-3.7 C
Sibiu
miercuri, februarie 12, 2025

Facultatea de Științe Socio-Umane Sibiu critică reducerea orelor de Istorie în liceu

Cele mai citite

Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu reacționează la publicarea spre consultare a noilor Planuri-cadru pentru învățământul liceal, propuse de Ministerul Educației și Cercetării.

Reprezentanții facultății consideră că eliminarea sau reducerea orelor de Istorie pentru clasele a XI-a și a XII-a ar avea consecințe negative asupra formării elevilor, afectând cunoștințele lor de cultură generală și înțelegerea patrimoniului cultural.

„Considerăm că reducerea numărului de ore, sau chiar eliminarea disciplinei Istorie pentru elevii claselor a XI-a și a XII va avea un impact dezastruos asupra formării acestora ca viitori cetățeni responsabili, dar și asupra noțiunilor de cultură generală sau patrimoniu cultural pe care elevii le vor acumula în sistemul de învățământ preuniversitar. Suntem de părere că absența acestor informații determină, în timp,  lipsa unei perspective clare și reale asupra istoriei naționale și globale și duce la incapacitatea înțelegerii tranformărilor sociale, culturale, economice și politice pe care umanitatea le-a traversat.

Prin studiul Istoriei la clasă, indiferent de profilul urmat, ori de viitoarea carieră a elevului, sunt abordate teme interdisciplinare, fapt care generează capacitatea elevilor de a înțelege concepte, procese și relații de cauzalitate, dar și de a dezvolta gândirea critică. Disciplina Istorie contribuie în mod fundamental la responsabilizarea civică a viitorilor adulți și la  înțelegerea de către aceștia a evenimentelor istorice care au creat lumea în care trăim astăzi.

Totodată, propunem o regândire a Planurilor cadru pentru învățământul liceal, astfel încât disciplinele: Istoria evreilor. Holocaustul și Istoria comunismului din România să devină discipline opționale, iar disciplina Istorie să fie disciplină obligatorie, în toți cei patru ani de studii.

Ne exprimăm, așadar, speranța unui dialog real, care să includă rediscutarea  acestor noi planuri cadru, spre binele comun al unor noi generații de elevi, viitori cetățeni cu drept de vot. Ca istorici, avem în minte șiruri lungi de pseudo-dezbateri care nu au determinat schimbări de fond. Suntem încrezători că, de această dată, lucrurile vor sta diferit și că amendamentele propuse de universități vor lua forma unei consultări autentice. Tocmai de aceea, în perioada următoare, în termenul solicitat, observațiile noastre vor ajunge la Ministerul Educației și Cercetării”, transmit reprezentanții facultății.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Competiție de schi cu tradiție, la Păltiniș

Cupa de Schi a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu - ediția a XXVII-a - s-a desfășurat Duminică, 9...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect