casandra Vidrighin, Stefan Jammer, Constantin Fîntînă, Iulian Bisericaru, Roxana Ionescu, Anca Statica, Adriana Chiruta, Robert Simon, Chris Balthes, Sebastian Moldovan și curatoarea Liviana Dan.
22 aprilie
ora 18:00 – Fitness for dreamers: atelier Adriana Chiruță
24 aprilie
ora 18:00 – Artă participativă: GENESIS | Roxana Ionescu, Anca Statica
25 aprilie
ora 18:00 – Artist talk: Cum se naște un concept artistic? | Roxana Ionescu, Iulian Bisericaru
26 aprilie
orele 12:00 – 16:00 – Tur ghidat cu elevii de la Liceul de Artă, Sibiu | Constantin Fîntînă
ora 18:00 – Când ai buget zero, vremurile sunt foarte personale. Discuție cu Roxana Ionescu și Alex Mirutziu
28 aprilie
orele 12:00 – 16:00 – Tur ghidat cu elevii de la Liceul de Artă, Sibiu | Constantin Fîntînă
ora 18:00 – 5 soluții performative de schimbare socială: atelier Adriana Chiruță 29.04.2023 ora 18:00 – Act performativ cu material auriu și efecte sonore | Casandra Vidrighin, Chris Balthes.